Şeful unuia dintre cei mai mari giganţi petrolieri din lume vine cu un scenariu de coşmar: Criza energetică de acum este doar începutul şi nu se va compara cu ce urmează începând cu anul viitor. Haosul social va zgudui Europa
Politicienii şi guvernele din întreaga lume se pregătesc de haos social şi proteste pe măsură ce tot mai multe ţări trebuie să scoată din buzunar tot mai mulţi bani pentru energie. La criza energetică se adaugă şi problema inflaţiei galopante care va întinde nervii europenilor la maxim în următoarea perioadă, este de părere CEO-ul Vitol, al treilea cel mai mare transportator de petrol din lume, relatează CNCB.
„Ne aşteaptă o iarnă dificilă, însă aceasta nu se compară cu ceea ce va veni în 2023, deoarece energia disponibilă în prima jumătate a anului viitor este semnificativ mai mică decât ce aveam la dispoziţie la începutul acestui an. Ne vom confrunta cu consecinţele acestei penurii severe de energie şi prin urmare cu tot ce va declanşa aceasta, fiind vorba despre inflaţie galopantă şi toate problemele pe care ea le aduce”, a declarat Russel Hardy, CEO-ul Vitol.
Îngrijorările specialiştilor în energie vizează în special Europa şi provocările pe care regiunea va trebui să le înfrunte din 2023. Vremea rece, combinată cu criza energetică şi războiul din Ucraina ameninţă să dea peste cap vieţile şi afacerile europenilor.
Beernard Looney, CEO-ul gigantului britanic BP, este la fel de pesimist în privinţa Europei. Preţurile energiei se aprope deja de un nivel inaccesibil, iar unii europeni au ajuns să cheltuie şi 50% din venituri pe energie.
Dacă Europa vrea să treacă cu bine prin criză, ea trebuie să menţină ridicat nivelul gazelor stocate şi să lanseze în continuare pachete de ajutoare şi subvenţii pentru a ţine sub control facturile europenilor.
„Cred că ne aflăm într-o poziţie bună în prezent. Ce ne îngrijorează pe toţi este felul în care va arăta iarna şi criza energetică în anul care vine. Există toate şansele ca următoarea perioadă să fie mult mai dificilă decât ceea ce experimentăm în prezent”, a declarat Looney.
Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, depozitele de gaz ale Europei sunt pline în proporţie de 90%, ceea ce oferă un sentiment de siguranţă în cazul acutizării crizei energetice. Cu toate acestea, o mare parte din depozite sunt pline cu gaz rusesc, la care continentul şi-a pierdut în timp accesul. Întrebarea pe care toţi şi-o pun acum este: De unde se va aproviziona Europa în viitor dacă robinetul de gaz din Rusia s-a închis şi cum va arăta următoarea iarnă?
Mici focare de haos social au început deja să apară în Germania, Austria şi Republica Cehă, unde oamenii au ieşit în stradă din cauza facturilor care au crescut şi de zece ori. Ce se întâmplă în prezent privind această problemă ar putea reprezenta doar o mică mostră din ceea ce urmează, iar Europa trebuie să găsească soluţii în timp util pentru a evita seismul.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro