Statul român a atras 1,3 mld. lei prin cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis, o treime din maximul stabilit în februarie. Cum motivează un analist evoluţia

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 24 aprilie 2025 56 afişări

Statul român a atras 1,3 mld. lei prin cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis, o treime din maximul stabilit în februarie. Cum motivează un analist evoluţia

Cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis – derulată de Ministerul Finanţelor între 4 şi 11 aprilie – a adus suma de 1,34 miliarde de lei la bugetul de stat, la jumătate faţă de ediţia din martie şi o treime din emisiunea realizată în februarie. Ce stă în spatele evoluţiei?

„Emisiunea n-a fost neapărat un succes, cu o participare mai redusă a investitorilor. Avem trei cauze principale. Pe de o parte, dobânzile au fost în uşoară scădere faţă de emisiunea precedentă”, spune Alin Brendea, analist bursier la Prime Transaction.

Ediţia de luna aceasta a avut dobânzi de până la 7,6% în lei şi 6% în euro. La emisiunea din martie, prin care statul a atras 2,2 miliarde de lei, dobânzile au ajuns până la 7,8% în moneda naţională şi 6% în euro, iar la ediţia record din februarie au ajuns până la 7,95% în lei, respectiv 6,25% în moneda unică europeană.

„Pe de altă parte, frecvenţa lunară aduce în mod logic o scădere per emisiune a sumelor subscrise. Investitorii ştiu că nu mai trebuie să se grăbească, găsind în fiecare lună câte o emisiune Fidelis”, continuă reprezentantul societăţii de intermediere, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.

Prin intermediul celor 23 de oferte Fidelis efectuate începând cu august 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie aproximativ 10 miliarde de euro.

Sondaj Știu

Ești de acord ca viitorul Președinte să dizolve Parlamentul, pentru a reflecta voința de acum a electoratului?

Sunt de acord cu termenii si conditiile

Dacă iniţial emisiunile aveau loc trimestrial, din 2025 acestea se desfăşoară lunar.

„Probabil că valoarea emisiunii a fost afectată de turbulenţele de pe pieţele internaţionale, care au adus în general o prudenţă mai mare şi nevoia de noi informaţii pentru a lua decizii de investiţii financiare”, adaugă Alin Brendea.

 

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori