LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Tinereţea fără bătrâneţe nu mai e doar un mit: O nouă terapie anti-îmbătrânire dă rezultate fantastice. Testele pe oameni au luat startul, iar cercetătorii cred că au găsit răspunsul pentru a trata boli incurabile

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 22 iulie 2024 1408 afişări

Tinereţea fără bătrâneţe nu mai e doar un mit: O nouă terapie anti-îmbătrânire dă rezultate fantastice. Testele pe oameni au luat startul, iar cercetătorii cred că au găsit răspunsul pentru a trata boli incurabile

O nouă terapie anti-îmbătrânire, care se bazează genetica unei specii de salamandre, oferă rezultate fantastice. Oamenii de ştiinţă s-au folosit cu success de ADN-ul acesteia pentru a prelungi viaţa şoarecilor. Aceeaşi soluţie este testată acum pe oameni, pentru vindecarea unor afecţiuni incurabile precum fibroza pulmonară, scrie FT.

„Ceea ce am descoperit este o proteină proinflamatoare care declanşează îmbătrânirea. După multe eforturi am reuşit să o suprimăm, iar durata de viaţă şi starea generală de sănătate a subiecţilor s-a îmbunătăţit semnificativ”,  a declarat Stuart Cook, conducătorul cercetării, în cadrul MRC Laboratory of Medical Sciences din Regatul Unit.

Noua cercetare, publicată miercuri în revista ştiinţifică Nature, se concentrează pe rolul unei proteine numită IL-11. Oamenii de ştiinţă au descoperit că producţia crescută a acestei proteine este asociată cu îmbătrânirea la şoareci.

Eliminarea genelor care declanşează producţia de IL-11 a protejat şoarecii împotriva diferitelor boli, a declinului metabolic şi a fragilităţii venite odată cu vârsta, a arătat cercetarea. Acest lucru a permis rozătoarelor să trăiască în medie cu 24,9 % mai mult.

Blocarea IL-11 cu ajutorul unui anticorp a avut un efect pozitiv similar asupra duratei de viaţă pentru şoarecii de vârstă mijlocie.

Masculii în vârstă de 75 de săptămâni - aproximativ echivalentul a 55 de ani la om - au trăit cu 22,5 % mai mult, în timp ce cifra a crescut la 25 % în cazul femelelor.

Inhibarea IL-11 a părut să reducă incidenţa cancerelor legate de vârstă, confirmând teoriile anterioare, au declarat cercetătorii.

Deşi studiul nu a inclus date din testele pe oameni, Cook s-a declarat încrezător că efectele benefice împotriva îmbătrânirii vor fi observate şi la oameni.

IL-11 a fost mult timp un subiect de interes în lumea ştiinţei datorită rolului său în procesele extraordinare de regenerare ale unor specii. Conform cercetărilor anterioare, această proteină ajută peştii, mormolocii şi axolotlii să îşi refacă aripioarele, cozile şi membrele pierdute.

Proteina joacă un rol în dezvoltarea corporală a oamenilor, dar a devenit o problemă tot mai mare pentru adulţii care trăiesc acum mult mai mult decât strămoşii lor. Cook a comparat rolul IL-11 în îmbătrânire cu turnarea de „benzină pe foc”.

Studiile pe oameni sunt necesare pentru a furniza date suplimentare cu privire la aceste tehnici anti-îmbătrânire, deşi, chiar dacă vor avea succes, vor exista în continuare obstacole în calea implementării terapiilor.

Identificarea persoanelor care suferă de fragilitate este dificilă(o afecţiune a persoanelor în vârstă care le face mai vulnerabile la boli şi problem de sănătate), iar fragilitatea nu este întotdeauna recunoscută de autorităţile de reglementare ca o afecţiune medicală care să beneficieze de tratament gratuit.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.