Şi Exxon pleacă din Rusia. Americanii au acolo operaţiuni evaluate la 4 mld. dolari
Gigantul american din energie ExxonMobil (simbol bursier XOM) iese de pe piaţa din Rusia, acolo unde are operaţiuni de petrol şi gaze evaluate la peste 4 miliarde de dolari, şi va opri orice investiţe nouă, ca urmare a războiului din Ucraina, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Prin această decizie, Exxon se va retrage de la gestionarea unor instalaţii de producţie de petrol şi gaze de pe insula Sakhalin din Orientul Îndepărtat al Rusiei şi pune sub semnul întrebării soarta unei instalaţii de gaz natural lichefiat (GNL) de câteva miliarde de dolari.
"Deplângem acţiunea militară a Rusiei, care încalcă integritatea teritorială a Ucrainei şi pune în pericol populaţia sa", a afirmat compania într-o declaraţie critică faţă de intensificarea atacurilor militare.
Ieşirea Exxon urmează zecilor de alte companii occidentale, de la Apple (AAPL.O) şi Boeing (BA.N) la BP PLC , Shell şi compania norvegiană Equinor ASA (EQNR.OL), care şi-au întrerupt activitatea sau au anunţat planuri de a renunţa la operaţiunile lor din Rusia.
Exxon, care urmează să se întâlnească miercuri cu analiştii de pe Wall Street, nu a oferit un calendar pentru exit-ul din Rusia şi nici nu a comentat potenţialele reduceri de valoare ale activelor. Activele sale din Rusia au fost evaluate la 4,055 miliarde de dolari în ultimul său raport anual, depus în februarie, potrivit Reuters.
Exxon exploatează trei mari zăcăminte offshore de petrol şi gaze, cu operaţiuni în Insula Sakhalin, în numele unui consorţiu de companii japoneze, indiene şi ruseşti, printre care se numără şi Rosneft din Rusia (ROSN.MM). Grupul a avansat planurile de a adăuga un terminal de export de GNL pe acest sit.
"Afacerile Exxon în Rusia sunt relativ mici în contextul mărimii businessului său astfel că nu au aceeaşi importanţă ca pentru BP sau TotalEnergies, dacă ar trebui să renunţe la activele sale din Rusia", spune Anish Kapadia, director la Pallissy Advisors, cercetător în domeniul energiei şi mineritului.
Compania, care îşi dezvoltă câmpurile de petrol şi gaze din Rusia din 1995, a fost supusă unor presiuni pentru a rupe legăturile cu Rusia din cauza invaziei Moscovei în Ucraina. Rusia îşi numeşte acţiunile din Ucraina o "operaţiune specială".
Instalaţiile de la Sakhalin, pe care Exxon le operează de când a început producţia, în 2005, reprezintă una dintre cele mai mari investiţii directe individuale în Rusia, potrivit unei descrieri a proiectului de pe site-ul Exxon.
Compania japoneză Sakhalin Oil and Gas Development (SODECO), care deţine o participaţie de 30% în proiectul Sakhalin-1, încearcă să confirme detaliile anunţului făcut de Exxon, a declarat un purtător de cuvânt, adăugând că va urmări situaţia din Rusia-Ucraina şi va decide ce va face în viitor.
ExxonMobil are 335 miliarde de dolari capitalizare pe Wall Street, până de curând fiind partener al OMV Petrom în perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Americanii au ajuns la o înţelegere cu Romgaz pentru ca producătorul de gaze controlat de statul român să cumpere participaţie pentru circa 1 mld. euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro