Sfârşitul erei banilor ieftini împinge falimentele din SUA la cel mai ridicat nivel din 2010, iar previziunile sunt sumbre pentru 2023 şi pentru Europa

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 10 mai 2023 29 afişări

Sfârşitul erei banilor ieftini împinge falimentele din SUA la cel mai ridicat nivel din 2010, iar previziunile sunt sumbre pentru 2023 şi pentru Europa

Sfârşitul erei banilor ieftini împinge falimentele din SUA la cel mai ridicat nivel din 2010, iar previziunile sunt sumbre pentru 2023 şi pentru Europa Foto: Unsplash

Companiile americane resimt din plin impactul dobânzilor ridicate şi inflaţiei persistente, numărul celor care solicită protecţie împotriva fali­mentului fiind în creştere puternică odată cu sfârşitul erei banilor ieftini, scrie Reuters.

Numărul companiilor americane care au falimentat până acum în 2023 este mai ridicat decât cel din primele patru luni ale oricărui an din 2010, indică datele S&P Global Market Intelligence. Acesta a consemnat mai mult de o dublare la 236 faţă de anul trecut.

Companiile din sectorul produ­se­lor de larg consum neesenţiale au înregistrat cel mai mare număr de falimente din rândul tuturor sectoa­relor în 2023.

În UE, numărul de declaraţii de faliment în rândul companiilor a cres­cut considerabil în trimestrul patru al anului trecut, cu 26,8% faţă de trimestrul anterior, atingând cel mai ridicat nivel de la începutul co­lectării datelor în 2015. Numărul fali­mentelor a crescut în toate cele patru trimestre ale anului trecut.

Turbulenţele recente din secto­rul bancar vor duce la noi falimente în rândul companiilor în acest an, an­ticipează Allianz Trade, potrivit Market Screener.

La nivelul zonei euro, insolven­ţele sunt aşteptate să înregistreze o creştere de 23% comparativ cu nive­lurile prepandemice.

Pentru Germania, asigurătorul se aşteaptă la o creştere de o cincime, 22%, faţă de anul trecut, la 17.800 de cazuri. „Din cauza politicilor şi mai restrictive de creditare ale băncilor, un număr în creştere de companii vor întâmpina probabil dificultăţi“.

Anterior, procentul insolvenţe­lor era estimat la 15% pentru Ger­mania.

„Cu dobânzile aflate în creştere semnificativă, companiile slab finanţare riscă să se confrunte cu probleme“, avertizează Milo Bogaerts, de la Allianz Trade.

Potrivit datelor oficiale, numărul falimentelor din Germania au crescut anul trecut pentru prima dată de la criza financiară din 2009. Energia extrem de scumpă, inflaţia ridicată şi reticenţa consumatorilor au împins mai multe companii în faliment.

În Franţa, a doua mare economie a Europei, aproximativ 42.500 de companii s-au închis, reprezentând o creştere de aproape 50% faţă de 2021, notează Euractiv.

Iar numărul insolvenţelor va continua să crească în 2023, compania de consultanţă Altares estimând 55.000 de falimente în acest an.

Potrivit unui raport Coface, numărul de falimente şi insolvenţe declarate în 2022 a crescut cu până la 30% în Polonia, iar în 2023 situaţia ar putea fi şi mai sumbră.

„Din păcate, 2023 apare în culori sumbre din punct de vedere al problemelor legate de rambursarea datoriilor. Vor fi mai mulţi datornici, numărul falimentelor va creşte“, arată Adam Lacki, CEO al Biroului de Informaţii Economice.

Şi în Ungaria oficialii se aşteaptă la un an 2023 dificil pentru companii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.