Se simte criza în Est: Bursa din Singapore, unul dintre cele mai mari centre financiare din lume, s-a lovit de cel mai căzut număr de companii listate din ultimii 20 de ani. Autorităţile au intrat în alertă şi încearcă să oprească declinul pieţei de capital

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 27 decembrie 2024 21 afişări

Se simte criza în Est: Bursa din Singapore, unul dintre cele mai mari centre financiare din lume, s-a lovit de cel mai căzut număr de companii listate din ultimii 20 de ani. Autorităţile au intrat în alertă şi încearcă să oprească declinul pieţei de capital

Numărul companiilor listate la bursa din Singapore a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, după ce doar patru companii au fost listate la bursă în acest an şi mai multe au fost delistate, iar autoritatea de reglementare din oraşul-stat caută acum să oprească declinul pieţei de capital, scrie Financial Times.

Numărul de companii listate la bursa din Singapore a scăzut la 617 în octombrie, cel mai scăzut nivel din septembrie 2004. Cifra a fost în scădere constantă de la atingerea unui maxim de 782 în 2013, companiile naţionale fiind atrase de listările din străinătate, în special pe pieţele mai mari şi mai efervescente, cum ar fi SUA.

Shein, compania chineză de fast fashion cu sediul în Singapore, urmăreşte o listare la Londra, cu o evaluare potenţială care se ridică la 50 de miliarde de lire sterline, ceea ce ar face-o una dintre cele mai mari companii listate la bursă din Regatul Unit. Mai multe dintre cele mai cunoscute businessuri din Singapore, inclusiv superaplicaţia Grab şi grupul de comerţ electronic Sea, au optat pentru listarea la New York în ultimii ani.

Singapore a beneficiat de o avalanşă de capital privat care a intrat în oraşul-stat, care a coincis cu un sector de family office aflat în plină expansiune, în timp ce SGX a construit, de asemenea, pieţe puternice de tranzacţionare a obligaţiunilor, a instrumentelor derivate şi a fondurilor de investiţii imobiliare. Dar a avut dificultăţi în a transfera această creştere în listări.

În cursul verii, Autoritatea Monetară din Singapore a lansat o revizuire a pieţelor de acţiuni din ţară, cu un grup de experţi care a inclus şefii SGX, ai autorităţii monetare şi ai Temasek, compania de investiţii deţinută de stat.

Grupul urmează să îşi prezinte concluziile în luna august a anului viitor şi a discutat până în prezent modalităţi de atragere a mai multor administratori de fonduri care să investească pe piaţa bursieră pentru a rezolva problemele legate de cerere şi pentru a încuraja mai multe companii să se listeze.

„Trebuie să facem atractivă  listarea pentru companii şi ca să vedem mai mulţi administratori de fonduri pe piaţă, iar aceştia vor fi atraşi doar de perspectiva de a investi în companii bune.”

Autoritatea de reglementare a afirmat într-o declaraţie: „Au apărut multe idei, deoarece grupul de revizuire se angajează pe scară largă cu multe grupuri de părţi interesate, iar discuţiile grupului de revizuire sunt încă în curs de desfăşurare.”

Mai mulţi bancheri de investiţii au declarat pentru Financial Times că 2024 va fi probabil un moment critic din perspectiva listărilor în Singapore, din cauza incertitudinii politice a alegerilor generale din întreaga lume. Ei au afirmat însă că există o cerere şi că lucrează la mai multe listări pentru 2025.

Cea mai mare companie listată, grupul de healthcare Singapore Institute of Advanced Medicine, a pierdut 71% din capitalizarea de piaţă de la listarea din martie, după ce a raportat pierderi mari. Auditorul său, PwC, a fost reticent cu privire la capacitatea sa de a-şi continua activitatea în cursul verii.

Pieţele bursiere din întreaga lume - în special Londra – au încercat să atragă companii, însă rivalul principal a fost piaţa de capital din SUA, cu care alte burse n-au reuşit să ţină pasul.

Potrivit Dealogic, suma obţinută prin IPO-uri în Asia de Sud-Est în acest an este cea mai mică din ultimii 10 ani.

Chiar şi aşa, Malaezia a avut 46 de listări în acest an, comparativ cu 39 în Indonezia şi 28 în Thailanda. În timp ce Filipine a avut doar trei listări, valoarea lor totală de 197 de milioane de dolari a depăşit cu mult valoarea de 31 de milioane de dolari din Singapore.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
singapore,
bursa,
piata,
crestere,
capital

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.