Cine este Tulsi Gabbard, alegerea controversată a lui Trump pentru conducerea Serviciilor de Informaţii: De la presupusele legături cu liderul politic Bashar al-Assad, la acuzaţiile fierbinţi legate de răspindirea propagandei ruse în Statele Unite

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 16 noiembrie 2024 14 afişări

Cine este Tulsi Gabbard, alegerea controversată a lui Trump pentru conducerea Serviciilor de Informaţii: De la presupusele legături cu liderul politic Bashar al-Assad, la acuzaţiile fierbinţi legate de răspindirea propagandei ruse în Statele Unite

Tulsi Gabbard, fost congresman democrat care a trecut la Partidul Republican pentru a-l susţine pe Donald Trump, a fost aleasă pentru funcţia de director al Serviciilor Naţionale de Informaţii, scrie BBC.

Această poziţie importantă presupune supravegherea a 18 agenţii de informaţii americane, inclusiv CIA, FBI şi Agenţia Naţională de Securitate (NSA), care se ocupă de colectarea şi analiza informaţiilor. Gabbard va avea nevoie de confirmarea Senatului pentru a prelua această funcţie.

Nominalizarea sa a stârnit controverse, în special din cauza lipsei sale de experienţă în domeniul informaţiilor şi a acuzaţiilor conform cărora ar fi amplificat în trecut propaganda Rusiei. Dacă va fi confirmată, Gabbard va gestiona un buget de peste 70 de miliarde de dolari şi va coordona activitatea agenţiilor de informaţii americane.

Critici notabile au venit din partea congresmanului democrat Abigail Spanberger, membră a Comisiei pentru Serviciile de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor. Pe platforma X, Spanberger s-a declarat „îngrozită” de nominalizarea lui Gabbard, pe care a descris-o drept „prost pregătită şi necalificată” şi a acuzat-o că promovează teorii ale conspiraţiei şi întreţine relaţii apropiate cu lideri autoritari precum Bashar al-Assad şi Vladimir Putin.

Tulsi Gabbard a fost frecvent criticată pentru poziţiile şi declaraţiile sale controversate. În 2019, în timpul candidaturii sale pentru nominalizarea democrată la preşedinţie, ea a fost acuzată că a beneficiat de o acoperire mediatică favorabilă din partea presei de stat din Rusia. De asemenea, sprijinul său pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad, un aliat al Rusiei, a atras critici dure.

Într-o declaraţie din 2017, Gabbard a afirmat că Assad „nu este inamicul Statelor Unite” şi a apărat întâlnirea sa cu liderul sirian. Tot în acel an, într-un interviu acordat CNN, ea s-a arătat sceptică cu privire la responsabilitatea regimului Assad pentru un atac cu arme chimice care a ucis zeci de persoane. Această poziţie contrasta cu declaraţiile oficiale ale administraţiei Trump, care a condamnat folosirea armelor chimice de către Siria.

Deşi în 2019 Gabbard l-a descris pe Assad drept un „dictator brutal”, poziţiile sale anterioare au continuat să fie un punct de dezbatere.

Declaraţiile lui Gabbard despre Rusia şi invazia Ucrainei au generat, de asemenea, controverse. În ziua în care Rusia a invadat Ucraina, ea a sugerat că războiul ar fi putut fi prevenit dacă SUA şi aliaţii săi ar fi recunoscut „preocupările legitime de securitate” ale Rusiei legate de aderarea Ucrainei la NATO.

Ulterior, Gabbard a susţinut că în Ucraina existau biolaboratoare finanţate de SUA care ar putea „elibera agenţi patogeni mortali”, apelând la un armistiţiu. Aceste afirmaţii au fost criticate dur, senatorul republican Mitt Romney acuzând-o că răspândeşte „propaganda rusă” într-un mod fervent.

Nominalizarea lui Tulsi Gabbard pentru această funcţie de înaltă responsabilitate continuă să reprezinte un subiect de dezbateri aprinse în mediul politic american.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.