Ţări, şcoli şi oraşe din întreaga lume restricţionează sau interzic utilizarea telefoanelor mobile în şcoli. Este interzicerea acestora calea cea mai bună? „Este ca şi când ai încerca să bagi pasta de dinţi înapoi în tub“

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 19 iunie 2024 43 afişări

Parlamentul Ungariei a votat şi a adoptat recent o rezoluţie pentru restricţionarea dispozitivelor digitale în şcoli, potrivit Hungary Today.

Ţări, şcoli şi oraşe din întreaga lume restricţionează sau interzic utilizarea telefoanelor mobile în şcoli. Este interzicerea acestora calea cea mai bună? „Este ca şi când ai încerca să bagi pasta de dinţi înapoi în tub“

Parlamentul Ungariei a votat şi a adoptat recent o rezoluţie pentru restricţionarea dispozitivelor digitale în şcoli, potrivit Hungary Today.

„Ca tată, constat că una dintre cele mai mari probleme în creşterea copiilor este reglementarea utilizării dispozitivelor acasă. Avem reguli stric­te acasă pentru a ne proteja copiii şi prin urmare sunt profund de acord că utilizarea telefoanelor mo­bile în şcoli ar trebui restricţionată pentru că acolo se află copiii în cea mai mare parte a timpului“, a decla­rat Istvan Hollik, membru al parla­mentului din partea partidului de guvernământ.

Legea vrea să asigure că copiii îşi pot folosi doar rar dispozitivele digitale pentru a-i ajuta să înveţe cu permisiunea dascălilor, dar nu în tot timpul în care se află la şcoală.

Majoritatea dascălilor şi directo­rilor de şcoli chestionaţi au declarat că reglementarea utilizării telefoa­nelor mobile în şcoli este necesară pentru că acestea distrag elevii. „Nu suntem primii, măsuri similare fiind deja introduse în Anglia, Spania şi Belgia din cauza rezultatelor din ce în ce mai slabe ale elevilor, faptului că elevii nu comunică unii cu alţii, iar cyberbullyingul este în creştere“, a adăugat Hollik.

În Cehia, o şcoală primară din Mlade Buky a interzis folosirea tele­foanelor mobile în timpul orelor de şcoală încă din 2016. În Plzen, majo­ri­tatea şcolilor au introdus restricţii. Unele interzic folosirea telefoanelor mobile chiar şi în pauză.

Şcolile din Franţa interzic elevi­lor să utilizeze telefoanele mobile din 2018. Legea adoptată în anul respec­tiv interzice folosirea telefoanelor mobile de către copii pe terenurile de joacă ale şcolilor, în pauze şi oriunde pe spaţiul şcolii.

În Spania, Consiliul de Stat pentru Şcoli a dat la începutul acestui an undă verde unei propuneri de in­ter­zicere şi limitare a utilizării tele­foa­nelor mobile în instituţiile de în­vă­ţământ. În instituţiile de învă­ţă­mânt secundar, reglementările sunt însă uşor mai puţin stricte.

Tot la începutul acestui an, telefoanele mobile şi tabletele au fost interzise, chiar şi în scopuri de predare, şi în Italia. Acestea pot duce la agresiuni împotriva staff-ului şi crea tensiuni în şcoli, a anunţat ministrul italian al educaţiei Giuseppe Valditara.

Nici elevii din învăţământul gimnazial din Olanda nu-şi mai pot utiliza telefoanele în sălile de clasă de la începutul acestui an. Guvernul olandez a invocat faptul că elevii sunt distraşi, iar performanţele educaţionale ale acestora sunt inferioare.

Nu doar în Europa sunt luate astfel de măsuri. Districtul Unificat al Şcolilor din Los Angeles a votat recent pentru interzicerea telefoanelor mobile pe întreaga durată a cursurilor, scrie The Wall Street Journal.

Los Angeles, asemeni multor districte, are în prezent o politică de interzicere a utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, permiţând însă utilizarea acestora în timpul pauzelor.

Unii profesori şi părinţi spun că interzicerea completă a telefoanelor este singura modalitate de a recâştiga controlul asupra claselor. Alţi părinţi spun că au nevoie să-şi poată contacta copiii în caz de urgenţă. Un sondaj realizat la nivel naţional la începutul anului a găsit că doar o treime din părinţii elevilor din şcoli publice susţin interzicerea telefoanelor la şcoală.

Şi Quebec-ul a interzis folosirea telefoanelor mobile pe durata cursurilor, însă Martin Cayouette, dascăl de 30 de ani, spune că a învăţa să utilizezi ceva corect este mai bine decât să interzici lucrul respectiv, notează cultmtl.com.

„Nu este vorba doar de telefoane. Trebuie să învăţăm copiii cum să gestioneze acest mediu nou şi să folosească responsabil şi corect instrumentele noi pe care le au la dispoziţie, nu să le interzicem pur şi simplu. Să le iei telefoanele poate părea o soluţie uşoară, însă seamănă mai mult cu a încerca să pui pasta de dinţi înapoi în tub“.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.