Ce spune agenţia de rating Moody’s despre Banca Transilvania: Performanţele financiare vor rămâne rezistente în pofida turbulenţelor macroeconomice. Indicatori de rentabilitate solidă, susţinuţi de poziţia de lider de piaţă

Autor: Liviu Popescu Postat la 28 noiembrie 2023 83 afişări

Ce spune agenţia de rating Moody’s despre Banca Transilvania: Performanţele financiare vor rămâne rezistente în pofida turbulenţelor macroeconomice. Indicatori de rentabilitate solidă, susţinuţi de poziţia de lider de piaţă

Expunerea băncii este însă semnificativă pe creditele în valută, precum şi pe creditele de consum, vulnerabile la impactul unor rate mai mari ale dobânzilor şi al inflaţiei.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s, care a iniţiat în premieră acoperirea Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) prin clasarea băncii în categoria recomandată investiţiilor cu perspectivă stabilă, spune că rentabilitatea şi capitalul băncii vor rămâne solide în pofida turbulenţelor macroeconomice.

„Perspectiva stabilă a ratingurilor depozitelor bancare pe termen lung şi a ratingurilor emitentului pe termen lung ale Băncii Transilvania reflectă aşteptările Moody's conform cărora performanţa financiară a băncii, în special capitalul şi profitabilitatea, vor rămâne rezistente în pofida turbulenţelor macroeconomice, precum şi ipoteza agenţiei că structura pasivelor sale nu se va schimba în mod semnificativ în timp ce se adaptează la respectarea MREL“, scrie Moody’s în raportul de evaluare.

Banca Transilvania are şi rating BB+ de la agenţia de evaluare financiară Fitch.

Moody's Investors Service a atribuit pe 27 noiembrie 2023 pentru prima dată calificativele Baa2/P-2 pentru depozite pe termen lung şi pe termen scurt şi Baa3/P-3 pentru emisiuni pe termen lung şi pe termen scurt ale Băncii Transilvania.

Agenţia consideră că banca are un nivel al capitalului robust (CET1) de 18,6% la sfârşitul lunii iunie 2023, cu indicatori de rentabilitate solidă, susţinuţi de poziţia de lider de piaţă şi de potenţialul de creştere puternică a afacerii. „Având în vedere că depozitele clienţilor reprezentau 83% din totalul pasivelor (inclusiv capitalurile proprii) în iunie 2023, Banca Transilvania se bazează într-o măsură redusă pe finanţare sensibilă la sentimentul de piaţă, de aproximativ 5% din activele bancare tangibile, care va creşte modest pe măsură ce banca va emite datorii pentru a se conforma cerinţei minime de finanţare nerambursabilă şi pasive eligibile (MREL)“, notează Moody’s.

Pe de altă parte agenţia consideră că ratingul ba1 surprinde riscuri crescute generate de o pondere semnificativă a împrumuturilor în valută (aproximativ o treime), care expune banca la risc valutar, precum şi expunerea la creditele de consum, care sunt vulnerabile la impactul unor rate mai mari ale dobânzilor şi al inflaţiei.

„Condiţiile macroeconomice rămân, de asemenea, fragile, având în vedere riscurile geopolitice ridicate şi potenţiala încetinire a creşterii economice în Europa“. Banca a înregistrat o creştere puternică, atât pe cale organică, cât şi prin achiziţii, şi este cea mai mare bancă din România după activele totale, cu o cotă de piaţă de aproximativ 20% la sfârşitul anului 2022. Liviu Popescu

Banca Transilvania a raportat un profit net consolidat de 2,3 miliarde de lei în primele nouă luni din 2023, în creştere de la 1,68 miliarde de lei din aceeaşi perioadă a lui 2022, deci mai mare cu 37%.

Pe de altă parte veniturile operaţionale au fost de 5,6 mld. lei, în creştere de la 4,4 mld. lei. Cheltuielile operaţionale în primele nouă luni au fost de 2,75 mld. lei faţă de 2,49 mld. lei. Activele consolidate ale băncii au ajuns la 157,6 mld. lei, faţă de 140,5 mld. lei la finalul lui 2022.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.