Ce tranzacţii au făcut fondurile de pensii private Pilon II la Bursa de Valori Bucureşti în luna mai: au vândut acţiuni Banca Transilvania de 100 mil. lei pentru că banca a ajuns prea mare în portofoliile lor, au luat BRD şi Hidroelectrica, MedLife, Nuclearelectrica

Autor: Liviu Popescu Postat la 01 iulie 2024 37 afişări

Ce tranzacţii au făcut fondurile de pensii private Pilon II la Bursa de Valori Bucureşti în luna mai: au vândut acţiuni Banca Transilvania de 100 mil. lei pentru că banca a ajuns prea mare în portofoliile lor, au luat BRD şi Hidroelectrica, MedLife, Nuclearelectrica

Aripi, BCR Pensii, BRD Pensii şi Metropolitan Life Pensii Private sunt fondurile de pensii private Pilon II care în luna mai au vândut circa 3,4 milioane de acţiuni Banca Transilvania (TLV) în contextul în care investiţia la acest emitent apropia sau depaşea limita maximă de 5% din activ.

"Aprecierea cotaţiilor TLV pe bursa forţează în continuare fondurile de pensii private să vândă pentru a se încadra în limitele impuse de legislaţie. Si in mod clar nu sunt ultimele vânzări ale fondurilor de pensii private pe TLV, întrucât 4 fonduri de pensii private depăşeau în continuare limita de 5% pe emitent la finalul lunii mai", spune George Mo], analist desprepensiiprivate.ro.

Astfel fondurile au tranzacţionat acţiuni TLV pentru a se încadra în reglementările impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară în contextul în care evoluţia acţiunilor băncii de la Cluj, a determinat ca evaluarea să fie prea mare pentru portofoliile P2.

Aripi a vândut 382.000 de acţiuni TLV, BCR Pensii circa 748.170, BRD Pensii 800.000 iar Metropolitan 1,4 milioane, arată datele agregate de platforma desprepensiiprivate.ro. Preţul mediu pentru acţiunile TLV a fost în mai de 30,3 lei, ceea ce înseamnă tranzacţii de aproximativ 103 mil. lei, arată calculele realizate de ZF. Fiecare din cele patru fonduri de mai sus a fost responsabil de 3,5%, 6,9%, 7,4% şi 13,4% din rulajul lunar total.

OMV Petrom este o altă companie care apropie sau depăşeşte 5% din activul fondului astfel că administratorii au vândut din acţiuni. Astfel Metropolitan a vândut 23 milioane de acţiuni SNP iar NN Pensii circa 70 milioane (49 mil. lei). La polul opus, Aripi a cumpărat 15 milioane de acţiuni iar BCR Pensii alte 26,5 milioane.

MedLife a fost tranzacţionată în luna mai de BRD Pensii şi Metropolitan Life Pensii, care şi-au adăugat 2,7 milioane de acţiuni respectiv 2,8 milioane de acţiuni pentru 25 mil. lei. Acţiuni ale băncii BRD au fost cumpărate de Aripi şi Metropolitan pentru 28 mil. lei. Alte achiziţii includ Hidroelectrica (118.000 acţiuni de la BCR Pensii), Nuclearelectrica (389.000 de la BRD Pensii).

Vânzări au fost înregistrate la Fondul Proprietatea (35 mil. acţiuni de la Metropolitan), Bursa de Valori (21.000 de acţiuni de la NN Pensii), Evergent (2,5 milioane de acţiuni de la AZT Viitorul Tău).​

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
brd,
fonduri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.