Trezirea la realitate: Rusia domină câmpul de război în Ucraina, iar visul victoriei s-a spulberat. Soarta războiului atârnă de bătălia pentru Severodonetsk
Pe măsură ce Rusia reuşeşte să captureze tot mai multe teritorii ucrainene şi să facă ravagii în Donbas, analiştii se tem din ce în ce mai tare că Ucraina pierde avantajul, fapt care se va traduce într-un război pe o perioadă îndelungată, scrie CNBC.
„Sunt speriat. Există riscul ca Ucraina să continuă să piardă teritorii”, a declarat William Alberque, directorul strategiei, tehnologiei şi controlului armelor din cadrul Institute for Strategic Studies.
Situaţia din Ucraina s-a schimbat dramatic de la începutul invaziei din februarie. Dacă iniţial trupele ruseşti au încercat un atac pe mai multe flancuri, în prezent au realizat că strategia e defectuoasă şi şi-au concentrat atacurile pe zona din estică a ţării.
Faptul că Rusia a eşuat de câteva ori să captureze Kievul şi greşelile făcute în atacul pe mai multe flancuri le-au dat speranţă ucrainenilor şi occidentalilor în privinţa victoriei Ucrainei.
Optimismul nu a durat mult. La momentul actual Rusia descarcă toată puterea de foc în Donbas pentru a-l cuceri şi eventual a stabili un cordior către Marea Neagră, prin care speră să preia controlul porturilor şi comerţului.
Acum cea mai importantă bătălie se dă în Severodonetsk, ultimul oraş controlat de ucraineni din provincia Lugansk.
La problema asediului de la Severodonetsk se adaugă şi reluarea ofensivei ruseşti în Harkov. Pierderea ultimului bastion al Luganskului ar putea însemna înfrângerea înceată dar sigură a Ucrainei în acest război.
Tot mai mulţi specialişti sunt de părere că în prezent Rusia deţine avantajul în luptă.
„Rusia face progrese şi se pare că acum controlează cea mai mare parte a zonei strategice Severodontetsk, în ciuda luptelor grele care încă se dau”, a spus Andrius Tursa, consilier pe Europa Centrală în cadrul Teneo Intelligence.
Rezultatele rusiei în Donbas reflectă de fapt superioritatea militară şi numerică în raport cu Ucraina, fapt ce justifică intesificarea agresivităţii atacurilor.
„Comparativ cu prima fază a ofensivei, ruşii şi-au îmbunătăţit activităţile operaţionale şi logistice, profitând mai mult de avantajul aerian şi capabilităţile de război electronic. La polul opus, Ucraina suferă din cauza livrărilor lente şi insuficiente de arme din partea Occidentului”, a mai spus Tursa.
Există încă o şansă ca ruşii să piardă la în ultimul oraş al Lugansk, însă realist vorbind, victoria ucrainenilor acolo este privită cu mult scepticism tocmai pentru că Rusia s-a dezlănţuit şi aruncă în jocul războiului tot ce are.
Dacă Ucraineni nu vor reuşi să rupă ofensiva rusească, conflictul s-ar putea tranformat într-un „război îngheţat”, o luptă semi-permanentă caree va dura peste un deceniu.
Singura şansă a ucrainenilor rămân armele Occidentului, însă viteza cu care ajung pune sub semnul întrebării orice scenariu favorabil pentru Ucraina.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro