În timp ce economiile europene încetinesc şi tremură cu gândul la recesiune, o ţară ignorată de greii continentului are altfel de probleme. De la guvern la analişti, nimeni nu ştie ce să facă cu munţii de bani care s-au strâns după ce economia a explodat
Irlanda se confruntă cu o problemă pe care majoritatea vecinilor săi şi-ar dori să o aibă. După ce economia a crescut de cinci ori peste prognoze, ţara s-a trezit cu un excedent de 8,6 mld. euro, pe care guvernul şi analiştii nu ştiu pe ce să îl cheltuiească, scrie Financial Times.
„Problema Irlandei nu este ca nu are suficienţi bani – are o grămadă. Problema este că se chinuie să găsească modalităţi de a îi transforma în lucruri de care societatea are nevoie”, a declarat Gerard Brady, economist-şef la Ibec, cel mai mare lobby de business din Irlanda.
După mai bine de un deceniu de la criza financiară din 2008, în urma căreia Irlanda a luat un împrumut de 67,5 mld. euro de la FMI, supunându-se totodată unui program controversat de austeritate, guvernul n-a uitat de frica de recesiune şi a continuat să economisească pentru viitoarele provocări.
Cu toate acestea, unii economişti susţin că este nevoie ca statul irlandez să treacă la fapte cu banii strânşi, pentru că lipsa investiţiilor riscă să blocheze boom-ul economic al ţării.
„Există o nevoie copleşitoare de investiţii publice şi există o ocazie extraordinare de a realiza aceste investiţii cu banii strânşi”, a spus economistul David McWilliams.
Există multe domenii în care banii ar putea fi corect cheltuiţi - de la rezolvarea crizei locuinţelor într-o ţară în care creşterea populaţiei depăşeşte rapid oferta de locuinţe noi, până la atenuarea problemelor legate de reţeaua de electricitate, aprovizionarea cu apă, serviciile de sănătate şi transportul public.
Conform datelor oficiale, ţara este pe cale să intre pe excedent bugetar pentru al treilea an consecutiv în 2024, după ce anul trecut a avut un excedent de 8,3 miliarde de euro şi în 2022 de 8,6 miliarde de euro.
Încasările tot mai mari din impozitul pe profit de la companiile globale cu sediul în Irlanda, în special din domeniul tehnologiei şi al produselor farmaceutice, se află la originea comorii din vistieria guvernului.
Economia irlandeză trage bine şi dincolo de taxele pe profit care vizează companiile. Cifrele privind PIB-ul Irlandei sunt distorsionate de sectorul său multinaţional supradimensionat, dar cererea internă modificată, instrumentul preferat de guvern pentru creştere, a crescut cu 2,6 % anul trecut. Comparativ cu o estimare oficială anterioară de 0,5 % pentru 2023.
„Indiferent ce va alege Irlanda să facă cu banii săi, potrivit cifrelor, ei vor continua să curgă. Ne aflăm într-o poziţie foarte avantajoasă în acest moment. Singura grijă e să n-o transformăm într-un dezastru”, a spus Seamus Coffey, preşedintele Consiliului Fiscal din Irlanda.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană