Tranzacţii de peste 10 milioane de lei cu acţiuni BRD pe Bursa de la Bucureşti, în prima parte a zilei
Bursa a fluctuat uşor în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde publicarea rezultatelor financiare preliminare pentru anul trecut au influenţat vizibil cotaţiile unor acţiuni, iar rulajul a fost asigurat din nou în principal de deal-uri cu acţiuni BRD, realizate de investitori instituţionali.
Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, cu 0,6%, însă apoi a revenit treptat spre nivelul de luni, odată cu trecerea burselor vest-europene pe scădere. La jumătatea şedinţei indicele general al Bursei, BET-C, era în stagnare.
La ora 14:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 0,14%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,16% peste nivelul de luni.
În primele minute de tranzacţionare acţiunile Transgaz (TGN) au urcat cu peste 2,6%, însă apoi au revenit spre nivelurile de luni. Evoluţia a venit după ce compania a publicat luni seară rezultatele financiare preliminare înregistrate anul trecut, care indică un profit net de 336,8 milioane de lei, mai mare cu 2% decât cel din 2012, şi venituri de 1,55 miliarde lei (353,1 milioane euro), în creştere cu 10% comparativ cu nivelul de 1,42 miliarde lei din 2012, ca urmare a creşterii tarifelor.
O creştere importantă, de peste 2,7%, au înregistrat în primele minute şi acţiunile OMV Petrom (SNP), cu doar o zi înainte de publicarea rezultatelor financiare pentru 2013.
Analiştii se aşteaptă ca Petrom să anunţe miercuri cel mai ridicat profit raportat vreodată de o companie din România. Media estimărilor indică un profit de 4,7 miliarde lei (1,06 miliarde euro), cu 20% mai ridicat decât în anul precedent, potrivit analiştilor chestionaţi de Reuters şi ZF.
La jumătatea şedinţei, acţiunile Transgaz erau în creştere cu 0,46%, la 185 lei, iar titlurile OMV Petrom erau cotate la 0,4623 lei, cu numai 0,09% peste închiderea de luni. Acţiunile Transgaz au consemnat primul rulaj din piaţa principală, de 2,8 milioane lei, iar operaţiunile cu titlurile OMV Petrom au cumulat 688.000 de lei.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,35% în prima parte a şedinţei.
Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,19%, în timp ce indicele extins BET-BK a stagnat.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Acţiunile Dafora Mediaş (DAFR) au căzut cu 10,33%, la 0,0269 lei, după ce compania a anunţat, luni seară, rezultatele financiare preliminare înregistrate anul trecut. Compania controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean a încheiat anul trecut cu pierderi de 103 milioane lei (23,3 milioane euro), de 4,5 ori mai mari decât cele din 2012, iar veniturile din exploatare au coborât cu 15%, la 185,2 milioane lei (41,9 milioane euro).
Corecţia de marţi a venit pe un rulaj de 146.000 de lei, rezultat din 299 de tranzacţii.
La fel ca în şedinţele anterioare, volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 6 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 23,3 milioane lei (5,1 milioane euro), cu puţin peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de faţă de 25,5 milioane lei (5,7 milioane euro). Aproape 60% din lichiditatea de marţi a fost asigurată de şapte deal-uri realizate de unii investitori instituţionali cu acţiuni BRD (aproape 13,5 milioane lei).
Volumul de titluri BRD transferate prin deal-uri este cu 28% peste cel din şedinţa precedentă tot prin cinci tranzacţii negociate (10,5 milioane lei). Deal-urile de marţi au fost realizate la acelaşi preţ de 8,7 lei, apropiat de închiderea de luni de pe piaţa principală şi de cel la care au fost transferate luni cele mai mari pachete.
SIF Banat-Crişana a fost unul dintre principalii vânzători de acţiuni BRD în prima lună a acestui an şi a obţinut, astfel, cel mai mare profit dintre SIF-uri în ianuarie, de aproape 48 milioane lei.
Brokerii cred că pe partea de cumpărare sunt unii investitori instituţionali care mizează pe faptul că banca va reveni pe profit, după doi ani consecutivi de pierdere, şi consideră bune preţurile la care sunt acum acţiunile BRD.
În prima parte a şedinţei de marţi, pe piaţa principală au fost realizate 20 de transferuri cu acţiunile BRD, pentru 138.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,46%, la 8,7 lei.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,4%, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,1%. Bursele din Budapesta, Sofia şi Praga au avansat cu până la 0,3%, iar pieţele din Moscova, Varşovia şi Zagreb au scăzut cu până la 0,4%. Bursele europene au deschis ziua fără variaţii semnificative, însă apoi au trecut uşor pe roşu după publicarea unor date sub aşteptări privind încrederea investitorilor din Germania.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro