Tesla se pregăteşte să încheie cel mai slab an din istoria companiei. Declin de peste 60% al acţiunilor în 2022
Acţiunile producătorului de maşini electrice Tesla (simbol bursier TSLA) au coborât cu 8% la finele şedinţei de tranzacţionare de marţi, 20 decembrie, ceea ce a dus capitalizarea companiei la 435 de miliarde de dolari, sub valoarea de piaţă de 459 de miliarde a gigantului petrolier Exxon Mobil, conform companiesmarketcap.com.
La ora redactării ştirii, acţiunile TSLA urcau cu 0,7% în premarket, prefigurând o deschidere pe plus a sesiunii de trading de miercuri, 21 decembrie.
Evoluţia de marţi a marcat cel mai mare declin înregistrat de o societate inclusă în indicele american S&P 500, scrie MarketWatch. Anterior, preţul per acţiune ajunsese la sub 150 de dolari, nivel nemaiatins de peste doi ani, despre care analiştii spun că reprezintă un test cheie pentru încrederea investitorilor în companie.
În actualul trimestru, acţiunile TSLA au pierdut circa 48%, ceea ce reprezintă cu uşurinţă cel mai grav declin trimestrial din istoria societăţii fondate de Elon Musk, evoluţia venind după o scădere de 37,5% în T3/2022.
Dinamica din decembrie (minus 29%) este cea mai slabă performanţă lunară înregistrată vreodată de Tesla, întrecând astfel deprecierea de 24,6% din decembrie 2010. De asemenea, acţiunile sunt pe minus cu 61% în 2022, cel mai prost an din istoria de aproape două decenii a grupului.
Cu actuala valoare de piaţă, Tesla este a noua cea mai mare companie din S&P 500, după ce ocupase anterior poziţia a cincea, întrecută doar de Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOGL) şi Amazon (AMZN).
Analiştii firmei de consultanţă Evercore şi-au redus preţul ţintă al acţiunilor Tesla de la 300 la 200 de dolari pe unitate, argumentând că avantajele companiei sunt deja apreciate de către investitori, însă suportul „emoţional” continuă să se descompună.
CEO-ul Elon Musk a vândut acţiuni TSLA în valoare de câteva miliarde de dolari de când a cumpărat reţeaua de socializare Twitter, într-o tranzacţie de 44 de miliarde de dolari. Mai mult, miliardarul nu a indicat până acum că şi-ar opri seria de vânzări. Astfel, analiştii pot reduce în continuare targetul pentru acţiunile producătorului de automobile.
Participanţii la piaţă notează totodată că ritmul de creştere al companiei în China – unde deţine o cotă de piaţă de 10% – a oferit semne de încetinire în ultima vreme, iar achiziţia Twitter nu face decât să îi fure atenţia lui Musk de la provocările întâmpinate în prezent de Tesla.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro