Transelectrica, manual pentru Bursa

Postat la 26 septembrie 2006 1 afişăre

Evolutia actiunilor Transelectrica a depasit rapid asteptarile cele mai optimiste ale brokerilor, reusind sa treaca in scurt timp de la listare de pragul de 28 lei/actiune, pe care unii analisti il anticipau abia pentru finalul anului. Ramane insa Transelectrica o buna afacere si pentru cei care ar vrea sa cumpere la preturile de acum?

Evolutia actiunilor Transelectrica a depasit rapid asteptarile cele mai optimiste ale brokerilor, reusind sa treaca in scurt timp de la listare de pragul de 28 lei/actiune, pe care unii analisti il anticipau abia pentru finalul anului. Ramane insa Transelectrica o buna afacere si pentru cei care ar vrea sa cumpere la preturile de acum?

 

Raspunsul brokerilor, la unison cu cel al analistilor, e fara echivoc: Transelectrica ramane o investitie atractiva pe termen lung prin stabilitatea pe care o poate da portofoliului si a randamentelor bune, chiar daca nu spectaculoase, pe care le poate aduce. Dar care sunt argumentele lor? "Este o actiune in acelasi stil cu cele ale bancilor", explica Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker Cluj-Napoca. Societatea a fost unul dintre investitorii institutionali care au cumparat actiuni Transelectrica in cadrul ofertei initiale si care, ulterior, nu doar ca a ales sa nu vanda in primele zile de tranzactionare, dar a si preferat  sa cumpere in continuare.

Din cate spune Ceuca, SSIF Broker a mai cumparat pana la un pret de 27 lei/actiune, in conditiile in care se asteapta ca pana la finalul anului actiunile sa ajunga la un pret de 30 lei/actiune.

 

"Este o investitie de portofoliu, de tinut pentru perioade mai lungi de timp, nu e o actiune pentru speculatori", considera Ceuca, in opinia caruia - raportat la oferta de titluri de pe piata - Transelectrica este cea mai buna solutie pentru un castig rezonabil pana la finalul anului. Transelectrica este o investitie care trebuie luata in calcul in primul rand pe termen lung si in opinia Nicoletei Banica, equity analist in cadrul ING Securities, societatea care ocupa primul loc in topul brokerilor de la Bursa dupa primele opt luni ale anului. "Aceasta decizie de investitie pe termen lung trebuie sa ia in considerare faptul ca, in acest moment, statul, care ramane principalul actionar, nu are intentia de a privatiza Transelectrica, ceea ce implica un potential limitat de castiguri de eficienta", considera Nicoleta Banica.

 

Mai mult, cum 76% din capital se afla sub controlul statului prin intermediul Ministerului Economiei si Comertului, iar alte 13,5% din actiuni sunt detinute de Fondul Proprietatea, investitorii nu au nici posibilitatea de a-si consolida detinerile si, implicit, puterea decizionala in cadrul companiei. Astfel, spune Banica, elementul cheie pentru investitori in luarea unei decizii trebuie sa ramana fluxul de dividende, actualmente stabilit prin politica firmei la un nivel minim de 50% din profitul net.

 

Tot la capitolul minusuri, directorul societatii Eldainvest, Adrian Manaila, aminteste "lipsa de comunicare a conducerii societatii si informatiile incomplete transmise la nivelul pietei de catre aceasta". Totusi, adauga acesta, "societatea este atractiva pentru un investitor prin prisma multiplilor de evaluare raportati la valoarea contabila, cifra de afaceri si EBITDA, avand in vedere rezultatele de la sase luni, care tin cont in primul rand de puterea companiei in sine". In opinia sa, actiunile Transelectrica ar mai putea castiga 10-20 de procente pana la sfarsitul anului.

 

O crestere de cel putin 10% prognozeaza si Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial, adaugand insa ca "depinde de ceea ce se intelege pana la urma printr-o afacere buna; daca este vorba doar de ea singura sau daca ne gandim la o afacere mai buna comparativ cu alte investitii de la Bursa". Pascu spune ca "Transelectrica nu va bate indicele BET (Bucharest Exchange Trading) la randamentele pe care le va aduce pe termen mediu si lung", in conditiile in care societatea are "indicatorii de rentabilitate sub media companiilor similare de pe pietele dezvoltate".

 

La un pret de 28,3 lei/actiune si tinand cont de profitul raportat pe primul semestru, anualizat cu profitul net raportat de companie in semestrul al doilea al anului trecut, ar rezulta un indicator PER (pret/profit pe actiune) de circa 20, in timp ce media pe pietele dezvoltate al unor societati cu profil similar de activitate similar celui al Transelectrica este de 17. In aceste conditii, spune presedintele de la STK Financial, evaluarea cu un "premium" a actiunilor Transelectrica s-ar datora mai degraba asteptarilor investitorilor ca societatea sa raporteze pe viitor rate mai mari de crestere la nivelul profitului. Asteptari care, adauga Pascu, nu au acoperire in evolutia firmei din ultimii ani.

 

Transelectrica a obtinut in primul semestru al anului un profit net de 31 de milioane de euro, peste rezultatul obtinut in intreg anul 2005 - 29,2 mil. euro. Cu toate acestea, conducerea societatii a facut o declaratie surprinzatoare dupa inceperea tranzactionarii la Bursa, potrivit careia profitul net estimat pentru tot anul curent este de circa 100-110 mil. lei (28,5-31,4 mil. euro), adica apropiat de nivelul de la sase luni. Explicatia oficiala: o serie de investitii in reparatii, care s-au tot amanat si se vor derula in cele din urma in cea de a doua parte a anului.

 

Daca estimarile societatii sunt corecte, practic se va repeta situatia de anul trecut, cand Transelectrica a facut tot profitul in prima jumatate a anului, in timp ce pe semestrul al doilea a mers pe pierdere. De altfel, modul in care societatea isi bugeteaza cheltuielile este o alta bulina neagra spre care analistii arata cu degetul. "Variabilitatea mare a rentabilitatii indica un risc si trebuie sa fii circumspect", spune Nicolae Pascu. La inceputul lunii iunie, conducerea Transelectrica anuntase o estimare de profit net pentru acest an de 45 de milioane de euro, raportat la care ar  rezulta un PER de 14,87, ceea ce ar insemna ca aceste actiuni se tranzactioneaza cu un discount de 19,7% fata de media PER-urilor pentru companiile de utilitati din vestul Europei: Red Electrica - 20,3, Terna - 14,28, Snam Rete Gas - 14,87 si Enagas - 21,77, potrivit analistilor de la ING Securities. In acelasi timp, avand in vedere ultima estimare de profit, indicatorul PER ar fi de 20,96, iar actiunile s-ar tranzactiona cu un premium de 17% fata de media respectiva.

 

Totusi, Adrian Manaila de la Eldainvest spune ca, pentru o societate controlata de stat, cum este Transelectrica, indicatorul PER nu e relevant si ca mai importante sunt cifra de afaceri, valoarea contabila a societatii, care nu depind atat de mult de deciziile pe care le iau managerii societatii. Pe de alta parte, Nicoleta Banica de la ING crede ca Transelectrica va continua sa fie influentata de consumul in crestere de energie din Romania, dat fiind corelatia acestuia directa cu o crestere economica prognozata undeva in intervalul de 5-5,5% pana in 2010. In acelasi timp, gratie pozitiei geografice a Romaniei, Transelectrica poate dezvolta retele de interconectare cu tarile vecine, aceasta oportunitate constituind o noua sursa de venit pentru companie. Analistul de la ING mai spune ca o alta sursa de crestere ar putea fi impactul pozitiv asupra profitabilitatii a imbunatatirilor tehnologice bugetate pentru urmatorii 20 de ani.

 

In plus, Transelectrica va trebui sa faca investitii care sa ii asigure atingerea standardelor  internationale de mediu. Iar daca investitiile in cauza vor fi corect reflectate in nivelul de tarifare acceptat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, si acest lucru ar putea reprezenta o sursa aditionala de venituri pentru companie. Cu impactul de rigoare la Bursa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Transelectrica,
manual pentru Bursa
/actualitate/transelectrica-manual-pentru-bursa-1006956
1006956
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.