Spirits România cere Guvernului un cadru unitar pentru accizele la alcoolul etilic si bere: Spirtoasele reprezintă doar 4% din totalul consumului de alcool din România, dar producătorii si importatorii acestora plătesc 55% din totalul accizelor generate de industria băuturilor alcoolice

Autor: Roxana Rosu Postat la 24 octombrie 2024 37 afişări

Spirits România cere Guvernului un cadru unitar pentru accizele la alcoolul etilic si bere:  Spirtoasele reprezintă doar 4% din totalul consumului de alcool din România, dar producătorii si importatorii acestora plătesc 55% din totalul accizelor generate de industria băuturilor alcoolice

Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase, membrii ai asociatiei Spirits România, au solicitat Guvernului să introducă în legislaţie un cadru unitar pentru accizele la alcoolul etilic si bere, apreciind că majorarea accizei va afecta negativ în principal companiile locale, care au în portofoliu produse mai ieftine.

“Salutăm iniţiativa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care se atenuează creşterea accizei la bere, doar că proiectul are o carenţă esenţială: nu tratează în mod unitar accizele pentru alcool, adică lipseşte acelaşi calendar al actualizării accizei pentru alcoolul etilic. Actualizarea cu inflaţia a accizelor pentru alcoolul etilic, conform mecanismului existent, poate avea efecte economice şi sociale catastrofale”, a declarat Florin Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Spirits România.

El a reamintit că, spre deosebire de industria berii, industria băuturilor spirtoase se confruntă cu o piaţă neagră semnificativă. Evaziunea fiscală nu este făcută însă de producătorii legali iar în aceste condiţii ar fi cu atât mai nedrept ca cei penalizaţi să fie tocmai cei care plătesc accizele şi celelalte contribuţii, a mai spus Florin Rădulescu.

În opinia şefului  Spirits România, cei mai afectaţi de creşterea accizei vor fi producătorii români, în conditiile în care aproximativ 85% din consumul de bauturi spirtoase este reprezentat de produsele româneşti.

Referindu-se la piaţa locală, preşedintele Asociaţiei a arătat că, deşi spirtoasele reprezintă doar 4% din totalul consumului de alcool din România, producătorii si importatorii acestora plătesc 55% din totalul accizelor generate de industria băuturilor alcoolice.

În 2023, din preţul de listă al unei sticle de băuturi spirtoase, 36% reprezentau accize, 20% costurile cu materiile prime, 31% costurile cu vânzarea şi marketing-ul, 10% manopera, 2% transport şi 4% energia.

În 2018, un studiu de piaţă realizat de Spirits România şi Novel Research a arătat că, în total, consumul de băuturi spirtoase în rândul persoanelor de 18+ ani era aproximativ 1,242 mil. hectolitri. Conform calculelor pe baza datelor Ministerului Finanţelor, consumul fiscalizat a fost de 487.000 hectolitri de băuturi spirtoase, rezultând că 755.000 hectolitri, respectiv 60,7% din total, era consum nefiscalizat.

Potrivit unui sondaj realizat de ivox.ro la solicitarea Spirits România în luna octombrie 2024, 34% dintre români spun că au consumat băuturi alcoolice din surse pe care nu le cunoşteau, respectiv băuturi fără timbru sau băuturi produse de persoane pe care nu le cunoşteau. Dintre respondenţii care au admis că au consumat băuturi alcoolice contrafăcute, unul din cinci a indicat ca motiv preţul, respectiv faptul că băuturile contrafăcute pe care le-au consumat erau mai ieftine.

Spirits Romania reprezintă principalele companii producătoare şi importatoare de băuturi spirtoase din România: BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD, Coca-Cola HBC România şi Maspex.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
bauturi,
accize,
alcool

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.