Sfârşitul „epocii de aur” în Germania: Pe măsură ce Merkel se pregăteşte să părăsească după 16 ani funcţia de cancelar, majoritatea germanilor consideră că ţara îşi va lăsa astfel în urmă perioada de glorie

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 16 septembrie 2021 88 afişări

Sfârşitul „epocii de aur” în Germania: Pe măsură ce Merkel se pregăteşte să părăsească după 16 ani funcţia de cancelar, majoritatea germanilor consideră că ţara îşi va lăsa astfel în urmă perioada de glorie

Sub conducerea cancelarului Angela Merkel, 67 de ani, puterea şi influenţa pe care a exercitat-o Germania la nivel european şi global a devenit incontestabilă şi, după 16 ani petrecuţi la cârma ţării, mulţi europeni consideră că plecarea lui Merkel va marca sfârşitul unei ere, incluzând aici o bună parte din populaţia germană, conform unui sondaj citat de CNBC.

Studiul, realizat la începutul verii de Consiliul European pentru Relaţii Publice (ECFR) în 12 ţări UE, arată că europenii încă o consideră pe Merkel drept o forţă unificatoare şi se aşteaptă ca Germania să îşi continue rolul de lider din cadrul Uniunii. Totuşi, gradul de pesimism înăuntrul şi în afara Germaniei continuă să crească.

Sondajul a scos la iveală faptul că mulţi europeni văd Germania ca pe o putere aflată în declin. În Germania, 52% din cetăţeni cred că ţara a trecut de epoca sa de aur. Doar 15% dintre respondenţi cred că Germania încă se află într-o astfel de perioadă, în timp ce 9% din totalul respondenţilor au declarat că încă nu au cunoscut perioada de glorie a ţării.

De-a lungul continentului, o treime dintre europenii (34%) chestionaţi au spus că steaua Germaniei începe să pălească. 21% consideră că ţara se află în prezent în epoca sa de aur, iar doar 10% au spus că acea perioadă se află undeva în viitor.

În ciuda unor măsuri controversate, Merkel părăseşte biroul de cancelar în proprii ei termeni. Ea rămâne o figură populară în Europa, cu o notorietate mult mai mare decât preşedintele francez Emmanuel Macron, despre care mulţi analişti spun că va încerca să umple golul lăsat de Merkel.

Când ECFR şi-a întrebat respondenţii pe cine ar alege într-un vot ipotetic pentru preşedinţia Uniunii Europene, 41% au spus că ar alege-o pe Angela Merkel, în timp ce 14% ar opta pentru Macron. Restul de 45% au susţinut că nu ştiu sau nu vor să voteze.

Cel mai mare grad de încredere pentru Merkel a fost în Ţările de Jos (58%), Spania (57%) şi Portugalia (52%). Până şi în Franţa, 32% ar vota pentru Merkel şi 20% pentru Macron.

Merkel a ghidat Germania, zona euro şi întreaga Uniune Europene de-a lungul crizei financiare din 2008-2009, crizei datoriilor suverane (care a ajuns la apogeu în 2012) şi crizei imigranţilor din 2015-2016. Mai recent, Merkel a jucat un rol principal în ceea ce priveşte răspunsul Europei în faţa pandemiei de Covid-19 şi a supravegheat alături de Macron planul de recuperare al Uniunii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angela merkel,
germania,
perioada,
epoca,
sondaj

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.