Topul industriilor după dinamica recrutării: sănătatea, HoReCa şi centrele de servicii au adăugat cel mai mare număr de angajaţi în primele cinci luni din an. La polul opus, industria prelucrătoare a pierdut mai mult de 5.000 de angajaţi de la an la an

Autor: Ramona Cornea Postat la 18 iulie 2024 23 afişări

Sectorul de sănătate conduce topul sectoarelor economice din România în ceea ce priveşte dinamica angajărilor în mai 2024 faţă de aceeaşi lună din 2023, conform calculelor ZF făcute pe baza statisticilor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Topul industriilor după dinamica recrutării: sănătatea, HoReCa şi centrele de servicii au adăugat cel mai mare număr de angajaţi în primele cinci luni din an. La polul opus, industria prelucrătoare a pierdut mai mult de 5.000 de angajaţi de la an la an

♦ Sectorul sănătăţii a recrutat 7.100 de oameni în ultimul an, ajungând până la aproape 447.000 de salariaţi În sectorul de hoteluri şi restaurante, creşterea numărului de angajaţi de la an la an a fost de 6.800 de persoane ♦ Sectorul de servicii administrative şi servicii suport rămâne dinamic, cu 5.600 de angajaţi în plus în mai 2024 faţă de mai 2023 ♦ „Acum, sezonier, turismul, HoReCa au un potenţial mare de angajare, sper să nu fie doar ceva temporar. Nu mă aştept ca ritmul angajărilor să crească în următoarea perioadă, nu va creşte foarte mult. Vedem o uşoară revenire, doar că nu consider că este o creştere sustenabilă“.

Sectorul de sănătate conduce topul sectoarelor economice din România în ceea ce priveşte dinamica angajărilor în mai 2024 faţă de aceeaşi lună din 2023, conform calculelor ZF făcute pe baza statisticilor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

La celălalt capăt al clasamentului, în industria prelucrătoare se vede cea mai mare scădere a numărului de salariaţi de la an la an, una de peste 5.000 de persoane.

Aşadar, sectorul sănătăţii a recrutat 7.100 de oameni în ultimul an, ajungând până la aproape 447.000 de salariaţi în mai 2024.

De altfel, acesta este un sector în care salariile au fost majorate în primele luni din anul acesta. Aşadar, salariile de bază ale personalului din sănătate au fost majorate cu 20% faţă de nivelul salariului de bază din decembrie 2023, o mărire acordată în două tranşe egale, începând cu data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024.

În sectorul de hoteluri şi restaurante, creşterea numărului de angajaţi a fost de 6.800 de persoane de la an la an, un posibil indicator al cererii crescute pentru servicii de ospitalitate în această perioadă.

Sectorul de servicii administrative şi servicii suport rămâne dinamic, cu 5.600 de angajaţi în plus în mai 2024 faţă de mai 2023. O mare parte din acest sector este reprezentată de industria de outsourcing, care numără peste 180.000 de angajaţi şi despre care ZF a scris că a fost stabilă în anul 2023 din punctul de vedere al resursei umane.

În general, economia a înregistrat o uşoară creştere a numărului de salariaţi, cu variaţii semnificative între sectoare, reflectând probabil schimbări în cererea de forţă de muncă şi adaptările pieţei la diferite condiţii economice. Per total, numărul de salariaţi din economia locală a crescut uşor, cu 0,5%, adică 25.900 de persoane.

În total, în 31 de sectoare au fost scăderi ale numărului de angajaţi în mai 2024 faţă de mai 2023, 32 de sectoare au înregistrat creşteri, iar trei dintre ele au rămas la acelaşi număr de salariaţi.  „Ceea ce am remarcat noi în piaţă este o scădere a ratei de angajabilitate. Cumva, companiile sunt cu motoarele la ralanti, nu mai vedem aceleaşi volume şi acelaşi număr de angajări aşa cum le-am văzut în 2020, 2021 şi 2022. Începutul anului 2023 a fost unul bun, în schimb din a doua jumătate a anului noi am remarcat deja această încetinire, care s-a prelungit în 2024“, spunea Sorina Donisa, CEO al companiei de recrutare în regim temporar Prohuman România în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În această perioadă, industriile care continuă să recruteze sunt cele cu nevoie sezonieră, a susţinut ea.

„Cele care angajează în continuare sunt industria de retail, logistică. Mai ales acum, sezonier, turismul, HoReCa au un potenţial mare de angajare, sper să nu fie doar ceva temporar. Este clar că în zona de turism va fi ceva temporar. Nu mă aştept ca ritmul angajărilor să crească în următoarea perioadă, nu va creşte foarte mult. Vedem o uşoară revenire, doar că nu consider că este o creştere sustenabilă, probabil că este doar ceva temporar pe perioada verii. Sperăm totuşi ca începând cu anul viitor lucrurile să se schimbe şi să revenim la volumele pe care le-am avut înainte“, a detaliat CEO-ul Prohuman.

În plus, ea crede că încetinirea de pe piaţa locală a muncii vine pe fondul unei precauţii a mediului de business, care are trei mari incertitudini: mediul geopolitic, alegerile şi perioada postpandemică, unde începem să ne aşezăm poate pe alţi piloni.

De asemenea, CEO-ul Prohuman este de părere că România încă atrage investiţii străine, este drept că sunt la un nivel mai scăzut decât anterior, pentru că România nu mai este o ţară a forţei de muncă ieftine, dar noi suntem în momentul de faţă între o promovare de la o ţară cu forţă de muncă relativ ieftină la o ţară care produce valoare adăugată.

„Businessurile din România au început să creeze produse care pot fi vândute la nivel global şi european. Tot ce înseamnă zona asta de eficientizare, automatizare, inteligenţă artificială creează foarte multe locuri de muncă în momentul de faţă“, a concluzionat ea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
industrie,
sanatate,
top,
servicii,
ins,
statistica

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.