Semnal de alarmă tras de industria farma: Riscăm să nu mai putem produce paracetamol din cauza directivei de tratare a apelor reziduale

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 05 noiembrie 2024 229 afişări

Semnal de alarmă tras de industria farma: Riscăm să nu mai putem produce paracetamol din cauza directivei de tratare a apelor reziduale

​Directiva de tratare a apelor reziduale, stabilită la nivelul Uniunii Europene, nu a îinut cont de impactul pe care îl va avea asupra industriei farmaceutice, se plâng producătorii locali de medicamente generice. Un medicament care ar putea suferi în urma aplicării acestei directive este paracetamolul, pentru că taxele se vor aplica în funcţie de volum. Astfel, producătorii fie vor renunţa la a-l mai produce, fie vor creşte preţul astfel încât puţini pacienţi şi-l vor mai permite, susţine Simona Cocoş, Preşedinte APMGR (Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România) şi directorul general al Zentiva, unul dintre cei mai mari producători locali de medicamente.

„Studiul de fezabilitate făcut de Comisia Europeană a subestimat impactul pe care această directiveă îl va avea asupra industriei farmaceutice. Riscurile sunt mai ales pentru medicamentele esenţiale, paracetamolul, această taxă se va plăti în funcţie de volum. Costurile sunt foarte mari, se estimează că directiva va duce la creşterea costurilor de producţie cu până la 50%. Paracetamolul fiind un medicament OTC, preţul va putea fi crescut, dar probabil va creşte atât de mult încât pacienţii să nu şi-l poată permite. Este un pericol foarte mare care nu a fost estimat corect.  Impactul va fi şi asupra producţiei locale, sunt multe fabrici de medicamente în România, multe companii mici care vor dispărea de pe piaţă din cauza acestei măsuri”, a spus Simona Cocoş, prezentă la o conferinţă organizată de APMGR.

Ea a atras atenţia că în timpul pandemiei, industria farmaceutică a sprijinit nevoia de medicamente a pacienţilor români, iar opt din 10 medicamente critice, esenţiale, care tratează boli cronice, sunt generice şi pot fi fabricate în România.

„O problema a producătorilor locali este faptul că suntem între ministere. Partea de dezvoltare, de investiţii nu este reglementată de niciun minister. La ministerul economiei nu există un departament care să se ocupe de industria farma.

O posibilă soluţie ar fi facilităţi fiscale pentru fabricile care investesc în România, modificarea criteriilor ajutoarelor de stat pentru industrie. Fondurile nu sunt adaptate industriei farma. Ne-am dori aprobarea de ANM a dosarelor pentru medicamente generice şi biosimilare. în România se fabrică medicamente moderne, când expiră patentul

Noi folosim materii prime pe care nu le găsim în România, ne-am dori ca Guvernul să aibă în vedere finanţarea investiţiilor în producţia de materii prime în România”, a mai spus Simona Cocoş.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
tratare,
ape,
cauza,
industria farma,
alarma

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.