Nu toate pariurile sunt câştigătoare: BlackRock, cel mai puternic fond de investiţii din lume, pierde 600 mil. de dolari după ce a băgat banii în Alacrity, o companie de asigurări aflată acum în pragul colapsului
Un important fond de private equity, BlackRock, a pierdut peste 600 de milioane de dolari dintr-o investiţie într-o companie de outsourcing, după ce aceasta s-a confruntat cu probleme legate de datorii, scrie FT.
Un grup de fonduri private de credit, condus de Antares Capital, Blue Owl Capital, KKR şi Goldman Sachs Asset Management, a ajuns la un acord pentru a prelua controlul asupra companiei Alacrity. BlackRock a cumpărat o participaţie majoritară în Alacrity în februarie 2023, prin strategia sa Long Term Private Capital, în valoare de 4,3 miliarde de dolari, de la firma de capital privat Kohlberg & Co.
Investiţia de peste 600 de milioane de dolari a BlackRock în capitalul propriu al firmei va fi eliminată în cadrul procesului de restructurare, potrivit unor surse informate.
La momentul în care BlackRock a făcut investiţia, compania avea o datorie senior de aproximativ 1 miliard de dolari şi 500 de milioane de dolari în datorii junior, împrumutate de divizia de gestionare a activelor a Goldman Sachs.
Aceste datorii vor fi convertite într-un nou împrumut la termen de 450 de milioane de dolari şi 250 de milioane de dolari în acţiuni preferenţiale, ca parte a tranzacţiei, au adăugat sursele. Creditorii seniori vor deţine 90% din companie după finalizarea restructurării, iar Goldman Sachs Asset Management va păstra 10%.
Reprezentanţii BlackRock, Blue Owl, Goldman Sachs, KKR şi Kohlberg au refuzat să comenteze, iar Antares nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Aceasta este cea mai recentă restructurare importantă din sectorul în creştere al creditelor private, în condiţiile în care societăţile susţinute de capital privat, care au împrumutat bani, se confruntă cu impactul creşterii ratelor dobânzilor.
Anul trecut, un grup de creditori privaţi, condus de Blue Owl şi Ares Management, a suferit pierderi din împrumuturile acordate companiei de software Pluralsight, aflată în dificultate. Restructurarea acesteia a şters şi 4 miliarde de dolari investite de Vista Equity Partners şi alţi investitori.
Preluarea Alacrity vine într-un moment în care BlackRock depune eforturi susţinute pentru a-şi extinde portofoliul de investiţii alternative. Anul trecut, a fost de acord să plătească 28 de miliarde de dolari pentru a achiziţiona jucători importanţi în domeniul infrastructurii, creditelor private şi al datelor de pe pieţele private. Echipele sale de private equity aplică o varietate de strategii şi gestionează active ale clienţilor în valoare de 43 de miliarde de dolari.
Fondul care a realizat investiţia în Alacrity a fost prezentat investitorilor ca fiind unul care caută participaţii de control de cel puţin 500 de milioane de dolari, având o rată internă de rentabilitate de 33% până la începutul anului 2024. BlackRock a comercializat anul trecut un al doilea fond în valoare de 5 miliarde de dolari, dar a optat pentru lichidarea acestuia.
Alacrity este cea mai recentă dintre cele şapte investiţii făcute publice în cadrul strategiei Long Term Private Capital. La momentul investiţiei, şeful fondului, André Bourbonnais, a descris compania ca fiind „un lider de piaţă diferenţiat” cu „un impuls puternic” în gestionarea cererilor de despăgubire.
Totuşi, activitatea Alacrity a început să sufere după investiţia BlackRock, iar compania a angajat consilieri pentru a o ghida în discuţiile de restructurare cu creditorii săi începând de anul trecut.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro