Sondaj EY: Cele mai folosite beneficii extrasalariale de către angajatori sunt tichetele de masă, urmate de tichetele cadou şi decontarea transportului

Autor: Roxana Rosu Postat la 14 februarie 2023 41 afişări

Sondaj EY: Cele mai folosite beneficii extrasalariale de către angajatori sunt tichetele de masă, urmate de tichetele cadou şi decontarea transportului

Beneficiile salariale preferate ale companiilor româneşti sunt tichetele de masă, în timp ce cel mai puţin oferite sunt tichetele culturale sau  abonamentele pentru activităţi sportive, arată un sondaj realizat de EY.

Astfel, pentru mai bine de 9 din 10 companii, tichetele de masă sunt nelipsite din pachetul salarial.  

Cadourile în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, pentru ocazii speciale, sunt beneficiile pe care peste 85% dintre respondenţi aleg să le ofere suplimentar salariaţilor.

Decontarea contravalorii transportului se află pe locul trei, 67% dintre angajatori declarând că suportă costul deplasării la şi de la locul de muncă pentru angajaţii lor.

La mijlocul clasamentului se află beneficiile prin care angajaţii îşi acoperă nevoile sociale (servicii de sănătate, asigurări de viaţă, pensii facultative şi vouchere de vacanţă). În jur de două treimi dintre companii (60%) facilitează angajaţilor accesul la servicii medicale private. De asemenea, aproape 40% dintre respondenţi consideră utile, prin urmare suportă costurile aferente pentru asigurările de viaţă şi/sau profesionale, iar aproape o treime dintre aceştia (32%) cotizează suplimentar la fonduri de pensii facultative pentru salariaţii lor

Codul Fiscal prevede o diversitate de beneficii extra-salariale, pentru care angajatorul, în unele cazuri, nu datorează impozit şi/sau contribuţii sociale sau care, în alte cazuri, pot fi deduse din baza impozabilă pentru angajaţi, astfel încât rezultă un impozit pe salariu mai mic.

Sondajul EY arată că majoritatea covârşitoare a respondenţilor (93%) au declarat că oferă angajaţilor, pe lângă salariul de încadrare, şi diverse beneficii.

„Toate acestea pot conduce la ideea că angajatorii din România pun accentul nu doar pe starea de bine actuală/imediată a angajaţilor, dar sunt atenţi şi la situaţia acestora pe un termen mediu sau lung”, este de părere Dan Răuţ, Manager, Impozit pe venit şi contribuţii sociale EY România. „Nu mai puţin important  -ca o notă excepţională, dat fiind că sondajul EY a fost realizat înainte ca acestui beneficiu să îi fie asociată o facilitate fiscală favorabilă - este de menţionat faptul că doi angajatori din 10 acordau deja în pachetul lor de beneficii extrasalariale şi posibilitatea ca salariaţii să acceseze servicii de wellness / activităţi sportive. Va fi interesant să urmărim evoluţia acestui beneficiu în perioada următoare, ţinând cont că, de la 1 februarie 2023, acesta va avea avantaje fiscale substanţiale“.

Începând cu februarie 2023, angajatorii pot include în lista beneficiilor extralasariale neimpozabile (această categorie intră în lista celor plafonate lunar la cel mult 33% din salariul de bază) şi “contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum şi contravaloarea abonamentelor, oferite de acelaşi furnizor care acţionează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât şi dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.”

Separat, dacă salariatul alege să suporte direct costurile pentru activităţile sportive, acestea vor putea fi deduse (în anumite condiţii) din baza salarială impozabilă, în conformitate cu prevederile legii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual. În plus, acest cost poate fi deductibil dacă este suportat de angajat chiar şi pentru persoanele aflate în întreţinerea sa, dar tot în limita cumulată a celor 400 euro pe an.

Pe scurt, dacă preţul abonamentelor sportive este suportat personal de angajat (pentru el şi/sau persoanele în întreţinere), acesta poate reprezenta o cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe salariu, iar dacă este un beneficiu acordat de angajator, acesta poate fi asimilat unui beneficiu neimpozabil, în condiţiile legii şi doar pentru salariaţii proprii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
beneficii,
angajati,
abonamente,
activitati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.