Tranazcţie GIGANT în România: Una dintre cele mai mari firme a fost vândută

Autor: Roxana Rosu Postat la 27 septembrie 2018 1164 afişări

Tranazcţie GIGANT în România: Una dintre cele mai mari firme a fost vândută

Fondul de investiţii cu capital privat Abris Capital Partners a vândut integral compania românească de curierat Urgent Cargus, firmă cu afaceri de aproape 85 milioane euro anul trecut, către Mid Europa Partners.

Abris Capital încearcă din 2016 să vândă compania de curierat.

Surse din piaţă declarau în martie pentru ZF că Mid Europa Partners, fond de investiţii care controlează pe plan local businessuri precum Regina Maria (servicii medicale) sau Profi (retail alimentar), a reintrat în negocieri pentru preluarea Urgent Cargus. Mid Europa a mai fost în negocieri pentru preluarea companiei de curierat, în luptă fiind şi fondul de investiţii Warburg Pincus, dar şi Poşta Ungară şi Poşta Austriacă. Însă, dealul a picat anterior din cauza neînţelegerilor pe preţ. 

Fondul de investiţii Abris Capital Partners a cumpărat în 2013 compania de curierat Cargus International de la compania germană de curierat DHL, parte a Deutsche Post, pentru ca circa un an mai târziu să preia şi Urgent Curier, controlată anterior de soţii Corina şi Sebastian Bălăşescu, şi să unească operaţiunile celor doi jucători de pe piaţa de curierat, punând bazele unui jucător de top. 

Procesul de fuziune prin preluarea prin absorbţie a Urgent Curier de către Cargus a fost aprobat de acţionari la finalul lui 2014. Au urmat apoi achiziţii mai mici ale fondului de investiţii care să întărească poziţia Urgent Cargus, respectiv preluarea TCE Logistică, CRX şi Otto, iar ulterior fondul a preluat compania de curierat Sprint Curier.

Abris Capital este unul dintre fondurile de investiţii active în România, preluând în două tranşe producătorul de hârtie Pehart Tec şi controlul grupului de reciclare Green Group. Fondul intră în acţionariatul companiilor doar preluând pachete majoritare.

Urgent Cargus, locul doi pe piaţa locală, are peste 2000 de curieri şi livrează aproape 30 de milioane de pachete anual.Compania a finalizat anul trecut cu afaceri de 372 de milioane de lei (83 milioane de euro), în creştere cu 20% faţă de anul anterior, arată datele oficiale de la Ministerul de Finanţe şi calculele ZF. De asemenea, compania a raportat un profit net de 2,2 milioane de lei anul trecut, faţă de pierderi de 19,9 milioane de lei, arată aceeaşi sursă. 

Oficialii companiei, al doilea jucător de pe piaţa de profil, aşteaptă pentru acest an un avans al businessului cu 20%, comerţul online fiind principalul motor de creştere al jucătorilor de pe piaţa de curierat, estimată la 400 de milioane de euro

 “Ca rezultat al expertizei noastre în sectorul de curierat, Abris şi-a putut duce la îndeplinire planurile ambiţioase pentru dezvoltarea Urgent Cargus, adăugând valoare pe multiple niveluri. Cu sprijinul nostru a fost posibilă accelerarea creşterii companiei prin extinderea şi întărirea echipei de management, prin investiţii semnificative în tehnologie şi prin modernizarea infrastructurii operaţionale. Suntem încântaţi că aceste rezultate au asigurat încrederea pe termen lung a clienţilor în Urgent Cargus şi au validat, de asemenea, strategia noastră de investiţie”, a declarat Adrian Stănculescu, Director de Investiţii în cadrul Abris Capital Partners şi lider al biroului din România.

Tranzacţia semnată ieri este condiţionată de aprobarea Consiliului Concurenţei şi este estimată a se finaliza în T4 2018.

“Consider Abris nu doar partenerul de încredere al echipei de management, dar şi cheia succesului nostru. Ei ne-au susţinut propunerile şi strategiile de afaceri ce au condus la o impresionantă multiplicare de cinci ori a veniturilor. În cele din urmă, Urgent Cargus este o companie concentrată pe oameni, care livrează rezultate. Cultura noastră este determinată de un angajament puternic de a livra calitate, iar poziţia noastră de top se datorează fiecărui membru al echipei Urgent Cargus, cărora vreau să le mulţumesc şi pe care doresc să îi susţin în continuare”, a spus Gian Sharp, CEO al Urgent Cargus.

Clifford Chance Badea, biroul local al firmei globale de avocatură Clifford Chance, a acordat asistenţă fondului polonez de private equity Abris Capital Partners. 

Pe piaţa pe care activează Urgent Cargus, liderul este compania FAN Courier, controlată de fraţii Adrian şi Neculai Mihai şi de Felix Pătrăşcanu, care targetează în acest an un avans al afacerilor între 10% şi 13% pe fondul creşterii bugetelor clienţilor existenţi. 

Piaţa de curierat se consolidează în jurul grupurilor mari, care au mulţi clienţi şi capital pentru investiţii. În România , piaţa de curierat se ridică la circa 400 de milioane de euro, loc de dezvoltare există, având în vedere că acest sector este mult mai dezvoltat în ţările din regiune. Spre comparaţie, în Polonia piaţa de curierat se ridică la un miliard de euro.

Operatorii din România se alşteaptă ca în următorii cinci ani piaţa de curierat locală să depăşească 1 miliard de euro şi se va îndrepta cel mai probabil spre 1,5 miliarde de euro, înregis­trând o creştere anuală în pro­cente de două cifre.

Abris Capital Partners este orientat pe investiţii în Europa Centrală şi de Est, un fond ale cărei baze au fost puse în 2006 şi care are trei birouri, în Bucureşti, Varşovia şi Kiev.. De la înfiinţarea sa în 2007, Abris a strâns capitaluri cumulate de aproape 1,3 miliarde de euro de la investitori

În ultimii 10 ani, Abris a investit în companii locale de dimensiuni medii, cu bază solidă şi cu potenţial de dezvoltare. Abris investeşte într-o astfel de companie între 30 şi 75 de milioane de euro, achiziţionând de obicei pachetul majoritar de acţiuni. Companiile din portofoliul Abris beneficiază nu doar de accesul la capital suplimentar, ci şi de expertiza echipei de investiţii în managementul strategic şi operaţional.

Din 2007, Abris a realizat peste 20 de investiţii în Polonia, România şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Printre companiile din Polonia care s-au dezvoltat sub umbrela Abris se numără: Green Group, Pehart Tec, Siodemka, Masterlease, Alumetal, Novago, Graal, Aures.

Clifford Chance a acordat asistenţă fondului de investiţii în toate tranzacţiile sale din România, începând cu achiziţiile succesive din industria de curierat – preluarea Cargus de la DHL/Deutsche Post şi a portofoliilor TCE Logistica, CRX şi Otto Curier, în 2013, urmate de preluarea Urgent Curier, în 2014. Aceste tranzacţii au condus la crearea uneia dintre cele mai mari companii de profil din România.

De asemenea, Clifford Chance Badea a acordat asistenţă juridică la intrarea în acţionariatul Pehart Tec Group, unul dintre cei mai importanţi producători de hârtie tissue din România şi cea mai mare companie independentă de profil din CEE (2015), precum şi în legătură cu achiziţia companiei cu activităţi în managementul deşeurilor Green Group, un investitor de top în industria verde ce operează puncte de lucru în România, Serbia, Macedonia şi Germania (2016).

Echipa de avocaţi, formată din Mihai Măcelaru (lead counsel) şi Radu Costin (senior associate), a acordat asistenţă Abris Capital Partners pe parcursul întregului proces, de la etapa de due diligence, la pregătirea camerei de date, structurarea tranzacţiei, redactarea documentaţiei aferente tranzacţiei, evaluarea ofertelor şi negocierea cu entităţile ofertante.

„Suntem onoraţi să oferim încă o dată asistenţă juridică unui client tradiţional, contribuind astfel la o nouă tranzacţie de private equity de succes pentru piaţa locală. Această tranzacţie se adaugă portofoliului nostru reprezentativ de private equity, care reflectă atenţia noastră şi angajamentul faţă de această industrie”,a  declarat Nadia Badea, partener Clifford Chance şi coordonator al echipei de proiect.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
curierat,
europa,
tranzactie,
capital

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.