Storia lansează retrospectiva anului în imobiliare: Evoluţia preţurilor, preferinţe în căutări şi tranzacţiile record din 2024
Anul 2024 a adus o creştere semnificativă a preţurilor pe piaţa imobiliară din România, apartamentele de vânzare fiind, în medie, cu 10% mai scumpe decât în 2023, conform raportului anual realizat de Storia. Preferinţele românilor s-au schimbat în 2024, apartamentele cu trei camere devenind cele mai căutate (51%) faţă de apartamentele cu două camere, care au fost preferate în 2023. În ceea ce priveşte dinamica tranzacţiilor, Bucureştiul a fost oraşul în care proprietăţile s-au vândut cel mai rapid. Storia lansează Rezumat de Storia, un raport anual care îşi propune să aducă mai multă transparenţă pe piaţa imobiliară, oferind informaţii despre cum au evoluat preţurile, care sunt cele mai căutate proprietăţi, care sunt oraşele cu cele mai prietenoase sau cu cele mai ridicate preţuri, dar şi multe alte date importante despre cum a arătat anul 2024 pe piaţa imobiliară.
„Deşi câteva dintre tendinţele observate în 2024 sunt similare cu cele din anul anterior, cum ar fi oraşele cu cele mai rapide tranzacţii sau cele mai ridicate preţuri, am fost încântaţi să vedem şi câteva schimbări interesante. Un aspect surprinzător a fost faptul că oamenii au fost mult mai activi în căutările lor în luna ianuarie, în comparaţie cu anul 2023, când august a fost luna cu cea mai mare activitate. În 2024, interesul cumpărătorilor s-a îndreptat către apartamentele cu trei camere, care au devenit cele mai căutate, faţă de cele cu două camere, care au fost preferate în 2023. De asemenea, am remarcat o creştere semnificativă a implicării cumpărătorilor, reflectată în numărul crescut de contactări faţă de anul precedent. Pentru noi este important să urmărim îndeaproape aceste schimbări şi să le oferim utilizatorilor noştri informaţiile necesare pentru a înţelege cum evoluează piaţa. Sperăm ca acest raport să fie un instrument util pentru toţi cei care doresc să fie mai bine pregătiţi în procesul de achiziţie imobiliară”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.
Piaţa imobiliară în 2024: Preţuri, tranzacţii rapide şi preferinţe în căutări
În 2024, piaţa imobiliară din România a înregistrat o creştere de 10% a preţurilor apartamentelor, comparativ cu anul anterior.
Cluj-Napoca rămâne lider în topul celor mai scumpe proprietăţi din România, cu un preţ mediu de 2.737 euro/m² pentru apartamentele de vânzare. În contrast, Reşiţa s-a remarcat prin cele mai accesibile preţuri dintre reşedinţele de judeţ, cu un preţ mediu de 795 euro/m² pentru apartamente, fiind o opţiune atractivă pentru cumpărătorii care îşi doresc locuinţe mai accesibile din punct de vedere financiar. Anul 2024 a adus şi o creştere a contactărilor de pe platformă - interacţiunile dintre cumpărători şi vânzători au crescut cu 43%, ceea ce sugerează că românii au continuat să exploreze activ piaţa imobiliară.
În 2024, preferinţele cumpărătorilor s-au orientat către apartamentele cu trei camere, care s-au aflat în topul celor mai căutate proprietăţi (51%). Luna ianuarie a fost perioada de vârf pentru căutările de locuinţe, înregistrând cele mai multe căutări pentru apartamentele de vânzare, spre deosebire de 2023, când luna august a fost perioada cu cel mai mare interes. În ceea ce priveşte viteza tranzacţiilor, Bucureştiul s-a menţinut ca lider, fiind oraşul în care proprietăţile s-au vândut cel mai rapid, urmat de Iaşi, Braşov şi Galaţi. În schimb, tranzacţiile s-au finalizat cel mai lent în Călăraşi, Brăila, Bistriţa şi Focşani.
Cea mai scumpă proprietate rezidenţială vândută pe Storia în 2024 a fost un bloc cu 20 de apartamente din Bucureşti, care a avut un preţ de cerere de 2.600.000 euro, echivalentul a 1.715 euro/m². Proprietatea includea facilităţi precum parcare şi subsol, având, de asemenea, două etaje şi mansardă. În acelaşi timp, cea mai scumpă proprietate vândută pe Storia în 2024 a fost un spaţiu comercial, respectiv un centru logistic cu spaţii de birouri şi hale din Mogoşoaia cu un preţ de cerere de 12,5 milioane de euro. Cea mai vizualizată proprietate rezidenţială de pe Storia în 2024 a fost un penthouse de 184 mp, dispus pe două nivele, cu două locuri de parcare şi terase de 64 mp, având o panoramă spectaculoasă în zona Zorilor din Cluj-Napoca. Preţul de cerere al acestei proprietăţi a fost de 335.000 euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro