Studiourile de jocuri video din România au avut în 2023 afaceri de 317 mil. euro şi aproape 7.000 de oameni. Primii zece jucători au avut afaceri de 270 mil. euro şi 4.300 de angajaţi

Autor: Adrian Seceleanu, Sorin Pâslaru Postat la 12 noiembrie 2024 11 afişări

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a înregistrat o cifră de afaceri de 317 milioane de euro, în scădere cu 6,6% faţă de anul precedent, conform datelor Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri din România (RGDA).

Studiourile de jocuri video din România au avut în 2023 afaceri de 317 mil. euro şi aproape 7.000 de oameni. Primii zece jucători au avut afaceri de 270 mil. euro şi 4.300 de angajaţi

Trei dintre cei mai mari zece jucători au fost pe pierdere în 2023 l Aproape jumătate dintre companii au sediul în Bucureşti, următorul hub important pentru industrie fiind Cluj-Napoca.

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a înregistrat o cifră de afaceri de 317 milioane de euro, în scădere cu 6,6% faţă de anul precedent, conform datelor Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri din România (RGDA).

„Deşi suma reprezintă o uşoară scădere faţă de 2022, datorită unor diverşi factori globali, cifra de afaceri totală este la un nivel triplu faţă de acum 10 ani. La nivel global, veniturile din industria jocurilor au ajuns la 183,9 miliarde de dolari în 2023. În România sectorul rămâne activ şi diversi­ficat, cu 206 studiouri de dezvoltare, dintre care majoritatea sunt concentrate în Bucu­reşti (101 studiouri). Alte centre importante includ Cluj (36 studiouri), Iaşi (11 studio­uri), Timiş şi Ilfov (8 studiouri fiecare), precum şi Braşov (3 studiouri). În total, aproximativ 6.600 de specialişti lucrează în sectorul dezvoltării de jocuri video. Cifra de afaceri per angajat s-a menţinut la un nivel similar cu anul anterior, la peste 48.000 de euro, ceea ce reprezintă o creştere de 50% faţă de anul 2019“, conform sursei citate.

Conform calculelor ZF, cei mai mari 10 jucători din industria locală de jocuri video au avut în 2023 afaceri cumulate de 1,3 mld. lei (270 mil. euro), cu un număr mediu cumulat de 4.301 de angajaţi, cu peste 100 mai puţini faţă de anul precedent.Industria de gaming are potenţialul de a creşte pe plan local, însă ar avea nevoie de suport guvernamental, consideră reprezen­tanţii RGDA.

„Avem o reală oportunitate de a crea în România un hub creativ autentic. În mo­men­tul actual, este esenţial ca industria dez­voltatoare de jocuri video din România să se dezvolte într-o industrie care creează pro­duse originale, conti­nuând şi să benefi­cieze şi să crească un sector deja pu­ternic de servicii tehnice şi creative. Din păcate, Ro­mâ­nia nu are încă o stra­tegie dedicată pentru acest domeniu. Statul român trebuie să se asigure că ţara noastră continuă să fie un hub dinamic în Europa pentru dezvol­tarea de jo­curi, prin crearea oportuni­tăţilor de investiţie, după modelul altor ţări precum Franţa, Polonia, Marea Britanie sau Canada“, a declarat Alex Chica, preşedinte RGDA.

„Cele mai mari companii de dezvoltare de jocuri video din România în 2023, după cifra de afaceri, sunt Electronic Arts Româ­nia, Ubisoft, Amber Studio, Gameloft Ro­mânia, Green Horse Games, Playtika, Super Hippo Studios, Quantic Lab, eRepu­blik, Whyttest, Funcom şi AMC România. Aceste companii contribuie sem­nificativ la dezvoltarea şi creşterea pieţei locale, dar şi la atragerea atenţiei investi­torilor interna­ţio­nali.

Printre cele mai notabile jocuri dezvol­tate sau co-dezvoltate în România în 2023 şi 2024 se numără EA FC 24 (Electronic Arts România), Final Fantasy VII Rebirth (AMC România), Chromosone Evil 2 (16 Bit Nights) sau Zoria: Age of Shattering (Tiny Trinket Games). De asemenea, anul acesta au avut loc prelansări (Early Access) pentru jocuri noi inde­pendente precum ASKA (Sand Sailor Studio) şi Breachway (Edgeflow Studio)“, conform sursei menţionate.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.