Sorin Mititelu, vicepreşedine ASF: Într-un asemenea ecosistem de asigurări sunt implicate nenumărate părţi. Avem mult de lucru în a întări increderea în sistem şi de a crea regulile în piaţă.

Autor: Mircea Nica Postat la 21 mai 2024 65 afişări

Sorin Mititelu, vicepreşedine ASF:  Într-un asemenea ecosistem de asigurări sunt implicate nenumărate părţi. Avem mult de lucru în a întări increderea în sistem şi de a crea regulile în piaţă.

Ecosistemul de asigurări implică multe părţi, atât autorităţi , cât şi asigurători, distribuitori, dar şi beneficiarii, este un drum cu dublu sens, dar în final acest sistem al asigurărilor trebuie să se autoîntreţină prin autofinanţare pentru a putea fi sustenabil, a explicat Sorin Mititelu, vicepreşedinte ASF, în cadrul Conferinţei “Asigurările, instrument de protecţie, dar şi de dezvoltare economică. Situaţia pieţei asigurărilor din regiunea Banat”, organizată de Ziarul Financiar împreună cu Omniasig, la Timişoara.

“Nu numai că avem potenţial, dar avem şi reţete pe care le putem accesa şi folosi. Într-un asemenea ecosistem de asigurări sunt implicate nenumărate părţi. Este un drum cu dublu sens. Pe de o parte sunt necesari asigurătorii pentru produse, dar pe partea cealaltă sunt necesari beneficiarii. Mutualizarea nu se poate face decât dacă este un grup mare. Avem mult de lucru în a întări increderea în sistem şi de a crea regulile în piaţă. În acest ecosistem, businessurile au un triplu rol atât  pentru companii şi angajaţi, cât şi pentru investitori. Un astfel de sistem ca cel al asigurărilor se autoîntreţine. Este sustenabil atât timp cât se poate autofinanţa. Rolul principal al unei autorităţi este de a se asigura că este un sistem care este în echilibru, care nu generează deficite sau care crează blocaje”, a mai spus Sorin Mititelu.

Ce a mai spus Sorin Mititelu, vicepreşedinte ASF, responsabil de zona asigurărilor:

► ASF este foarte activ, însă când vorbim de educaţia financiară, cel mai bun mod de a face educaţie este prin a experimenta produsele, a le vinde şi a le cumpăra. Totul începe prin a le oferi şi a le accesa, fără o coplexitate exagerată. Cu toate aceste programe şi resurse alocate cu care suntem activi, obiectivul pe care îl urmărim este de a creşte gradul de penetrare cu produse de asigurare, produse construite responsabil.

► Asigurarea de locuinţă nu este doar o necesitate ci obligaţia comunităţii de a avea un sistem de asigurare pentru acoperirea daunelor unui cutremur de exemplu. Suntem în poziţia de a promova acest tip de asigurare astfel încât să fie disponibil pe cât mai multe canale de distribuţie. Din perspectiva noastră, încercăm să aducem acest produs cât mai aproape de beneficiarul final. Acest grad de cuprindere, de 20%, este unul departe de cât ne trebuie şi este o acoperire de bază. În realitate trebuie o acoperire şi mai mare.

► Aş face două liste cu ce ne-am dori şi ar fi bine să fie şi una care ţine cont de evoluţiile recente. Prima care este de interes este asigurarea de locuinţă. Este în top pentru că suntem expuşi la un risc ridicat din cauza poziţionării geografice. Suntem prea pasivi pe domeniul acesta. A doua este asigurarea de viaţă, dar cea cu acumulare, care să contribuie la un standard de viaţă. Momentul în care o persoană iese din activitate şi care poate beneficia de o viaţă mai bună. A treia, sunt o serie de asigurări precum cele pentru sectorul agricol, unde sunt la a cincea parte din cât trbuie să fie. Este un potenţial care prin neexploatare duce la un blocaj.

► Vedem o dinamică bună la asigurările de viaţă şi credem că va continua. Am văzut o evoluţie rapidă a asigurărilor de garanţii, dar credem că este doar o situaţie conjuncturală.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
asigurari,
sistem,
implicare,
mititelu,
creare

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.