Sondaj EY România: Jumătate dintre companiile româneşti au apelat la finanţări prin programe europene sau scheme de ajutor de stat, mai ales pentru digitalizare şi tehnologii verzi
Puţin peste jumătate dintre companiile româneşti (51%) au atras finanţări prin intermediul programelor europene sau a schemelor de ajutor de stat, cel mai dinamic sector fiind cel al firmelor cu afaceri de peste 10 milioane de euro, arată un sondaj realizat de EY.
„Schemele de ajutor de stat şi fondurile europene sunt esenţiale pentru sprijinirea companiilor româneşti în faţa provocărilor economice actuale. Aceste mecanisme financiare oferă stabilitate, stimulează inovarea şi dezvoltarea durabilă, şi contribuie la creşterea competitivităţii pe piaţa locală şi internaţională. Investiţiile în digitalizare şi tehnologii verzi sunt fundamentale pentru asigurarea unei economii sustenabile şi reziliente. Este încurajator să vedem că multe companii au planuri de investiţii în aceste domenii, ceea ce va contribui la tranziţia către o economie mai verde şi mai digitalizată. Companiile au ocazia să valorifice aceste oportunităţi de finanţare nerambursabilă pentru a-şi atinge întregul potenţial şi pentru a contribui la obiectivele economice şi sociale mai largi”, spune Sebastian Popescu, Partener, coordonator al liniei de servicii Consultanţă în domeniul granturilor şi stimulentelor, EY România.
Potrivit sondajului, 60% dintre companiile care au accesat anterior scheme de ajutor de stat şi fonduri europene au raportat venituri anuale de peste 10 milioane de euro şi doar 13% de sub 1 million de euro.
Companiile din industria manufacturieră se dovedesc a fi cele mai active în accesarea acestor fonduri. Al doilea cel mai activ sector este sectorul energetic, cu 63% dintre respondenţii chestionarului din acest sector menţionând că au mai accesat scheme de ajutor de stat şi fonduri europene.
Companiile din România preferă să folosească fondurile europene ca sursă externă de finanţare. 61% dintre companiile participante la studiul EY au accesat fie fonduri europene acordate prin autorităţile naţionale (54%), fie direct de la Comisia Europeană (7%) şi doar 39% au accesat fonduri naţionale.
Companiile mai mici accesează fonduri europene acordate prin autorităţile naţionale într-o proporţie mult mai mare, comparativ cu companiile mai mari. Dintre companiile participante la chestionar cu un venit anual de sub 1 milion de euro, 67% au accesat fonduri europene prin statul român şi doar 33% au accesat fonduri naţionale.
La polul opus, dintre companiile cu venituri de peste 10 milioane de euro, au accesat fonduri naţionale 40% dintre companii, 54% au accesat fonduri europene primite prin statul român şi doar 6% au accesat fonduri europene acordate direct de Comisia Europeană.
În România, statul a creat multiple scheme de ajutor pentru a sprijini mediul de afaceri să crească nivelul de investiţii. Sondajul EY România a analizat cinci scheme de ajutor:
- Schema de ajutor de stat pentru investiţii majore în economie (Ministerul Finanţelor)
- Schema de ajutor de stat pentru industria manufacturieră (Ministerul Economiei)
- Schema de ajutor de stat pentru producţia de materiale de construcţii – Constructplus
- Schema de ajutor de stat pentru industria alimentară – Investalim
- Subvenţii pentru instalaţiile de reciclare a deşeurilor
Un procent de 28% dintre companiile chestionate nu au auzit de aceste mecanisme financiare. Cea mai cunoscută schemă de ajutor a fost Schema de ajutor de stat pentru investiţii majore în economie, acordată de Ministerul Finanţelor, recunoscută de 30% dintre companiile chestionate. Restul schemelor au înregistrat un nivel de cunoaştere sub 20% fiecare, ceea ce indică faptul că multe companii din România nu sunt informate despre aceste mecanisme economice disponibile care le-ar putea sprijini dezvoltarea.
În ceea ce priveşte scopul investiţiilor, se remarcă două direcţii principale, respectiv digitalizarea şi inovarea alături de investiţiile verzi. Doar 9% dintre companiile participante la studiul EY au menţionat că nu au planuri de investiţii în aceste zone.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro