Şeful Google DeepMind vrea reguli globale pentru inteligenţa artificială

Autor: Andreea Tobias Postat la 10 februarie 2025 14 afişări

Demis Hassabis, CEO-ul Google DeepMind şi laureat al Premiului Nobel, a subliniat necesitatea reglementării inteligenţei artificiale la nivel mondial, dar a avertizat că acest lucru este dificil de realizat în contextul actual, când tehnologia evoluează foarte rapid şi nu este pe deplin înţeleasă.

Şeful Google DeepMind vrea reguli globale pentru inteligenţa artificială

Declaraţiile vin înaintea Summitului AI Action care începe luni la Grand Palais din Paris, unde reprezentanţi din aproape 100 de ţări, inclusiv SUA şi China, vor discuta despre adoptarea în siguranţă a inteligenţei artificiale. Summitul îşi propune să găsească un echilibru între reglementare şi inovaţie, în condiţiile în care companiile se plâng tot mai mult de birocraţia excesivă, punctează Reuters.

Referindu-se la compania chineză DeepSeek, care a atras atenţia luna trecută prin dezvoltarea unei tehnologii comparabile cu cea a giganţilor americani dar la costuri mai mici, Hassabis a temperat entuziasmul, spunând că nu este vorba de progrese ştiinţifice noi, ci doar de o „inginerie extrem de bună" care foloseşte tehnici deja cunoscute, multe dintre ele dezvoltate chiar la Google şi DeepMind.

James Manyika, vicepreşedinte senior al Google, a atras atenţia că discuţiile globale despre inteligenţa artificială se concentrează prea mult pe riscuri şi prea puţin pe oportunităţi, cum ar fi potenţialul de a ajuta ţările în curs de dezvoltare în domenii precum educaţia, schimbările climatice şi sănătatea.

Organizatorii summitului lucrează la un document neobligatoriu privind principiile de gestionare a inteligenţei artificiale, care ar urma să fie semnat de SUA, China şi alte ţări participante.

Un accent important va fi pus pe găsirea unor modalităţi de a distribui beneficiile acestei tehnologii către ţările în curs de dezvoltare, prin intermediul unor modele mai accesibile ca preţ, dezvoltate de companii precum Mistral (Franţa) şi DeepSeek (China).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.