Sorin Pâslaru, redactor-şef, Ziarul Financiar: Dumneavoastră aveţi misiunea de a mări viteza României de la simplu la dublu. Dacă aveţi azi 2-3 întâlniri, pregătiţi-vă să aveţi 7 întâlniri pe zi, pregătiţi-vă să nu aveţi timp deloc, pregătiţi-vă să vă puneţi întâlniri peste două luni că veţi avea tot programul ocupat. Asta va fi România de acum încolo
Bine v-am găsit la evenimentul ZF Logistică, transporturi şi automotive.
Noi suntem la un 20.000 de euro PIB/capita astăzi. Acum 10 ani eram la 10-12.000 euro PIB/capita şi vrem în 15 ani să ne ducem la 40.000 de euro, adică media UE. Austria e la 53.000 de euro PIB/capita.
Diferenţa cea mai mare dintre România şi celelalte ţări din Europa de Vest este viteza. În Occident, oamenii au program strâns, trebuie să plece rapid dintr-un loc în altul. Oamenii, lucrurile, materialele, bunurile. Ştiţi foarte bine că atunci când aveţi de-a face cu oameni cu responsabilităţi multe, sunt foarte ocupaţi. În Occident, ca să ai un meeting trebuie să suni cu o lună înainte. Totul este la secundă.
Dumneavoastră de fapt, sectorul logistică, transporturi, automotive şi mobiltiy sunteţi inima acestei chestiuni, dumneavoastră veţi facilita această viteză.
Acesta este spiritul prezentării mele de astăzi: dvs sunteţi factorul cheie de dublare a PIB-ului în următorii 10-15 ani, prin viteză.
Noiembrie 2024, A7, Buzău-Focşani
Iată (slide 2), în sfârşit autostrada spre Moldova.
Eu sunt din Moldova de jos. Bucata Buzău-Focşani e o splendoare, când vezi fântânile cu cumpănă stânga-dreapta, faci aşa un arc peste timp şi îţi dai seama cum au trecut anii. Şi mai sunt şi nişte stâne pe acolo. Nu e rău. Atenţie, că acum e criză de ouă în America şi Occident . Aţi citit Ziarul Financiar de azi, da? Mare atenţie că s-ar putea ca oaia să devină un nou star în curând. O să se vadă în curând ce înseamnă să ai hrana produsă acasă.
12 aprilie 2025, Autostrada în construcţie A7, judeţul Neamţ
Şi avem A7 în construcţie în judeţul Neamţ (slide 3), unde se lucrează în stil mare. Vedeţi camioanele, e undeva după Hanu Ancuţei, aici se varsă autostrada în drumul spre Suceava, chiar lângă Roman, la castelul de apă. Asta ar trebui să fie gata în decembrie 2025.
12 aprilie 2025, Autostrada în construcţie A7, judeţul Bacău
12 aprilie 2025, Autostrada în construcţie A7, judeţul Vrancea
Vedem aici (slide 4), un tir care transportă o grindă de 30 de metri lungime, pe A7 în judeţul Bacău. Şi mă gândeam că toată lumea zice de ce ne batem capul cu matematica. Păi înveţi asemănarea în clasa a 6-a şi ce înseamnă forma asta a şinei de cale ferată, de ce are forma asta, ca să susţină o greutate maximă. Şi această grindă are aceeaşi formă ca şina de cale ferată, dar la altă dimensiune. (slide 5) Aici vor fi probabil puse aceste grinzi, pe aceşti piloni.
Ce autostrăzi avem gata până în decembrie 2025
(Slide 6) În 2025 cam aşa ar trebui să avem reteaua. A0 Sud trebuie să fie gata în decembrie. E important că din decembrie 2025 vom putea merge pe autostradă Craiova-Piteşti-Constanţa. Pe A0 sud ne lipim până în decembrie şi de A3 şi apoi ne ducem până după Roman. Deci de la Craiova la Pascani pe autostrada.
În decembrie 2025 sau in vara lui 2026, când ajungem cu autostrada la Paşcani, trebuie să facem o petrecere mare cu tot guvernul la Hanu Ancuţei al lui Sadoveanu. Este fabulos. Acolo trebuie să facem un mare party, când în sfârşit când aducem modernizarea în Moldova. Cand vom arata ca autostrada nu mai este o poveste.
De fapt autostrada asta, Bucureşti-Iaşi, trebuia făcută prima. Nu A2 spre mare, că aici e sărăcie pe traseu. În afară de Constanţa, de capetele Bucureşti şi Constanţa, nu mai e nimic: Lehliu, Cernavodă... Nu ai cum să compari cu Buzău, Focşani sau Bacău de pe traseul Bucureşti-Iaşi.
Normal, istoric, provinciile care au făcut România la 1859 trebuiau unite întâi. Era datoria Bucureştiului să unească Iaşiul, pentru că Iaşiul a cedat capitala la Bucureşti. Are Patriarhul în continuare, dar trebuiau unite. De ce? Pentru că am Ploieştiul, am Focşaniul, am Buzăul, am Bacăul.
Cele mai mari firme cu capital privat românesc nu sunt nici din Lehliu, nici din Fetesti. Că n-au cum. În Subcarpaţi se naşte bogăţia, aici e cheagul. Dedeman, Altex, FAN Courier, nu mai vorbesc Autonom din Piatra Neamţ şi aşa mai departe. În sfârşit, Moldova va respira.
Ce autostrăzi avem gata până în decembrie 2028
Dar petrecerea cea mai mare va fi când trecem munţii. (slide 7). În 2028 sau 2029 trecem muntii pe la Sibiu si Clujul va fi la patru-cinci ore de Bucuresti. In plus, o să avem gata Târgu Mureş - Cluj-Napoca-Oradea apoi. Să sperăm că vom ajunge şi la Siret până în 2028 sau 2029. Drumul expres Focşani-Brăila va fi gata. Plus alternativa Techirghiol în sud care ar trebui să fie gata, să mergem pe autostradă până la Mangalia.
Ce aduce o autostradă: cazul A1, intersecţia cu centura este un mini oraş
(slide 8) Iată motivul pentru care România îşi va dubla PIB-ul ca urmare a construcţiei de autostrăzi. Ce se va schimba din România? Aici vedeţi autostrada A1 intersectată cu Centura 1 (centura veche), îi spun aşa ca să deosebesc de Centura 0. Iată ce aduce o autostradă. Aici este un minioraş, nu? Preţul/mp acum 20 de ani era 0,1 euro, acum e 100 de euro?. Avem spaţii logistice şi aşa mai departe.
Ce aduce o autostradă: 50% din A1 are spaţii logistice sau de producţie
(slide 9) De fapt, toată autostrada de aici, Bucureşti-Piteşti, a devenit un coridor industrial-logistic. Avem KLG, eMAG, sunt o grămadă de spaţii logistice, spaţii industriale. Să spunem că 30-40% din lungimea autostrăzii e ocupată.
Imaginaţi-vă că toate aceste lucruri, spatii logistice, industriale, vor apărea pe toate noile autostrăzi ale noastre. Ce am făcut aici, peste 10-20 de ani va fi în toată România. România va exploda economic, îşi va tripla PIB-ul în urmatorii 30 de ani, pentru că avem tot ce ne trebuie.
Opţiunea spre vest a Iaşiului, prin Ucraina?
Şi acum cei trei factori de fapt pentru care se va dubla PIB-ul în următorii 8-10-12 ani (slide 10). Primul este Schengen. Avem în ziarul de azi un transportator din Oradea care spune că stătea câte 8-10 ore în vamă şi acum merge mult mai rapid.
Al doilea este OECD. Va fi a doua „aderare la UE” a României. Vom avea ştampilă de ţară dezvoltată, fondurile de investiţii şi de pensii care până acum nu aveau voie să investească, care au zeci de mii de miliarde de euro în administrare, vor spune da.
Dumneavoastră, dezvoltatorii, vă duceţi cu un proiect de 100 de milioane de euro pe autostradă la Focşani sau pe nu ştiu ce nod, fondul se va uita şi în 10-20 de minute va spune da, pun 100 de milioane, că îmi dublez investiţia în 7 ani. Eşti în OECD? La revedere şi la mulţi ani. Ia banii. ăştia nu stau mult la discuţii, că au sute de proiecte care le trec pe sub ochi.
Al treilea factor vor fi autostrăzile, aşa cum am arătat.
Şi ca să ajungem de la 20.000 de euro/capita la 40.000 de euro/capita înseamnă dublarea vitezei de circulaţie a bunurilor, mărfurilor şi oamenilor.
Dar pentru asta trebuie să fim pregătiţi, trebuie să consumăm mai multă informaţie, adică mai multe ştiri de la Ziarul Financiar :-), să roadem capital mai mult, să avem un program şi mai încărcat. Dacă aveţi azi 2-3 întâlniri, pregătiţi-vă să aveţi 7 întâlniri pe zi, pregătiţi-vă să nu aveţi timp deloc, pregătiţi-vă să vă puneţi întâlniri peste două luni că veţi avea tot programul ocupat. Asta va fi România de acum încolo.
Şi trebuie să fim pregătiţi de această viteză şi logistica şi transportatorii vor fi în inima acestei chestiuni.
Cei trei factori care vor dubla PIB-ul în următorii 8 aniâ
Şi ultima chestiune pe care vă provoc. (slide 11) Va dura foarte mult să trecem munţii cu autostrada de la Targu Neamt la Targu Mures. Aţi spus că Sibiul, care e avansat, e mai probabil să fie gata în 2030, nu 2028.
Iaşiul ţine cu dinţii de această treabă, că spune că trebuie să se lege direct, să nu ocolească. Eu aş vrea, dar nu cred că vom trece munţii pe la Târgu Neamţ- Târgu-Mureş, în următorii 15 ani.
Eu nu cred.
Mă întorc la istorie şi la Ştefan cel Mare. Cât e de la Siret până la Liov? 600 de kilometri. Aş pune bani eu, România, cu americanii, cu polonezii, le facem ucrainienilor o autostradă, pe la şes, elegant, nu trebuie să doborâm munţii, şi mergem şi ne-am lipit de Cracovia, că nu e munte. Cât au polonezii? Mii de kilometri de autostradă. Când m-am înţepat la Cracovia e deschis spre Berlin, München. De ce să mă duc prin munţi ca să mă duc spre Vest? Vechiul drum aşa era. De asta se cheama Lipscaniul Lipscani, că veneau pe acel drum negustorii de la Leipzig. Pe drumul Liovului veneau, pe vremea lui Ştefan şi până încoace, la fanarioţi.
Pe urmă, în cât timp avem şi noi o autostradă până la Marea Egee, în Grecia? Bulgarii ce fac acolo? Sofia-Ruse în cât timp e gata? Că Sofia – Salonic e gata, 100% pe autostradă.
Nici nu vă daţi seama că o dată deschise aceste autostrăzi spre Vest, spre Nord Vest, spre Est, spre Chişinău şi Odesa, spre sud spre Salonic, va veni tăvălugul investiţiilor şi accelerarea economică.
Trebuie să ne gândim că odată ce deschizi nişte porţi, nu mai poţi opri fluxurile.
Istoria se face din milioanele de oameni care au o dorinţă. Nimeni nu a făcut un pact între România şi Italia să se ducă 1 milion de oameni la muncă în Italia. Când s-au deschis porţile, s-au dus. Nu a semnat nimeni niciun tratat, s-au dus singuri. Aşa e şi aici. De ce e Bucovina, Bucovina? Din cauză că e în drumul ăsta spre nord vest pe lângă munţii Carpaţi şi a fost istoric în drumul ăsta. Când te duci azi în Bucovina, e altă ţară. Bucovina e Elveţia României.
Totul pleacă de la acces şi oamenii ştiu mai bine decat guvernele ce au de făcut. Nu ne rămâne decât să mergem mai departe. Noi rămânem fani ai autostrăzilor. Iar când avem sud- nord, est-vest primele autostrăzi finalizate, atunci ne apucăm şi de trenuri de mare viteză!
Vă urez o zi profitabilă în continuare!
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro