Statul a scăpat din mână cheltuielile, iar factura o vor plăti toţi românii. Cum a ajuns guvernul să se îndrepte spre un deficit bugetar de 7-8%, mult peste limită VIDEO
Deficitul bugetar, ajuns la 4% din PIB în primele şapte opt luni din 2024, şi prognozat să atingă un prag de 7-8% până la finalul anului, începe să cântărească greu în economie. Guvernul, care are responsabilitatea de ţine sub control acest aspect al economiei, s-a dat la o parte de la această misiune. Potrivit lui Ovidiu Voicu, guvernanţii şi-au dat derogare de la respectarea parametrilor fiscali şi bugetari, dar şi de la a lua act de orice deviaţie a acestora şi a acţiona pentru a ţinte sub control cheltuielile. În acest context, scenariul unui derapaj bugetar major, devine foarte posibil.
„România are o lege o responsabilităţii fiscal-bugetare care impune guvernului să rămână în limitele macro-economice stabilite prin legea bugetului de stat. Legea spune că dacă guvernul are o deviaţie a soldului bugetului mai mare de 0,5% din PIB are obligaţia să ia măsuri adecvate. Ceea ce a făcut guvernul României săptămâna trecută a fost ca pentru anul 2024 şi-a dat singur derogare de la această lege. Deci după ce a constat că a deviat de la parametrii bugetari pe care tot el i-a stabilit, guvernul a decis că nu are obligaţia să facă nimic.” a declarat Ovidiu Voicu, director executive, Centrul pentru Inovare Publică, în cadrul emisiunii ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business.
Ovidiu Voicu atrage atenţia că derogarea de la legea responsabilităţii fiscal-bugetare a fost introdusă discret în cadrul unei ordonanţe de urgenţă, care a fost publicată în Monitorul Oficial sub altă denumire şi conţinut faţă de momentul în care s-a aflat în dezbatere publică.
„Mai grav este că a făcut asta noaptea ca hoţii. A inclus această prevedere ca o continuare la o ordonanţă de urgenţă pe cu totul alt subiect. Ordonanţa a fost în dezbatere publică sub un nume, a fost pe agenda guvernului sub acelaşi nume şi a fost publicată în Monitorul Oficial cu alt nume şi conţinut. Asta arată premeditare şi cred că este foarte grav în contextul unui an foarte dificil din punct de vedere fiscal pentru că se suprapune cu cel electoral” a mai spus Ovidiu Voicu la ZF Live.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană