Securea Bruxelles-ului cade la Microsoft: Pentru prima oară în ultimul deceniu, gigantul american a fost acuzat de UE din cauza aplicaţiei Teams, folosită de corporatişti în toată lumea

Autor: Ştefan Stan Postat la 25 iunie 2024 41 afişări

Securea Bruxelles-ului cade la Microsoft: Pentru prima oară în ultimul deceniu, gigantul american a fost acuzat de UE din cauza aplicaţiei Teams, folosită de corporatişti în toată lumea

Bruxelles-ul a acuzat Microsoft de comportament anticoncurenţial prin asocierea aplicaţiei Teams cu suita Office, aceasta fiind prima acuzaţie antitrust de acest gen adusă grupului tehnologic în mai bine de un deceniu.

Comisia Europeană a înmânat marţi celei mai valoroase companii publice din lume o foaie de acuzaţii în care sunt prezentate preocupările legate de faptul că Microsoft a acordat aplicaţiei de videoconferinţe Teams un "avantaj nejustificat", în detrimentul unor rivali precum Slack şi Zoom. 

Acuzaţiile sunt cele mai mari pe care Bruxelles-ul le-a formulat împotriva Microsoft, în afară de controlul fuziunilor, de la confruntarea grupului cu SUA şi UE pe tema Windows, care a început în urmă cu peste 20 de ani. Acel caz istoric s-a axat, de asemenea, pe gruparea sau "legarea" de către Microsoft a diferitelor sale produse software.

Cel mai recent caz urmează unei bătălii crâncene cu autorităţile de reglementare cu privire la achiziţia de 75 de miliarde de dolari a Activision Blizzard de către Microsoft anul trecut şi vine în contextul în care compania se confruntă cu un control asupra alianţelor sale cu start-up-uri de inteligenţă artificială, inclusiv OpenAI.

"Suntem îngrijoraţi de faptul că Microsoft ar putea oferi propriului său produs de comunicare Teams un avantaj nejustificat faţă de concurenţi, legându-l de suitele sale populare de productivitate pentru afaceri", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv al UE responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

"Dacă se confirmă, comportamentul Microsoft ar fi ilegal în temeiul normelor noastre de concurenţă. Microsoft are acum posibilitatea de a răspunde preocupărilor noastre."

În aprilie, Microsoft a făcut concesii pentru a încerca să evite o acţiune de reglementare, inclusiv extinderea planurilor de separare a Teams de alte software-uri precum Office în afara Europei. Cu toate acestea, oficialii au considerat că această măsură nu a mers suficient de departe pentru a permite concurenţa pe piaţă.

Reacţionând la noile acuzaţii, Brad Smith, preşedintele Microsoft, a declarat: "După ce am dezagregat Teams şi am luat primele măsuri de interoperabilitate, apreciem claritatea suplimentară oferită astăzi şi vom depune eforturi pentru a găsi soluţii care să răspundă preocupărilor rămase ale Comisiei".

Bruxelles a declarat că noile acuzaţii nu "prejudiciază rezultatul" anchetei. Microsoft încearcă să soluţioneze cazul pentru a evita acuzaţiile oficiale de încălcare a legii şi o posibilă amendă consistentă de până la 10% din veniturile sale anuale la nivel mondial, potrivit unor persoane familiarizate cu gândirea companiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
acuzatii,
microsoft,
aplicatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.