Temperatura maximă absolută lunară, depăşită în iulie la 16 staţii meteorologice

Autor: Andreea Tobias Postat la 09 august 2022 22 afişări

Temperatura maximă absolută lunară a fost depăşită în iulie la 16 staţii meteorologice din ţară. A plouat extrem de puţin mai ales în sudul Dobrogei, Munteniei şi Crişanei, în Delta Dunării şi izolat, în celelalte regiuni.

Temperatura maximă absolută lunară, depăşită în iulie la 16 staţii meteorologice

Conform caracterizării climatice a lunii iulie, publicată de ANM, temperatura medie a lunii iulie a avut valori cuprinse între 7,4 °C, la staţia meteorologică Vf. Omu şi 26,1 °C, la Drobeta-Turnu Severin.

Cele mai mari valori, peste 24 grade, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei şi Dobrogei, în vestul Banatului şi al Crişanei precum şi în sudul Moldovei. Valori curpinse între 22 şi 24 grade s-au înregistrat în cea mai mare parte a Moldovei şi Maramureşului, în zonele deluroase din Muntenia şi Oltenia, în estul Banatului şi Crişanei, în zonele joase din Transilvania, pe areale din nordul şi sudul Dobrogei şi în Delta Dunării.

Mediile lunare de temperatură au fost cuprinse între 18 şi 22 grade în cea mai mare parte a Transilvaniei, pe areale din nordul, vestul şi centrul Moldovei, în zonele submontane şi în zona montană joasă (la altitudini sub 1200 m), precum şi în depresiunile intramontane. În cea mai mare parte a zonei montane, temperatura medie lunară a variat între 12 şi 18 grade, iar la altitudini de peste 2000 m, aceasta a avut valori sub 12 grade, ajungând la staţia meteorologică Vf. Omu, la 7,4 grade.

Abaterea temperaturii medii a aerului din luna iulie 2022 faţă de mediana intervalului de referinţă standard (1991-2020) a fost pozitivă în toată ţara. Abateri mari, peste 2,0 grade, s-au înregistrat pe areale extinse din Banat, Crişana, în nord-vestul Transilvaniei, pe areale din Oltenia şi Muntenia şi izolat, în zona montană. Valori de peste 2,4 grade grade s-au înregistrat doar în Banat, Crişana şi în jumătatea de vest a Transilvaniei. Cea mai mare valoare a abaterii a fost 2,7 grade, la staţiile meteorologice Şiria, Timişoara şi Turda.

Astfel, regimul termic a fost cald în cea mai mare parte a ţării. Acesta a fost foarte cald pe areale extinse din Muntenia, Oltenia şi pe areale restrânse din sudul Moldovei. În Banat, Crişana, în centrul şi nord-vestul Transilvaniei, dar şi în centrul şi sudul Maramureşului regimul termic a fost foarte cald şi mai ales extrem de cald. Izolat, în zona montană înaltă, acesta a fost foarte cald. Regimul termic s-a încadrat în limite normale doar în jumătatea estică a Deltei Dunării.

Cantitatea totală de precipitaţii din luna iulie 2022 a avut valori sub 30 mm în cea mai mare parte a Dobrogei, pe areale extinse din Moldova, Oltenia, Muntenia şi Crişana, în nordul şi nord-vestul Banatului şi în nord-vestul Transilvaniei.

Valori cuprinse între 30-75 mm s-au înregistrat în cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureşului şi Olteniei, în vestul, centrul şi nord-estul Moldovei, pe areale extinse din Banat şi Crişana, pe areale din centrul, nordul şi nord-vestul Munteniei şi local, în Dobrogea. În cea mai mare parte a zonei montane, cantitatea lunară de precipitaţii a avut valori cuprinse între 75 şi 150 mm, iar pe areale restrânse din Carpaţii Meridionali şi sudul Carpaţilor Orientali, aceasta a depăşit 150 mm. În sudul Dobrogei şi în estul Deltei Dunării, cantitatea de precipitaţii din luna iulie 2022 a avut valori sub 10 mm. Cea mai mare valoare a cantităţii de precipitaţii din această lună a fost 198,6 mm, la staţia meteorologică Sinaia 1500, iar cea mai mare valoare a cantităţii de precipitaţii căzută în 24 de ore din luna iulie 2022 a fost 72,6 mm, înregistrată la staţia meteo Câmpina.

Abaterea cantităţii de precipitaţii din luna iulie 2022 faţă de mediana intervalului de referinţă standard (1991-2020), calculată în procente, a fost negativă în cea mai mare parte a ţării. Valori ridicate ale abaterii negative, peste 70 %, s-au înregistrat în sudul Dobrogei, Munteniei şi Crişanei, în Delta Dunării şi izolat, în celelalte regiuni. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 89,1 %, la staţia meteorologică Sulina. Abateri pozitive s-au înregistrat cu precădere în zona montană, dar şi pe areale extinse din Muntenia şi Oltenia, în celelalte regiuni fiind înregistrate doar local sau izolat. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 104,7 %, la staţia meteo Focşani.

Regimul pluviometric a fost deficitar în cea mai mare parte a ţării.

Acesta a fost foarte deficitar pe areale restrânse din Moldova, Muntenia şi Transilvania, în jumătatea sudică a Crişanei, în vestul extrem al Banatului, în sudul Dobrogei şi izolat, în Delta Dunării şi în Carpaţi. Local, în zona montană şi izolat, în Muntenia, Oltenia şi Moldova, regimul pluviometric a fost excedentar, iar în rest, acesta s-a încadrat în limite normale.

În luna iulie 2022 a fost depăşită temperatura minimă absolută lunară la o staţie meteorologică - Olteniţa - 9,9 grade, temperatura maximă absolută lunară la 16 staţii meteorologice - Băişoara - 30 grade, Batoş - 37,1 grade, Câmpeni - 37,8 grade, Chişineu Criş - 39,6 grade, Dumbrăviţa de Codru - 38,5 grade, Gurahonţ - 39,2 grade, Holod - 39,4 grade, Parâng - 28,8 grade, Roşia Montană - 31,9 grade, Săcuieni - 40,3 grade, Supuru de Jos - 38,6 grade, Şiria - 38,2 grade, Ştei - 38,7 grade, Turda - 38,2 grade, Ţebea - 38,7 grade şi Vlădeasa 1800 - 26,2 grade - şi cantitatea lunară de precipitaţii, maximă absolută, la Sf. Gheorghe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anm,
iulie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.