Statul a scăpat din mână cheltuielile, iar factura o vor plăti toţi românii. Cum a ajuns guvernul să se îndrepte spre un deficit bugetar de 7-8%, mult peste limită VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 13 octombrie 2024 39 afişări

Statul a scăpat din mână cheltuielile, iar factura o vor plăti toţi românii. Cum a ajuns guvernul să se îndrepte spre un deficit bugetar de 7-8%, mult peste limită VIDEO

Deficitul bugetar, ajuns la 4% din PIB în primele şapte opt luni din 2024, şi prognozat să atingă un prag de 7-8% până la finalul anului, începe să cântărească greu în economie. Guvernul, care are responsabilitatea de ţine sub control acest aspect al economiei, s-a dat la o parte de la această misiune. Potrivit lui Ovidiu Voicu, guvernanţii şi-au dat derogare de la respectarea parametrilor fiscali şi bugetari, dar şi de la a lua act de orice deviaţie a acestora şi a acţiona pentru a ţinte sub control cheltuielile. În acest context, scenariul unui derapaj bugetar major, devine foarte posibil.

„România are o lege o responsabilităţii fiscal-bugetare care impune guvernului să rămână în limitele macro-economice stabilite prin legea bugetului de stat. Legea spune că dacă guvernul are o deviaţie a soldului bugetului mai mare de 0,5% din PIB are obligaţia să ia măsuri adecvate. Ceea ce a făcut guvernul României săptămâna trecută a fost ca pentru anul 2024 şi-a dat singur derogare de la această lege. Deci după ce a constat că a deviat de la parametrii bugetari pe care tot el i-a stabilit, guvernul a decis  că nu are obligaţia să facă nimic.” a declarat Ovidiu Voicu, director executive, Centrul pentru Inovare Publică, în cadrul emisiunii ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business.

Ovidiu Voicu atrage atenţia că derogarea de la legea responsabilităţii fiscal-bugetare a fost introdusă discret în cadrul unei ordonanţe de urgenţă, care a fost publicată în Monitorul Oficial sub altă denumire şi conţinut faţă de momentul în care s-a aflat în dezbatere publică.

„Mai grav este că a făcut asta noaptea ca hoţii. A inclus această prevedere ca o continuare la o ordonanţă de urgenţă pe cu totul alt subiect. Ordonanţa a fost în dezbatere publică sub un nume, a fost pe agenda guvernului sub acelaşi nume şi a fost publicată în Monitorul Oficial cu alt nume şi conţinut. Asta arată premeditare şi cred că este foarte grav în contextul unui an foarte dificil din punct de vedere fiscal pentru că se suprapune cu cel electoral” a mai spus Ovidiu Voicu la ZF Live.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.