LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

STUDIU ”Licoarea” care poate reduce grăsimea corporală şi riscul de diabet de tip 2

Postat la 15 martie 2023 199 afişări

STUDIU ”Licoarea” care poate reduce grăsimea corporală şi riscul de diabet de tip 2

Un nivel ridicat de cofeină în sânge ar putea reduce cantitatea de grăsime corporală şi riscul de diabet de tip 2, sugerează un studiu.

Descoperirile ar putea duce la utilizarea băuturilor cu cofeină fără calorii pentru a reduce obezitatea şi diabetul de tip 2, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Descoperirile ar putea duce la utilizarea băuturilor cofeinizate fără calorii pentru a reduce obezitatea şi diabetul de tip 2, deşi sunt necesare cercetări suplimentare, au scris cercetătorii în revista BMJ Medicine.

Dr. Katarina Kos, conferenţiar senior în diabet şi obezitate la Universitatea din Exeter, a declarat că cercetarea a arătat beneficii potenţiale pentru sănătatea persoanelor cu niveluri ridicate de cofeină în sânge, dar a adăugat: „Nu studiază şi nu recomandă consumul de mai multă cafea, care nu a fost scopul acestei cercetări".

Ea a spus că orice băutură cu cofeină care conţine zahăr şi grăsimi ar anula efectele pozitive, potrivit The Guardian.

Cercetătorii au declarat că lucrarea lor se bazează pe studii publicate anterior, care au sugerat că consumul a trei până la cinci ceşti de cafea pe zi, care conţin în medie 70-150 mg de cofeină, a fost asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2 şi de boli cardiovasculare.



Întrucât acestea erau studii observaţionale, a fost dificil de precizat dacă efectele se datorau cofeinei sau altor compuşi, au spus cercetătorii.

Acest ultim studiu a folosit o tehnică cunoscută sub numele de randomizare mendeliană, care stabileşte cauza şi efectul prin dovezi genetice. Echipa a găsit două variante genetice comune asociate cu viteza metabolismului cofeinei şi le-a folosit pentru a calcula nivelurile de cofeină din sânge prevăzute genetic şi pentru a stabili dacă acestea erau asociate cu un IMC şi o grăsime corporală mai mici.

Persoanele purtătoare de variante genetice asociate cu metabolizarea mai lentă a cafeinei beau în medie mai puţină cafea, dar au niveluri mai ridicate de cafeină în sânge decât persoanele care o metabolizează rapid.

Cercetătorii au constatat că aproape jumătate din reducerea riscului de diabet de tip 2 a fost determinată de pierderea în greutate. Se ştie că cafeina stimulează metabolismul, creşte arderea grăsimilor şi reduce pofta de mâncare, estimându-se că un aport zilnic de 100 mg creşte cheltuielile energetice cu aproximativ 100 de calorii pe zi.

Rezultatele au anumite limitări, inclusiv faptul că cercetarea s-a bazat pe aproape 10.000 de persoane cu ascendenţă predominant europeană, care au luat parte la şase studii pe termen lung.

Dr. Stephen Lawrence, profesor clinician asociat la şcoala de medicină a Universităţii din Warwick, a declarat că studiul a fost "interesant" şi a folosit "ştiinţă bună", dar a remarcat că evaluarea mendeliană a fost o "tehnică relativ nouă" şi, deşi utilă, a fost "vulnerabilă la prejudecăţi".

El a spus că ar putea conduce la studii viitoare care ar putea dezvolta în cele din urmă tratamente promiţătoare. "Aceasta reprezintă o bună ştiinţă de formare de ipoteze sau de formare de idei. Cu toate acestea, nu dovedeşte cauza şi efectul. Prin urmare, trebuie să fim precauţi să nu ne grăbim să o interpretăm în mod excesiv".

Autorii au făcut un "mare salt de credinţă" presupunând că pierderea în greutate provocată de consumul crescut de cofeină ar reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, a spus Lawrence, adăugând că nu a fost mai eficientă decât reducerea aportului caloric şi creşterea activităţii fizice. În plus, consumul de cofeină a provocat la unele persoane palpitaţii şi ritmuri cardiace anormale, astfel că nu era potrivit pentru toată lumea.

El a spus: „Ar trebui ca oamenii să bea mai multă cafea pentru a reduce riscul de grăsime sau de diabet? Ştiinţa sugerează dovezi relativ bune că consumul de cofeină creşte arderea grăsimilor, chiar şi în repaus. Cu toate acestea, nu constituie un tratament pentru obezitate şi, folosită în mod greşit, poate duce la creşterea în greutate sau chiar la daune”.
 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
diabet,
reducere,
studiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.