Semnal de alarmă dur din partea Moody’s: Datoria SUA creşte periculos, în timp ce tarifele şi reducerile fiscale ale lui Trump ar putea declanşa o criză economică de proporţii
Agenţia de rating Moody’s a lansat un avertisment cu privire la perspectivele fiscale ale SUA, subliniind că tarifele comerciale impuse de fostul preşedinte Donald Trump ar putea afecta capacitatea ţării de a gestiona o datorie în creştere şi rate mai mari ale dobânzii, informează Financial Times.
Marţi, Moody’s a declarat că „puterea fiscală a Americii va continua probabil să se deterioreze în următorii ani”, menţionând că această tendinţă negativă s-a accentuat deja din noiembrie 2023, când agenţia a atribuit o perspectivă negativă ratingului de credit triplu A al SUA.
Deşi Moody’s a recunoscut „extraordinara rezistenţă economică” a SUA şi importanţa dolarului şi a pieţei obligaţiunilor de Trezorerie ca piloni ai sistemului financiar global, analiştii săi au avertizat că politicile unei eventuale administraţii Trump - inclusiv tarife comerciale agresive şi reduceri de taxe nefinanţate - ar putea submina stabilitatea veniturilor guvernamentale.
„Impactul negativ al tarifelor ridicate pe termen lung, al reducerilor fiscale fără acoperire şi al riscurilor economice semnificative a redus şansele ca aceste puncte forte să continue să compenseze deficitele bugetare în creştere şi sustenabilitatea tot mai scăzută a datoriei”, a precizat Moody’s.
Agenţia a adăugat că această slăbire fiscală este probabil să persiste chiar şi în scenarii economice şi financiare favorabile.
Avertismentul Moody’s survine în contextul unor dezbateri aprinse la Capitoliu şi în cadrul administraţiei Trump cu privire la măsurile necesare pentru a plasa SUA pe o traiectorie fiscală mai sustenabilă. Analiştii şi investitorii şi-au exprimat îngrijorarea că o datorie şi un deficit în creştere ar putea afecta, în cele din urmă, cererea pentru titlurile de trezorerie ale SUA, considerate un pilon al sistemului financiar mondial.
Un exemplu notabil este Pimco, unul dintre cei mai mari administratori de obligaţiuni din lume, care a anunţat anul trecut că „problemele de sustenabilitate” l-au determinat să fie mai reticent în achiziţionarea de titluri de trezorerie pe termen lung. În anul fiscal încheiat la 30 septembrie, deficitul bugetar federal a atins 1,8 trilioane de dolari, cu 8% mai mare decât în anul precedent.
Cu puţin peste doi ani în urmă, când Moody’s a redus perspectiva ratingului de credit al SUA la „negativă”, agenţia a invocat costurile ridicate ale serviciului datoriei şi „polarizarea politică profundă”. Ratingul de credit al SUA este esenţial pentru accesul la finanţare, deoarece un rating mai bun şi o perspectivă pozitivă contribuie, de obicei, la costuri mai mici de împrumut.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
-
Ce mai face George Soros la 94 de ani, „inamicul public" numărul 1 din România. Cine este Alexander Soros, urmașul lui, care a fost decorat de fostul președinte american Joe Biden în locul tatălui său. Scott Bessent, mâna dreaptă a lui Soros, alături de care a prăbușit lira sterlină, e acum ministru de Finanțe în SUA