Test drive Clasa A: O schimbare evidentă în bine
clasa A a ridicat în trecut mai multe probleme celor de la Mercedes-Benz, fiind considerată punctul slab al producătorului auto premium. Cu noua generaţie A, nemţii aduc pe piaţă o maşină înţesată de tehnologie, în care conectivitatea e dusă la un nivel superior faţă de cel propus de concurenţă.
Noua Clasă A e destinată clienţilor tineri, pentru care tehnologia a devenit o parte esenţială a traiului zilnic. Cu toate acestea, cred că noile modele vor fi pe placul mai multor categorii de clienţi.
Am testat atât A180d, varianta pe diesel, cât şi A200, care propune un motor pe benzină cu 161 cai-putere. Am condus varianta pe motorină pe traseul Bucureşti-Cluj-Bucureşti, suficient pentru a-mi da seama cum se comportă maşina pe toate tipurile de drum. Prima surpriză a fost consumul: am reuşit să închei drumul cu o medie de 4,8 litri pe suta de kilometri, ceva mai puţin chiar decât cifra trecută în cartea tehnică; şi asta în condiţiile în care am şi petrecut mai bine de o oră în coloană pe lângă Râmnicu Vâlcea.
Noua Clasă A se aşază bine pe drum, aşa cum e şi cazul modelelor din clasele superioare. De altfel, nu sunt prea multe de spus în ceea ce priveşte condusul, pentru că maşina oferă exact ce te aştepţi să ofere. În cazul virajelor nu e nevoie de prea mare efort pentru a ţine maşina pe trasă, iar asta se vede chiar şi atunci când condiţiile sunt extrem de nefavorabile. Şi chiar dacă drumurile din România nu sunt tocmai ideale pentru şofat, am reuşit să mă ţin departe de acvaplanare pe o ploaie torenţială.
Este important de menţionat că cei de la Mercedes-Benz au inclus foarte multe dintre sistemele de siguranţă şi asistenţă rutieră prezente pe modelele superioare, iar asta îţi dă, evident, o senzaţie de confort.
Principala atracţie pe noua Clasă A este, în mod cert, noul sistem multimedia propus de Mercedes-Benz (infotainment). E mai mult decât un sistem multimedia, pentru că şoferul poate să controleze majoritatea elementelor din maşină, de la lumina ambientală la modul în care scaunele îşi modifică poziţia pentru a asigura o călătorie confortabilă. Există mai multe variante aici – pentru călătorii scurte, medii sau lungi. Poţi customiza aproape orice în A, iar prezenţa asistentului vocal nu face decât să simplifice interacţiunea şoferului cu maşina.
Panoul de bord e digital, iar şoferul are posibilitatea de a accesa opţiuni folosind cele două touchpaduri de pe volan sau cel clasic, aflat pe consola centrală a maşinii. Mai exact, panoul de bord e compus din două displayuri de înaltă rezoluţie de 7 inch ca dotare standard. La cerere, maşina poate fi dotată şi cu un ecran mai mare, de 10,25 inch.
Habitaclul e spaţios, iar îmbunătăţirea vine în partea din spate, acolo unde vechiul A avea probleme destul de mari. Şi portbagajul a fost extins, deşi nu e încă la fel de spaţios ca alte modele din aceeaşi clasă, spre exemplu Golf.
Un alt aspect la care e clar că cei de la Mercedes-Benz au lucrat e izolarea fonică – maşina este mult mai silenţioasă decât fostele generaţii, singura excepţie fiind probabil atunci când se conduce pe modul Sport. Sigur, asta e ceva asumat, pentru că un mod sport fără un sunet pe măsură e oarecum inutil.
Portbagajul este mai lung cu peste 110 mm, mai lat cu 225 mm şi cu un volum mai mare cu 29 de litri faţă de versiunea anterioară.
Farurile cu LED Multibeam calculează lumina ideală în câteva milisecunde şi iluminează şoseaua într-un mod corespunzător. Asistentul adaptiv pentru fază lungă Plus poate stinge individual cele 18 leduri ale farurilor. Iluminarea fazei scurte pe autostrăzi este extinsă, tot automat, cu aproximativ 50 de metri. La întâlnirea semnelor rutiere reflectorizante, ledurile Multibeam atenuează intensitatea luminii în consecinţă.
Modurile de condus sunt Clasic, Sport, Confort şi Eco – îl prefer pe cel Sport, deşi consumul creşte vizibil, cumva corelat cu sunetele tot mai puternice ale maşinii.
În concluzie, noua generaţie a Clasei A va fi pe placul celor care vor o maşină sigură şi în care tehnologia e omniprezentă. Modelele sunt mult superioare celor care le-au precedat, atât în ceea ce priveşte condusul, cât şi pe partea de design.
Noua Clasă A are un preţ de plecare de aproximativ 30.000 de euro pentru varianta pe benzină (A200).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană