Sweetflation: ciocolata mai scumpă pentru europeni înseamnă viaţă mai amară pentru cei mai săraci oameni ai lumii

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 02 octombrie 2023 79 afişări

Creşterea dramatică a preţu­ri­lor zahărului şi boabelor de cacao va pune presiune pe bugetele iubitorilor de dulciuri în condiţiile în care condiţiile meteo extreme afectează producţia, chiar în contextul în care inflaţia alimentară se temperează, scrie Financial Times.

Sweetflation: ciocolata mai scumpă pentru europeni înseamnă viaţă mai amară pentru cei mai săraci oameni ai lumii

Creşterea dramatică a preţu­ri­lor zahărului şi boabelor de cacao va pune presiune pe bugetele iubitorilor de dulciuri în condiţiile în care condiţiile meteo extreme afectează producţia, chiar în contextul în care inflaţia alimentară se temperează, scrie Financial Times.

În această lună, preţurile zahă­rului au atins cel mai ridicat nivel din 12 ani, iar contractele futures pe cacao au ajuns la un maxim pe patru decenii, evoluţii despre care analiştii cred că vor duce la scumpirea băuturilor fierbinţi şi dulciurilor.

Producătorii şi procesatorii de ciocolată „s-au rugat ca preţurile să scadă tot anul, însă acest lucru nu s-a întâmplat“, arată Andrew Moriarty, de la Mintec. În schimb, acestea sunt aşteptate să-şi continue avansul, costurile mai mari fiind transferate mai departe către consumatori.

Consumatorii se pot aştepta şi la fenomenul de shrinkflaţie în acest context.

Scumpirile sunt determinate de temerile legate de ofertă, în condiţiile în care fenomenul El Nino, dublat de temperaturile în creştere determi­nate de schimbările climatice, aduc căldură extremă în părţi din Asia şi precipitaţii în scădere în Africa de Vest, ameninţând randamentele za­hă­rului, culturilor de cacao şi cafelei.

În ciuda scumpirilor, vânzările re­zistă. Analiştii spun că deşi consu­ma­torii şi-au restrâns alte cheltuieli, aceştia tind să considere dulciurile drept produse de lux accesibile. „Avantajul pieţei dulciurilor este că este o piaţă foarte rezistentă“, arată Bruno Monteyne, analist la Bern­stein. „Oamenii nu renunţă la ciocolată“.

Preţurile zahărului au urcat după ce vremea neobişnuit de secetoasă din statele sudice Karnataka şi Maharashtra a afectat producţia din India, cel mai mare producător de zahăr al lumii. Analiştii anticipează un deficit de producţie de 4 milioane de tone în sezonul 2023-2024 faţă de 32,8 milioane de tone cu un an în urmă.

Preţurile boabelor de cacao au un impact mai direct asupra produ­selor de consum decât zahărul, arată Andy Duff, strateg la Rabobank.

Coasta de Fildeş, care reprezintă 70% din producţia mondială de boa­be de cacao, aşteaptă la o „recoltă mediocră“, a anunţat Yves Brahima Kone, preşedinte al Consiliului Cafe­lei şi Boabelor de Cacao al ţării.

În timp ce pentru europeni scum­pirea zahărului şi boabelor de cacao înseamnă ciocolată mai scumpă, pentru cei mai săraci oameni ai planetei aceasta înseamnă o viaţă şi mai grea.

Scumpirea zahărului loveşte deosebit de dur în unele dintre cele mai sărace ţări din Africa, notează Bloomberg.

Familii şi restaurante de acolo sunt obligate să renunţe la folosirea zahărului, un ingredient de bază pentru dietele locale.

Ţările africane sunt deosebit de vulnerabile pe fondul unei dependenţe masive de importuri de zahăr şi unui deficit de dolari americani.

Consumatorii din Rwanda, Uganda, Kenya şi Tanzania plătesc unele dintre cele mai ridicate preţuri pentru zahăr din ultimele decenii. Cu energia de asemenea scumpă şi cu şomajul în creştere, scumpirea zahărului dă dureri de cap familiilor care încearcă să se hrănească.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciocolata,
oameni,
saracie,
viata,
conditii,
zahar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.