Transelectrica a inaugurat linia electrică aeriană Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa, cu o lungime de 117 km, considerat cel mai complex proiect de acest tip din ultimii 30 de ani
Transelectrica a inaugurat linia electrică aeriană Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa, cu o lungime de 117 km, considerat cel mai complex proiect de acest tip din ultimii 30 de ani, în urma unei investitii de 150 milioane lei, realizată din fonduri proprii.
Noua linie este alcătuită din două tronsoane: o construcţie nouă cu 259 de stâlpi (tronsonul Porţile de Fier – Anina) cu o lungime de 81 de kilometri şi modernizarea unei linii existente de 120 de stâlpi (tronsonul Anina – Reşiţa), cu o lungime de 36 de kilometri.
Lucrarea a fost executată de Asocierea ELECTROMONTAJ S.A. BUCURESTI – ROMELECTRO S.A, cu subcontractanţii EMFOR MONTAJ SA, SC ELECTROMONTAJ SA Sibiu şi SC ELECTROMONTAJ SA Cluj.
GOPA – International Energy Consultants GmbH ROENG T.E.C au fost consultantii investitiei.
Proiectarea liniei a fost realizată de către Institutul de Studii şi Proiectări Energetice Bucureşti.
Traseul traversează în cea mai mare parte zonă muntoasă, cu teren accidentat şi greu accesibil.
„Investiţia pe care o inaugurăm astăzi este doar una dintre cele care urmează să fie finalizate în următorii ani pentru consolidarea securităţii energetice în zona de vest a ţării şi aici vorbim de întreg Axul Banat, de la Reşiţa, Timişoara până la Săcălaz şi Arad, care va închide astfel magistrala de 400 kV în vestul ţării. Beneficiile acestor investiţii sunt uriaşe atât pentru securitatea energetică a României, cât şi pentru dezvoltarea economică a zonei, a comunităţilor locale. Angajamentul Transelectrica pentru investiţii rămâne ferm şi în sensul misiunii pe care o avem de îndeplinit, aceea de a garanta siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional. La această dată, planul de dezvoltare a reţelei aprobat pentru perioada 2022-2031 are o valoare de 1,4 miliarde de euro, din care aproximativ jumătate de miliard de euro sunt finanţări din fonduri europene: Fondul pentru Modernizare şi REPowerEU”, a declarat Ştefăniţă Munteanu, Preşedinte Directorat Transelectrica.
Linia electrică aeriană va fi operaţionalizată din punct de vedere comercial odată cu finalizarea lucrărilor de construire a staţiei 400 kV Reşiţa, estimată în semestrul al doilea al acestui an. Totodată, noua staţie de 400 kV Reşiţa va permite şi operaţionalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Reşiţa – Pancevo, finalizată în 2018.
Ţinând cont de faptul că zona de Vest a Sistemului Electroenergetic Naţional se confruntă cu un deficit atât în producţia, cât şi în consumul de energie, realizarea acestei investiţii va aduce o contribuţie semnificativă la creşterea performanţelor reţelei şi a calităţii serviciului de transport al energiei electrice, securizând alimentarea unui consum de peste 1000 MW.
Linia va creşte considerabil capacitatea de racordare la reţea, atât pentru noii consumatori de energie electrică, care doresc să-şi dezvolte activităţile în această zonă, cât şi pentru integrarea unor noi surse de producţie a energiei, în special a celor regenerabile.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro