Sweetflation: ciocolata mai scumpă pentru europeni înseamnă viaţă mai amară pentru cei mai săraci oameni ai lumii
Creşterea dramatică a preţurilor zahărului şi boabelor de cacao va pune presiune pe bugetele iubitorilor de dulciuri în condiţiile în care condiţiile meteo extreme afectează producţia, chiar în contextul în care inflaţia alimentară se temperează, scrie Financial Times.
Creşterea dramatică a preţurilor zahărului şi boabelor de cacao va pune presiune pe bugetele iubitorilor de dulciuri în condiţiile în care condiţiile meteo extreme afectează producţia, chiar în contextul în care inflaţia alimentară se temperează, scrie Financial Times.
În această lună, preţurile zahărului au atins cel mai ridicat nivel din 12 ani, iar contractele futures pe cacao au ajuns la un maxim pe patru decenii, evoluţii despre care analiştii cred că vor duce la scumpirea băuturilor fierbinţi şi dulciurilor.
Producătorii şi procesatorii de ciocolată „s-au rugat ca preţurile să scadă tot anul, însă acest lucru nu s-a întâmplat“, arată Andrew Moriarty, de la Mintec. În schimb, acestea sunt aşteptate să-şi continue avansul, costurile mai mari fiind transferate mai departe către consumatori.
Consumatorii se pot aştepta şi la fenomenul de shrinkflaţie în acest context.
Scumpirile sunt determinate de temerile legate de ofertă, în condiţiile în care fenomenul El Nino, dublat de temperaturile în creştere determinate de schimbările climatice, aduc căldură extremă în părţi din Asia şi precipitaţii în scădere în Africa de Vest, ameninţând randamentele zahărului, culturilor de cacao şi cafelei.
În ciuda scumpirilor, vânzările rezistă. Analiştii spun că deşi consumatorii şi-au restrâns alte cheltuieli, aceştia tind să considere dulciurile drept produse de lux accesibile. „Avantajul pieţei dulciurilor este că este o piaţă foarte rezistentă“, arată Bruno Monteyne, analist la Bernstein. „Oamenii nu renunţă la ciocolată“.
Preţurile zahărului au urcat după ce vremea neobişnuit de secetoasă din statele sudice Karnataka şi Maharashtra a afectat producţia din India, cel mai mare producător de zahăr al lumii. Analiştii anticipează un deficit de producţie de 4 milioane de tone în sezonul 2023-2024 faţă de 32,8 milioane de tone cu un an în urmă.
Preţurile boabelor de cacao au un impact mai direct asupra produselor de consum decât zahărul, arată Andy Duff, strateg la Rabobank.
Coasta de Fildeş, care reprezintă 70% din producţia mondială de boabe de cacao, aşteaptă la o „recoltă mediocră“, a anunţat Yves Brahima Kone, preşedinte al Consiliului Cafelei şi Boabelor de Cacao al ţării.
În timp ce pentru europeni scumpirea zahărului şi boabelor de cacao înseamnă ciocolată mai scumpă, pentru cei mai săraci oameni ai planetei aceasta înseamnă o viaţă şi mai grea.
Scumpirea zahărului loveşte deosebit de dur în unele dintre cele mai sărace ţări din Africa, notează Bloomberg.
Familii şi restaurante de acolo sunt obligate să renunţe la folosirea zahărului, un ingredient de bază pentru dietele locale.
Ţările africane sunt deosebit de vulnerabile pe fondul unei dependenţe masive de importuri de zahăr şi unui deficit de dolari americani.
Consumatorii din Rwanda, Uganda, Kenya şi Tanzania plătesc unele dintre cele mai ridicate preţuri pentru zahăr din ultimele decenii. Cu energia de asemenea scumpă şi cu şomajul în creştere, scumpirea zahărului dă dureri de cap familiilor care încearcă să se hrănească.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro