Transformarea Dacia: de la uzina care producea aproape manual maşina de 5.000 de euro în 2004 la uzina care pariază pe roboţi şi de unde pleacă zilnic peste 1.200 de SUV-uri Duster şi Bigster de peste 30.000 de euro. Automobile Dacia a beneficiat de investiţii de 340 mil. euro odată cu lansarea noului Bigster
♦ Gradul de robotizare în secţia Caroserii a urcat de la 5% în 2008 la 60% în 2024 ♦ Peste 1.200 de SUV-uri Bigster au fost comandate în România înaintea lansării oficiale şi peste 10.000 în Europa ♦ La fiecare 55 de secunde iese o maşină din uzina Dacia şi la 30 s o cutie de viteze, respectiv la 45 s un motor, la Horse România ♦ 800 t tablă pe zi consumă uzina pentru caroserii, toată importată din Slovacia şi Italia.
Uzina Dacia de la Mioveni pariază tot mai mult pe locuri de muncă bine plătite, iar inginerii specialişti în robotică iau locul angajaţilor care operau manual foile de tablă, în presele care ajung şi la 4.000 de tone forţă.
„Meseriile s-au dus către robotică. S-au eliminat posturi unde dădeam puncte de sudură şi s-au creat posturi de specialişti de mentenanţă, traiectorişti sau specialişti în robotică. Cele care lucrează cu roboţii. Avem nevoie de formare. Unele formări se fac cu furnizorii, altele în şcoala noastră. Sunt oameni aduşi din afară, dar cei mai mulţi sunt convertiţi din interior. 40% se face sudură manuală, 60% robotizată. Putem continua robotizarea, dar o facem la momentul oportun.
Acum pentru a asigura calitate, geometrie şi ergonomie sunt 100%. De acum înainte mergem pe rentabilitate“, a spus pentru ZF Sile Fulga, director executiv al Uzinei Vehicule Dacia şi coordonator al Platformei Industriale Mioveni. În vârstă de 57 de ani, el are o carieră de aproape 40 de ani în cadrul uzinei Dacia, trecând prin aproape toate etapele istoriei mărcii româneşti.
„Sunt 550 de roboţi – ABB şi Kuka la presaj caroserie. În 2007-2008 eram la 5% grad de robotizare şi acum suntem la 60%. Sunt planuri de dezvoltare, dar sunt bazate pe rentabilitate. Pentru calitate şi ergonomie totul este deja pus la punct. De la începutul caroseriei până la final procesul durează 12 ore. La caroserie efectiv procesul durează 2,5-3 ore. Duster şi Bigster sunt făcute pe două linii identice la caroserie, după care la vopsitorie şi montaj intră pe aceeaşi linie“, a spus Sile Fulga.
Uzina Dacia a demarat oficial săptămâna aceasta livrările SUV-ului Bigster către dealeri, iar lansarea comercială are loc în luna aprilie. Potrivit companiei, 60-70% din piesele de pe Bigster sunt comune cu Duster, iar diferenţa este făcută în mare parte de noile echipamente, dar şi de caroserie, care este mai mare.
„Am depăşit deja 1.200 de comenzi pentru Bigster în România, iar în Europa sunt peste 10.000, fără a avea maşina în vreun showroom. Peste 90% dintre comenzi au vizat echiparea de top, iar două treimi au mers către hibrid“, a spus Mihai Bordeanu, directorul general Automobile Dacia.
La Uzina Dacia de la Mioveni Grupul Renault a invetit 340 mil. Euro în implementarea proiectului Bigster, care acum se produce alături de Duster, Logan, Sandero şi Jogger la Automobile Dacia.
„În linia de prelucrare de mare vitezăla presaj s-a investit 36 mil. Euro. Acum la verificare sunt 10-14 operatori, care în viitor ar putea fi înlocuiţi de roboţi, dar această investiţie va fi realizată în funcşie de rentabilitate, iar investiţia s-ar ridica la 4-6 milioane de euro. Acum la presaj nu mai există transfer manual realizat de operator, ci doar făcut de roboţi. Utilizăm numai tablă din Italia şi Slovacia şi consumăm 800 de tone detablă pe zi“, a spus Sile Fulga.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
-
Ce mai face George Soros la 94 de ani, „inamicul public" numărul 1 din România. Cine este Alexander Soros, urmașul lui, care a fost decorat de fostul președinte american Joe Biden în locul tatălui său. Scott Bessent, mâna dreaptă a lui Soros, alături de care a prăbușit lira sterlină, e acum ministru de Finanțe în SUA