Staţiunile montane au de aproape patru ori mai multe unităţi de cazare faţă de acum 15 ani, arată datele oficiale. Sunt şi încasările din taxe şi impozite de patru ori mai mari?
Numărul unităţilor de cazare din staţiunile montane a crescut de 3,5 ori în perioada 2007-2022, de la doar 978 de structuri de cazare la 3.500 de unităţi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Numărul unităţilor de cazare din staţiunile montane a crescut de 3,5 ori în perioada 2007-2022, de la doar 978 de structuri de cazare la 3.500 de unităţi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Datele oficiale arată evoluţia turismului montan în România, însă realitatea din teren este că numărul unităţilor de cazare din aceste zone este mult mai mare. Buşteniul şi Branul sunt unele dintre cele mai populare staţiuni montane din România, statut care aduce cu sine şi un număr impresionant de turişti care sosesc în unităţile de cazare din aceste staţiuni.
Buşteni număra anul trecut 171 de unităţi de cazare, număr similar cu cel din 2021, potrivit INS. În ultimii 15 ani, cea mai mare evoluţia a fost în 2021 faţă de 2020. În primul an al pandemiei, doar 67 de unităţi de cazare erau înregistrate în datele oficiale. Un an mai târziu, cazările din Buşteni erau în număr de 171 de unităţi, adică o creştere de aproape trei ori într-un singur an.
O creştere semnificativă, însă nu la fel de mare ca în cazul Buşteniului, a fost şi în Bran. Anul trecut, Branul număra 160 de cazări. Un salt mare în evoluţia numărul de cazări a fost în 2021, când erau 157 de unităţi, pe când cu un an în urmă, erau doar 130 de cazări. Ziarul Financiar a contactat cele două primării pentru a primi răspunsuri cu privire la taxele şi impozitele pe care unităţile administrativ-teritoriale le încasează de la aceşti operatori, însă până la închiderea acestei ediţii cele două primării nu au oferit un răspuns.
Datele prezentate mai sus sunt cele oficiale, prezente în bazele de date ale Institutului Naţional de Statistică. Pe platforma Turistinfo sunt 269 de oferte de cazare doar în Buşteni, iar multe dintre ele acceptă doar plata în numerar, nu card sau vouchere de vacanţă. Pe aceeaşi platformă, în Bran se găsesc 313 oferte de cazare, adică dublu faţă de datele oficiale. Şi în acest caz, multe cazări acceptă ca metodă de plată doar numerarul.
În cazul platformei Airbnb, unde sunt listate în mare parte apartamente şi case date în regim hotelier, în Buşteni există peste 210 de cazări, în timp ce în Bran sunt peste 240 de unităţi, în toate cele patru sate administrate de Primăria Bran, anume Bran, Predeluţ, Sohodol, Şimon.
„Nu există o reglementare fermă pentru aceste platforme online, ei nu consideră că fac activitate de agenţie de turism, ci că fac marketing, doar că ei încasează şi bani din această activitate. La noi se lucrează cu dublă măsură, adică sunt cei care au clasificare, plătesc taxe, şi cei care nu plătesc taxe, nimic, dar fac venituri. Ar trebui o presiune mai mare pe statul român“, spune Adi Voican, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Prahova.
Specificul zonelor montane este faptul că multe dintre cazări sunt case de vacanţă sau mici pensiuni, foarte puţine proiecte de hoteluri de mari dimensiuni şi-au făcut loc în staţiunile montane. Adi Voican este de părere că această de creştere de peste trei ori a unităţilor de cazare din staţiuni nu este relevantă dacă vorbim de atragerea turiştilor străini.
„Nu poţi să te adresezi turismului organizat internaţional pentru că nu ai cum să faci turism de masă, eşti departe de marii operatori“, mai spune el.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro