Statele Unite ale Europei sau Statele Unite ale Germaniei?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 10 iunie 2012 23 afişări

Mai întâi au fost CE şi BCE, care au invocat necesitatea unei uniuni bancare europene, cu unificarea reglementărilor financiare, finanţarea directă a băncilor din Mecanismul European de Stabilitate şi un control mai mare al guvernelor asupra politicii băncilor astfel încât să se evite noi cazuri de management imprudent plătit ulterior de cetăţenii statelor.

A venit apoi, zilele trecute, cancelarul Angela Merkel, care a pledat pentru o uniune politică şi fiscală în Europa, construită pas cu pas, prin cedare de suveranitate, în jurul Bruxellesului şi al unui grup de state cărora să li se ralieze ulterior şi celelalte, în funcţie de posibilităţi şi de voinţă politică.

Exemplul spaţiului Schengen şi cel al uniunii monetare europene, ambele forme de uniuni subsumate UE, dar care nu cuprind toate statele UE, au fost folosite de Merkel pentru a da o idee despre ceea ce ar urma să fie "Europa cu două viteze" pe care o imaginează. Angela Merkel a vrut astfel să evite eventualele critici atrase de faptul că vorbeşte atât de clar despre ideea de centralizare a puterii în Europa, cu Germania şi statele nordice în chip de nucleu (sau mai bine zis locomotivă) al deciziilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
zona euro,
Merkel,
unificare,
Europa,
banci,
suveranitate
/actualitate/statele-unite-ale-europei-sau-statele-unite-ale-germaniei-9727359
9727359
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.