Statul roman, cu datoriile lui cu tot

Postat la 06 februarie 2011 23 afişări

FMI a cerut Guvernului, in sfarsit, sa treaca la raportarea deficitului bugetar dupa metodologia ESA95, folosita in UE si care inglobeaza in definitia deficitului si datoriile statului catre companii, reflectand deci mai fidel peisajul fiscal.

Masura, evident utila contabil si pentru credibilitatea statului, a fost interpretata, dupa caz, drept un vot de blam pentru actualul guvern pentru ca nu reuseste sa respecte calendarul de reducere a arieratelor, fie drept o incercare a FMI de a strange cu usa Guvernul sa-si plateasca datoriile fata de companii (ne amintim de indemnurile cancelarului Angela Merkel sau de ale ambasadorului Mark Gitenstein ca Guvernul sa plateasca mai repede datoriile catre firmele straine care isi asteapta banii pentru contracte sau rambursarea TVA).

Dupa metodologia ESA95, deficitul bugetului consolidat a fost in 2009 de 8,6% din PIB, in timp ce raportarea in numerar, cu excluderea datoriilor, a indicat un deficit de 7,2% din PIB in 2009 si de 6,5% in 2010. Pana acum, FMI a acceptat fara probleme aceasta din urma metoda de raportare, folosita impreuna cu toate guvernele din Romania cu care a avut acorduri. Schimbarea a aparut insa pentru armonizarea statisticilor cu Comisia Europeana, care include de obicei in rapoartele sale cifre de deficit calculate dupa ESA95 (European System of National and Regional Accounts). In schimb, aceasta este explicatia pentru care FMI a insistat pana acum in mod constant ca Guvernul sa-si respecte angajamentele de plata fata de companii, mai ales dupa ce Guvernul a ratat repetat tintele de reducere a arieratelor convenite cu Fondul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/statul-roman-cu-datoriile-lui-cu-tot-7954717
7954717
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.