Tánczos Barna, ministrul finanţelor: Facem bugetul pe 2025 pe actualul sistem de taxare. Nu creştem TVA şi nici impozitul pe venit, iar deficitul bugetar va fi de 7% din PIB în 2025

Autor: Răzvan Botea Postat la 14 ianuarie 2025 35 afişări

Tánczos Barna, ministrul finanţelor: Facem bugetul pe 2025 pe actualul sistem de taxare. Nu creştem TVA şi nici impozitul pe venit, iar deficitul bugetar va fi de 7% din PIB în 2025

Tánczos Barna, ministrul finanţelor, a fost prezent la conferinţa Deloitte/ZF „Impactul modificărilor fiscale şi bugetare asupra economiei” şi a vorbit despre cum arată bugetul României în 2025, la ce modificări fiscale se mai poate aştepta mediul de business şi ce măsuri ia pe partea de cheltuieli.

„Ne vom încadra în procentul de 7% din PIB ca deficit în 2025. Acesta este obiectivul şi îl vom respecta fără să mai modificăm alte impozite şi taxe în 2025. Nu creştem TVA şi nu modificăm impozitul pe venitul persoanelor fizice. Mergem în construcţia bugetară pe actualul sistem de impozitare.”

Declaraţiile pe larg ale lui Tánczos Barna:

Anul 2025 ar trebui să fie un an al solidarităţii în primul şi primul rând din cauza modului în care a fost încheiat 2024. Au fost majorări salarii, au fost crescute anumite cheltuieli de funcţionare şi s-au alocat sume considerabil mai mari şi pentru investiţii. A fost un an în care deficitul a crescut, a ajuns la 8,6% în principiu, vom închide zilele următoare şi vă pot spune, trebuie să fie un an al solidarităţii pentru că la aceste cheltuieli statul trebuie să ia decizii cu privire la cheltuielile proprii.

Acest lucru s-a făcut prin ordonanţe de ajustări multisectoriale.

În 2025 va trebui să venim să susţinem mediul de afaceri, cu investiţii masive, şi aici trebuie să avem grijă să nu scădem investiţiile pe 2025, faţă de anii precedenţi şi să asigurăm un suport pentru economie.

Sigur, cu prioritate va trebui să folosim fondurile europene, sunt şi banii de la buget, pentru că multe componente sunt cu cofinanţare şi fără bani de la buget nu vor putea să meargă nici investiţiile din bani europeni.

Aceste investiţii ne vor permite să continuăm ritmul de creştere economică. Vor contribui semnificativ la o creştere economică solidă în 2025 şi România are o economie solidă care poate să performeze, dacă exploatează oportunităţile aduse din sectorul public şi privat,

Schengenul este un factor de exploatat. Avem şi un semnal de încredere din partea SUA. Lucrurile se pot schimba doar dacă statul se schimbă ca partener al cetăţenilor şi oamenilor de afaceri. Nu vreau să folosesc fraze folosite de multe ori şi care rămân fără substanţă dacă nu sunt respectate. Respectul se transformă şi în reducerea cheltuielilor şi în calitatea serviciilor oferite către cetăţean şi antreprenor. Costul serviciilor publice nu mai poate creşte an de an şi trebuie limitat şi ca sumă şi ca număr de persoane care oferă aceste servicii.

Statul trebuie să se angajeze că nu modifică de fiecare dată sistemul de impozitare, sistemul fiscal să nu se modifice de azi pe mâine. Sper ca chestiunea din decembrie (OUG trenuleţ – n red.) să fie ultima dată când s-a întâmplat ce s-a întâmplat, erau presiuni în acel moment, în ultimele zile din an, era o ordonanţă care trebuia dată şi exista un angajament în faţa comisiei pe mai multe paliere astfel încât să închidem jaloane din PNRR şi să intrăm pe o traiectorie de credibilitate şi predictibilitate în ceea ce priveşte sistemul de corectare-taxare.

Ne vom încadra în procentul de 7% din PIB ca deficit în 2025. Acesta este obiectivul şi îl vom respecta fără să mai modificăm alte impozite şi taxe în 2025. Nu creştem TVA şi nu modificăm impozitul pe venitul persoanelor fizice. Mergem în construcţia bugetară pe actualul sistem de impozitare.

Mergem pe o creştere economică de 2,5% în 2025.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
sistem,
barna,
buget,
impozit,
ministrul finantelor,
pib

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.