Singurătatea dăunează şi oaselor: un studiu explică ştiinţific motivele

Postat la 03 iulie 2023 110 afişări

Singurătatea dăunează şi oaselor: un studiu explică ştiinţific motivele

Izolarea socială ne poate afecta şi fizicul, nu doar psihicul.

Efectele singurătăţii pot fi nu numai psihologice, ci şi fizice. De altfel, potrivit unui studiu prezentat la ENDO 2023 din Chicago, unul dintre cele mai importante congrese de endocrinologie din lume, singurătatea poate duce şi la probleme fizice, în special la oase.

În trecut, alte cercetări au investigat daunele fizice cauzate de singurătate, legându-le în special de o creştere a mortalităţii din cauza unui risc mai mare de a-şi înrăutăţi sănătatea mintală şi de boli cardiovasculare, iar un studiu din 2021 identificase deja osteoporoza şi sănătatea osoasă precară ca o consecinţă a stresului psihologic excesiv.

Cercetătorii au studiat modul în care izolarea socială a afectat sănătatea oaselor la şoareci, descoperind mai întâi că deteriorarea sănătăţii oaselor s-a produs doar la şoarecii masculi:

„Această descoperire ar putea avea implicaţii clinice importante, deoarece încă avem de-a face cu impactul pe termen lung asupra sănătăţii sociale, izolarea din cauza Covid”, a explicat dr. Rebecca Mountain, de la Centrul de Medicină Moleculară de la MaineHealth Institute for Research - Scarborough, SUA, autorul principal al studiului.

Oasele conţin mai puţine minerale

La sfârşitul studiului, şoarecii masculi izolaţi au arătat o reducere a densităţii minerale osoase: oasele care conţin mai puţine minerale sunt mai puţin dense şi, prin urmare, sunt mai susceptibile de a se rupe.

În plus, au existat semne de scădere a remodelării osoase. În schimb, şoarecii-femelă din studiu nu au suferit leziuni osoase în urma izolării sociale.

Potrivit doctorului Mountain, mecanismele precise prin care izolarea socială duce la deteriorarea sănătăţii oaselor sunt încă neclare, dar echipa medicală explorează mai multe posibilităţi, în principal rolul diverşilor hormoni de stres şi comportamentul sistemului nervos simpatic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
studiu,
motive,
stiinta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.