Surpriză: Ovidiu Ghiman, fostul director B2B al Telekom lansează Ronin, o platformă de finanţare deschisă către start-up-uri dar şi către companii în alte stadii de dezvoltare

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 01 decembrie 2021 1461 afişări

Ovidiu Ghiman, unul dintre cei mai cunoscuţi executivi din industria locală de comunicaţii, care a fost directorul B2B al grupului Telekom România, a lansat alături de Felix Crişan - cofondator Netopia - unul dintre cei mai mari procesatori locali de plăţi online şi un alt antreprenor în IT - Bogdan Almaşi, o platformă, denumită Ronin, prin care start-up-urile dar şi companiile aflate în alte stadii de dezvoltare, pot lansa campanii de finanţare prin crowdfunding în care valoarea minimă a tichetului de investiţii este de doar 100 de euro.

Surpriză: Ovidiu Ghiman, fostul director B2B al Telekom lansează Ronin, o platformă de finanţare deschisă către start-up-uri dar şi către companii în alte stadii de dezvoltare

Ovidiu Ghiman, unul dintre cei mai cunoscuţi executivi din industria locală de comunicaţii, care a fost directorul B2B al grupului Telekom România, a lansat alături de Felix Crişan - cofondator Netopia - unul dintre cei mai mari procesatori locali de plăţi online şi un alt antreprenor în IT - Bogdan Almaşi, o platformă, denumită Ronin, prin care start-up-urile dar şi companiile aflate în alte stadii de dezvoltare, pot lansa campanii de finanţare prin crowdfunding în care valoarea minimă a tichetului de investiţii este de doar 100 de euro.

Echipa de fondatori a lucrat cu compania de audit şi consultanţă Deloitte pentru definirea proceselor interne şi a procedurilor de lucru în concordanţă cu regulamentul aprobat de Comisia Europeană privind finanţările participative. Proiectul a obţinut o finanţare de o jumătate de milion de euro de la “un investitor autohton”, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Platforma va fi deschisă pentru companii şi investitori din UE.

Ronin va evalua companiile care aplică pentru a lansa campanii de finanţare, iar cele care vor îndeplini criteriile stabilite vor putea lansa efectiv campanii la care să aibă acces investitorii de retail.

“Misiunea Ronin este de a facilita legătura dintre antreprenori şi investitorii de tip crowd şi de a permite oricui să devină investitor printr-o contribuţie minimă de 100 euro pentru susţinerea proiectului preferat. Astfel, în urma unui proces riguros de selecţie şi validare a ideilor de business, echipa Ronin va oferi antreprenorilor accesul la resursele necesare pentru lansarea şi dezvoltarea afacerilor lor. Echipa Ronin selectează companiile care prezintă potenţial, conform unei grile independente de evaluare, le sprijină în pregătirea campaniei de atragere de finanţare, şi le aduce în faţa investitorilor de retail, care până în prezent nu aveau deloc acces la proiecte rezervate în mod tradiţional fondurilor de investiţii. Cu ajutorul Ronin, oricine are acum oportunitatea de a investi în startup-uri şi în companii consacrate, începând de la tichete de 100 euro”, conform Ronin.

Proiectul se lansează pe o piaţă încă în formare, unde cel mai mare jucător este un alt proiect local, SeedBlink - o platformă de investiţii prin crowdfunding lansată de foşti bancheri şi nume grele din industria locală de IT - precum Radu Georgescu şi Carmen Sebe - care este specializată pe proiecte tech şi unde pragul minim de investiţii este de 2.500 de euro. Ronin nu îşi propune să fie limitat la industria tech şi nici la finanţarea start-up-urilor, explică fondatorii. “Inovaţia în business nu reprezintă o exclusivitate a companiilor de tehnologie sau care au o componentă semnificativă de tehnologie.

Prin urmare, orice companie, din orice domeniu şi în orice stadiu de dezvoltare, care inovează, poate să aplice pentru a fi listată prin platforma Ronin, venind astfel în faţa publicului larg pentru a solicita o finanţare”.

Deschidem noi oportunităţi şi pentru antreprenori şi pentru investitorii din retail, spune Ovidiu Ghiman. “Inconvenientele de care se lovesc atât companiile, cum ar fi condiţiile nerezonabile de finanţare, cât şi investitorii, cum ar fi lipsa informaţiilor despre oportunităţile de investiţii sau lipsa de transparenţă pre sau post investiţie nu ar trebui să constituie un impediment  în calea antreprenorilor care au nevoie de sprijin şi au potenţialul de a genera valoare adăugată pentru companiile lor, pentru investitori şi pentru clienţii finali”, a declarat Ovidiu Ghiman.

Felix Crişan, cofondator al Netopia - unul dintre cei mai mari procesatori de plăţi online de pe piaţa locală dar şi al aplicaţiei de plăţi MobilPay, şi unul dintre antreprenorii cunoscuţi de pe piaţa locală de IT, consideră că tehnologia va juca un rol cheie în acest proiect.

„Tehnologia şi modificările legislative ne oferă în 2021 posibilitatea de a nu mai depinde de instituţii financiar-bancare care să furnizeze încredere între adevăraţii deţinători de capital (investitorii) şi cei care au nevoie de capital pentru a genera profit (antreprenorii). Încrederea va fi furnizată de tehnologia Ronin care va asigura transparenţa şi comunicarea continuă dintre antreprenori şi investitori, care vor fi asigurate prin intermediul platformei Ronin. Astfel, se vor crea premisele pentru reducerea gradului de intermediere, micii investitori având astfel acces direct la oportunităţile de investiţii. ”, a declarat Felix Crişan.

„Obiectivul nostru este ca Ronin să devină o comunitate a românilor antreprenori care, uniţi de experienţe şi provocări similare, vor reuşi să se sprijine reciproc şi să crească împreună. Îi vom aduce împreună pe cei mai activi, creativi şi inovatori dintre români. Unii din postura de antreprenori, alţii din postura de investitori sau experţi care susţin micile companii să se dezvolte şi să creeze valoare adăugată şi progres în societate.’’ a adăugat Bogdan Almaşi.

Ovidiu Ghiman: Nu vom fi doar o platformă de crowdfunding

Ronin are o strategie de dezvoltare în care segmentul de finanţare prin crowdfunding reprezintă doar o primă etapă de dezvoltare, a explicat pentru ZF Ovidiu Ghiman. “Vom aduce mecanisme noi de finanţare în platformă, care să acopere etape viitoare de dezvoltare a companiilor. Nu vom fi doar o platformă de crowdfunding, în viitor vom fi o platformă care va finanţa companii în diferite etape de dezvoltare, prin diferite mecanisme”, a explicat Ghiman.

Platforma a avut deja discuţii cu antreprenori şi are deja o listă de câteva “zeci de proiecte” care urmează să lanseze campanii de finanţare pe Ronin, câteva dintre ele fiind foarte aproape de momentul deschiderii către public. Limita minimă a unei campanii de finanţare este în acest moment de de 50.000 de euro, iar o limită superioară nu există.

Cât costă Ronin pentru antreprenori şi investitori

Costurile de due dilligence pentru companiile care intră pe platformă sunt acoperite la momentul lansării Ronin de platformă, au precizat reprezentanţii proiectului. Costurile achitate de antreprenori pentru finanţările obţinute prin Ronin sunt reprezentate de un comision aplicat la suma obţinută. “Antreprenorii vor plăti un comision de 7% din suma atrasă prin campanie, în momentul în care suma finanţată ajunge la antreprenori”. Comisionul este în linie cu cel aplicat în general în industrie, inclusiv de SeedBlink.

Cum funcţionează înscrierea şi selecţia business-urilor care vor putea fi susţinute de Ronin ?

Va fi vorba de mai multe mecanisme, explică Ovidiu Ghiman. “Vom avea recomandări direct în platformă şi scouting cu echipa proprie. Am creat un mecanism de due dilligence, pe bază de competenţe interne şi externe, prin care ne asigurăm că le propunem investitorilor oportunităţi care vor genera valoare adaugată pe termen lung. Acoperim un set complet de criterii: de la oportunitatea de piaţă, competiţie, propunerea de valoare până la componenta echipei de proiect şi resursele la care au acces. Însă, în cele din urmă, obiectivul nostru este ca validarea finală să fie făcuta de <<crowd>>, pentru că ei sunt cei care trebuie să creadă în proiectele în care aleg să investească”.

Cu ce e diferit Ronin faţă de alte proiecte din piaţă?

Întrebat cum se diferenţiază Ronin de alte platforme deja existente în piaţă, Ovidiu Ghiman a punctat mai multe aspecte:

“- finanţăm orice afacere inovativă, nu doar cele care au background tehnologic puternic

- dăm o nouă definiţie, curajoasă, pentru ce înseamnă crowdfunding, întruchipată prin reducerea tichetului minim de investiţie la 100 de euro, ceea ce va creşte semnificativ accesul investitorilor la oportunităţile de investiţii şi îi va ajuta să îşi diversifice portofoliile

- construim o platformă future-proof din punct de vedere tehnologic, o platformă care transformă radical experienţa participanţilor la ecosistem

- automatizăm procesele legate de derularea campaniei şi finalizarea investiţiei, pentru antreprenori şi investitori

- integrăm o piaţă secundară funcţională la momentul finalizării primei campanii, care generează lichiditate în sistem şi le permite investitorilor să controleze un viitor liquidity event

- redefinim conceptului de mentoring, într-un mod foarte practic şi funcţional, pentru toţi membrii comunităţii”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.