Şeful ONU avertizează: „Este esenţial să acţionăm acum” pentru a preveni prăbuşirea haotică a climei
Lumea continuă să subestimeze riscul unor dezastre climatice catastrofale şi al prăbuşirii ecosistemelor, a avertizat secretarul general al ONU, António Guterres, cu câteva zile înainte de Cop29, potrivit The Guardian.
Omenirea se apropie de puncte de cotitură potenţial ireversibile, cum ar fi distrugerea pădurii tropicale amazoniene şi a calotei glaciare a Groenlandei, pe măsură ce temperaturile globale cresc, a declarat António Guterres. El a avertizat că guvernele nu reduc suficient emisiile de gaze cu efect de seră pentru a limita încălzirea la niveluri sigure.
Secretarul general al ONU a declarat că o a doua ieşire a SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, sub o nouă preşedinţie a lui Donald Trump, ar risca să paralizeze procesul, dar a afirmat că acordul va supravieţui.
În condiţiile în care incendiile de vegetaţie, seceta şi fenomenele meteorologice extreme fac deja ravagii în anumite zone ale planetei, o nouă cercetare ridică semne de întrebare cu privire la stabilitatea rezervoarelor naturale de carbon care stau la baza eforturilor de decarbonizare. Pădurile, plantele şi solul nu au absorbit aproape deloc carbon în 2023, în timpul celui mai cald an înregistrat vreodată. Deşi prăbuşirea rezervoarelor de carbon terestre poate fi temporară, oamenii de ştiinţă au avertizat că încep să apară fisuri în rezistenţa sistemelor terestre.
Guterres a îndemnat la o mai bună coordonare privind crizele de mediu interconectate ale secolului XXI, avertizând că este imposibil să se ia măsuri împotriva încălzirii globale fără să se ia măsuri împotriva pierderii biodiversităţii pentru a proteja pădurile şi alte depozite şi rezervoare naturale de carbon.
„Riscul ca aceste puncte de cotitură să accelereze schimbările climatice trebuie luat în serios. Doar ca să dau două exemple, unii oameni spun că am putea ajunge la situaţia în care pădurea Amazonului va deveni, în mod ireversibil, o savană sau că [stratul de gheaţă] Groenlanda şi vestul Antarcticii se vor topi. (...) Prin urmare, ne apropiem de schimbări dramatice în ceea ce priveşte impactul schimbărilor climatice asupra vieţii planetei”, a declarat Guterres.
„Lumea încă subestimează riscurile climatice. Nu am nicio îndoială că riscăm să atingem o serie de puncte de cotitură care vor accelera dramatic impactul schimbărilor climatice. Este absolut esenţial să acţionăm acum. Este absolut esenţial să reducem drastic emisiile acum”, a spus el.
În următoarele două săptămâni, guvernele se vor reuni la Baku, Azerbaidjan, pe malul Mării Caspice, pentru a discuta despre modul de creştere a finanţării pentru adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea acestora. Sunt aşteptate discuţii tensionate cu privire la un nou obiectiv financiar care să înlocuiască angajamentul de 100 de miliarde de dolari care expiră anul viitor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro