Studiu: o treime dintre angajaţii din România, aproximativ 1,8 milioane de salariaţi, ar primi salarii mai mari după implementarea directivei privind salariile minime adecvate în UE

Autor: Ramona Cornea Postat la 28 august 2024 135 afişări

Implementarea directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană ar urma să vină cu salarii mai mari pentru 25%-33% dintre salariaţii din România, potrivit unui studiu realizat de Blocul Naţional Sindical (BNS). Directiva europeană urmează să fie implementat de la 1 ianuarie 2025.

Studiu: o treime dintre angajaţii din România, aproximativ 1,8 milioane de salariaţi, ar primi salarii mai mari după implementarea directivei privind salariile minime adecvate în UE

Un milion de salariaţi câştigă salariul minim pe economie la nivel naţional. Circa 8 din 10 salariaţi cu normă întreagă câştigă cel mult salariul mediu. Doar doi din zece angajaţi au câştiguri mai mari sau egale cu salariul mediu brut pe economie.

Implementarea directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană ar urma să vină cu salarii mai mari pentru 25%-33% dintre salariaţii din România, potrivit unui studiu realizat de Blocul Naţional Sindical (BNS).  Directiva europeană urmează să fie implementat de la 1 ianuarie 2025.

„De prevederile Directivei, începând cu 1 ianuarie 2025, va beneficia până la o treime din forţa muncă anga­jată cu normă întreagă din România (aproxi­ma­tiv 1,8 milioane de salariaţi), altfel spus toţi cei cu venituri mici. Ponderea sala­riu­lui minim brut în câştigul mediu brut urmează să se ma­joreze de la nivelul factual de circa 40% la sfârşitul lunii iunie spre 48 până la 52% din câştigul salarial mediu brut estimat pentru 2025 de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză“, spune studiul citat.

În România, potrivit datelor OECD disponibile până la orizontul de raportare 2022, incidenţa salariilor mici, adică angajaţi plătiţi sub nivelul de două treimi din mediana câştigului brut, în România este de aproape 2,4 ori mai mare în România decât media Uniunii Europene, susţine studiul semnat de economiştii Radu Soviani şi Laura Braşoveanu.

„Estimările făcute în cadrul studiilor realizate anterior de BNS au extins orizontul datelor şi arată că această tendinţă s-a păstrat şi până în iunie 2024. Rezultatele cercetării noastre arată că în iunie 2024 incidenţa salariilor mici, deşi a mai scăzut până la 34,6% (de la 36,10%), rămâne mai mult decât dublă faţă de media Uniunii Europene.“

Cu alte cuvinte, dacă în Uniunea Europeană raportul celor cu salarii mici este de 3 salariaţi cu venituri mici din fiecare 20 de salariaţi, în România raportul este de 7 salariaţi cu venituri mici la fiecare 20 de angajaţi.

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi plătiţi cu salariul minim, el este de circa 1 mi­lion, după cum a subliniat economistul Radu Soviani în cadrul evenimentului de lansare a studiului BNS.

„Un milion de salariaţi câştigă salariul minim pe economie la nivel naţional, fie că vorbim despre salariul minim de 3.700, de cel sectorial din construcţii, din industria alimentară sau din agricultură. Circa 8 din 10 salariaţi cu normă întreagă câştigă cel mult salariul mediu. Doar doi din zece angajaţi au câştiguri mai mari sau egale cu salariul mediu brut pe economie“, a spus el în cadrul evenimentului.

Ministrul muncii Simona Bucura-Oprescu susţine că numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim a scăzut în ultimul an.

„România să nu mai aibă nevoie de salariu minim european sau salarii minime adec­vate, fiindcă nivelul de salarizare în România să fie peste acest nivel propus prin directivă de 50% din salariul mediu brut pe economie. Dacă anul trecut aveam 1.855.498 de contracte de angajaţi, de lucrători care primeau salariul minim pe econo­mie, astăzi avem 1.105.977, adică avem o scădere a numărului angajaţilor care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Astăzi avem un procent de 16,62%. Tendinţa este bună“, a spus ministrul muncii în timpul evenimentului BNS.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.