Sfaturi din HR: Cum se negociază o mărire de salariu

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 13 noiembrie 2024 1235 afişări

Sfaturi din HR: Cum se negociază o mărire de salariu

Cele mai recente studii arată că la nivel global o mare parte din angajaţi sunt nemulţumiţi de salariile pe care le încasează, iar cel mai rău la acest capitol stau americanii. Cu toate acestea, mulţi spun că deşi salariile îi nemulţumesc n-au încercat să negocieze prea des măriri de salariu, scrie CNBC.

Negocierea este înfricoşătoare şi poate genera sentimente de vinovăţie şi îndoială, dar este, de asemenea, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le pot face profesioniştii de la orice nivel al carierei pentru a-şi spori veniturile.

Natura conflictului este una simplă. Angajatul îşi doreşte să obţină câţi mai mulţi bani posibil, iar organizaţia vrea să fie atentă la bani, prin urmare dacă este posibil va căuta să plătească cât mai puţin, fără a forţa angajatul să îşi dea demisia din cauza salariului.

Pentru ca şansele de succes să crească, profesioniştii din HR îndeamnă angajaţii să vină bine „echipaţi” în ringul negocierii, să fie deci informaţi în privinţa companiei, dar şi relaxaţi şi încrezători în timpul discuţiei.

Cum să negociezi ca un profesionist o mărire de salariu:

  • Cei care caută o mărire de salariu trebuie să se informeze şi să afle cât se plăteşte în general în domeniul lor de  activitate
  • Rezumarea proiectelor şi responsabilităţilor în care angajatul s-a implicat poate funcţiona dacă sunt cuplate cu un discurs solid despre felul în care activitatea de acum aduce mai mult valoare decât ceea ce făcea la începutul carierei.
  • Evidenţierea propriilor realizări la job şi valoarea pe care o aduce munca angajatului poate fi un instrument folositor în negociere.
  • Cuantificarea realizărilor în cifre – cum ar fi cuantificarea creşterii vânzărilor cu x % sau aducerea de noi clienţi - nu ar trebui neglijată.
  • Reiterarea motivului pentru care postul în care angajatul se află şi cum se simte în acea poziţie poate fi de ajutor. Angajaţii care par nemulţumiţi şi dau impresia că tot ce vor sunt mai mulţi bani au şanse mai mici de a negocia cu succes.
  • Acordarea unei atenţii sporite la etapa în care se află compania în momentul negocierii. Dacă compania. face o rundă de concedieri chiar acum, poate că nu trebuie să cereţi o mărire de salariu - decât dacă aveţi o ofertă concurentă în mână şi sunteţi gata să vă retrageţi.
  • Dacă rezultatul negocierii este negativ angajatul este îndemnat să ia legătura cu superiorii şi să preia noi responsabiltiăţi sau să dobândească noi competenţe care să îl pregătească pentru următoarea rundă de discuţii privind salariul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
negociere,
salariu,
marire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.