Storia: Cum arată profilul vecinului ideal de la o generaţie la alta
Un sondaj recent realizat de Storia – platforma imobiliară lansată de OLX, a analizat percepţiile românilor asupra vecinilor şi factorii care influenţează relaţiile de convieţuire. Rezultatele indică faptul că amabilitatea şi respectul sunt cele mai apreciate calităţi la un vecin, fiind menţionate de 47% dintre respondenţi. De asemenea, liniştea reprezintă un criteriu esenţial pentru 41% dintre români. În schimb, doar 6% dintre respondenţi consideră că implicarea în comunitate sau disponibilitatea de a ajuta sunt aspecte importante, ceea ce sugerează o abordare mai degrabă individualistă a relaţiilor de vecinătate.
„Studiul desfăşurat pe platforma Storia ne arată că, dincolo de diferenţele dintre generaţii, românii îşi doresc în primul rând vecini respectuoşi şi amabili – un indicator clar că bunul simţ şi relaţiile armonioase rămân esenţiale în viaţa de zi cu zi. Totodată, am observat câteva nuanţe interesante: tinerii caută mai multă linişte şi discreţie, în timp ce persoanele mai în vârstă pun preţ pe ajutor reciproc şi coeziune comunitară. Într-o societate în continuă schimbare, aceste valori ne arată cât de important este să cultivăm relaţii bune între vecini, indiferent de vârstă sau stil de viaţă”, a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group.
Profilul vecinului ideal variază în funcţie de preferinţe. Cuplurile tinere sunt percepute ca fiind cei mai potriviţi vecini, obţinând un scor mediu de 3,31 din 5. Acestea sunt urmate de persoanele singure (3,11), familiile cu copii (3,02) şi persoanele în vârstă (2,91). Pe de altă parte, studenţii sunt percepuţi drept cei mai puţin dezirabili vecini, obţinând un scor de 2,65 din 5, probabil din cauza asocierii lor cu un stil de viaţă mai zgomotos.
Sondajul relevă că principalele nemulţumiri legate de relaţiile cu vecinii sunt lipsa de respect şi atitudinea agresivă a unora dintre locatari (56%), urmate de zgomotul excesiv (35%). Alte aspecte, precum nerespectarea spaţiilor comune şi lipsa de comunicare, sunt menţionate mai rar, de 6%, respectiv 3% dintre respondenţi. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre respondenţi (46%) declară că nu au avut niciodată probleme cu vecinii, ceea ce sugerează o convieţuire, în general, armonioasă.
Profilul vecinului ideal – percepţii diferite în funcţie de tipul locuinţei
În ceea ce priveşte importanţa relaţiei cu vecinii, datele relevă diferenţe între cei care locuiesc la casă şi cei care locuiesc în apartamente. 39% dintre respondenţii care locuiesc la casă consideră foarte importantă o relaţie bună cu vecinii, comparativ cu doar 30% dintre cei care locuiesc în apartamente. În ceea ce priveşte frecvenţa interacţiunilor cu vecinii, cei care locuiesc la casă au o tendinţă uşor mai mare de a interacţiona zilnic cu vecinii (39%), faţă de 31% dintre cei care locuiesc în apartamente.
Când vine vorba despre comportamentele deranjante, lipsa de respect şi atitudinea agresivă ocupă primul loc în toate categoriile, fiind menţionată de 53% dintre cei care locuiesc în apartamente şi 62% dintre cei care locuiesc la casă. Pe locul doi, în cazul celor care locuiesc la bloc, se află zgomotul excesiv (39%), o problemă specifică vieţii la bloc. În schimb, pentru cei de la casă, această problemă este mai puţin importantă (28%).
Cum se schimbă percepţia asupra vecinilor în funcţie de generaţie
Indiferent de generaţie, românii îşi doresc vecini respectuoşi şi amabili. Această calitate este apreciată de toate grupele de vârstă, fiind menţionată de 48% dintre tinerii din Generaţia Z (18-28 de ani), 46% dintre Millennials (29-44 de ani), 48% dintre cei din Generaţia X (45-60 de ani) şi 45% dintre Baby Boomers (61-79 de ani).
În schimb, alte trăsături diferenţiază uşor profilul vecinului ideal în funcţie de vârstă: liniştea este a doua cea mai importantă calitate pentru cei sub 44 de ani – 42% dintre Generaţia Z şi 43% dintre Millennials o consideră esenţială, în timp ce pentru persoanele peste 60 de ani contează mai mult disponibilitatea de a ajuta (13%, faţă de doar 5-6% la celelalte generaţii). De asemenea, implicarea în comunitate este o trăsătură mai frecvent apreciată în rândul generaţiilor mature – 7% dintre cei din Generaţia X şi 6% dintre Baby Boomers o menţionează, comparativ cu sub 5% în rândul tinerilor.
O relaţie bună cu vecinii devine tot mai importantă odată cu înaintarea în vârstă. Doar 24% dintre tinerii din Generaţia Z consideră această relaţie „foarte importantă”, comparativ cu 42% dintre Baby Boomers. În ceea ce priveşte frecvenţa interacţiunilor, cei din Generaţia X interacţionează cel mai des cu vecinii: 38% o fac zilnic, iar 29% cel puţin o dată pe săptămână. La polul opus, Generaţia Z are cele mai scăzute interacţiuni directe: doar 23% declară că discută zilnic cu vecinii, în timp ce 36% spun că o fac foarte rar.
Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din iniţiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii imobiliare în cunoştinţă de cauză.
Chestionarul a fost publicat pe Storia şi OLX Imobiliare, în luna februarie 2025, iar răspunsurile au fost colectate de la 1.904 respondenţi.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
-
Ce mai face George Soros la 94 de ani, „inamicul public" numărul 1 din România. Cine este Alexander Soros, urmașul lui, care a fost decorat de fostul președinte american Joe Biden în locul tatălui său. Scott Bessent, mâna dreaptă a lui Soros, alături de care a prăbușit lira sterlină, e acum ministru de Finanțe în SUA