Studiu IRES: Câţi români ar fugi din ţară şi câţi ar rămâne să lupte dacă România ar intra în război

Autor: Diana Nunut Postat la 05 aprilie 2024 146 afişări

Un sondaj realizat de IRES în luna martie arată că 1 din 3 români chestionaţi este îngrijorat că ţara noastră ar putea fi implicată într-un conflict militar pe viitor, în timp ce 44% dintre bărbaţii intervievaţi au afirmat că nu se vor înrola în armată în cazul unui conflict NATO-Rusia, dar că vor rămâne în ţară. Pe de altă parte, 38% dintre ei s-ar înrola în armată pentru a apăra România.

Persoanele participante la studiu consideră că dotarea tehnică a armatei şi cadrele militare se află la un nivel mediu, cu un scor de 5,2, respective 5,9, pe o scară de la 1 la 10.

Îngrijorările românilor sporesc ideea de dotare a armatei pentru apărare

În contextul în care la graniţa României se află în desfăşurare un război între Ucraina şi Rusia, 72% dintre românii care au luat parte la sondaj sunt de acord ca statul să aloce mai mulţi bani pentru industria apărării. Pe de altă parte, 68% dintre ei consideră că bugetul ar trebui alocat mai ales pentru dotarea tehnică a armatei.

Armata – obligatorie sau nu?

IRES arată că 44% dintre românii care au participat la studiu consideră că este mai bine ca armata să fie obligatorie. Totuşi, peste jumătate din respondenţi (54%) sunt de părere că armata ar trebui să fie bazată pe voluntariat, pentru ca aceasta să fie profesionistă.

Apartenenţa României la NATO, un lucru bun

Studiul a fost realizat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când România a devenit membră a Alianţei Nord-Atlantice, iar peste 80% dintre respondenţi consideră că intrarea ţării noastre la NATO constituie un lucru bun şi că România beneficiază de o apărare mai mare prin apartenenţa la Alianţă.

Cu toate acestea, 59% dintre românii respondenţi sunt de părere că relaţia ţării noastre cu Rusia a început să se deterioreze gradual de la momentul aderării la NATO, iar pentru 51% dintre ei, statutul României de membru al Alianţei vine la pachet cu necesitatea de a cheltui mai mulţi bani pentru apărare.

Totodată, 82% dintre persoanele intervievate sunt convinse că România va fi apărată de NATO în cazul în care va fi atacată, iar 62% dintre ei consideră că prezenţa militarilor NATO pe teritoriul României face ca ţara să fie mai sigură.

Studiul a fost realizat în perioada 24-27 martie 2024, pe un eşantion de 1058 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, cu un nivel de studiu diferit şi din mai multe regiuni ale ţării.

Studiul integral poate fi consultat AICI.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.