Sectorul hotelier românesc, cu cele mai mici salarii din economie, se îndreaptă spre modelul occidental: cameriste şi chelneri din Filipine sau Nepal
„Avem angajaţi filipinezi în restaurant, în bucătărie sau cameriste, urmează să mai aducem şi alţi filipinezi, pentru că am ajuns la concluzia că românii nu îşi mai doresc să muncească. Un motiv ar putea fi faptul că au prins gustul Occidentului, poate că acolo unde pleacă simt că munca lor este valorizată“, a spus Radu Fluture, director de cazare la Teleferic Grand Hotel din Poiana Braşov cu 127 de camere. În prezent, 22 dintre cei 140 de angajaţi ai hotelului sunt filipinezi, iar planul managementului hotelului este de a ajunge în următoarea perioadă la 60 de angajaţi de origine filipineză.
„Ei sunt mai dedicaţi şi pleacă din ţara lor pentru că o parte din carieră şi-au petrecut-o fie pe vase de croazieră, fie în Emiratele Arabe, unde lucrau câte 18-19 ore pe zi“, a mai spus Radu Fluture.
Angajaţii din hoteluri şi restaurante din România au fost, istoric, cel mai prost plătiţi angajaţi din economie, iar mulţi dintre românii care ocupau aceste poziţii au renunţat la locul de muncă fie pentru a se angaja într-o fabrică (având în vedere că în centrul şi vestul ţării s-a dezvoltat producţia de componente auto), fie pentru a lucra în străinătate, pe salarii de 6 -7 ori mai mari.
Anul trecut, spre exemplu, un angajat din setcorul hoteluri şi restaurante din România a câştigat, în medie, 380 de euro brut pe lună (adică 275 de euro net), cu aproape 70% sub salariul mediu înregistrat la nivel naţional. Comparativ însă cu salariile obţinute în Filipine sau în Nepal, câştigul mediu din acest sector în România este semnificativ mai mare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro