Tun imobiliar? Cum a ajuns să-şi ceară insolvenţa Romaero Bucureşti, companie strategică de apărare a statului român

Autor: Tibi Oprea Postat la 11 ianuarie 2024 85 afişări

Tun imobiliar? Cum a ajuns să-şi ceară insolvenţa Romaero Bucureşti, companie strategică de apărare a statului român

Romaero Bucureşti (simbol bursier RORX), companie de apărare deţinută majoritar de statul român prin Ministerul Economiei (56,7%), şi-a cerut insolvenţa la finele anului 

Recent, o instanţa de judecată a admis o cerere a omului de afaceri Cristian Sindie de a-i plăti 17 mil. euro despăgubiri Compania care deţine o avere imobiliară în nordul Bucureştiului încearcă pentru a opta oară o majorare de capital social.

Romaero Bucureşti (simbol bursier RORX), companie de apărare deţinută majoritar de statul român prin Ministerul Economiei (56,7%), şi-a cerut insolvenţa la finele anului trecut după mai multe încercări eşuate de a atrage fonduri de la investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti, în urma unor rezultate financiare în scădere puternică în primele şase luni din 2023, dar mai ales după ce instanţele de judecată au decis să-i plătească despăgubiri de circa 17 mil. euro lui Cristian Sindie, despre care presa scrie că este unul dintre cei mai discreţi milionari.

În ultimii ani, afacerile Romaero sunt în picaj, de la 89 mil. lei în 2019 la 79 mil. lei în 2020, 52 mil. lei în 2021 şi 69 mil. lei în 2022. În fiecare din ultimii patru ani, a raportat pierderi de peste 50 mil. lei. Com­pania listată pe piaţa AeRO a BVB a înregistrat o pierdere netă de 42,6 mil. lei în S1/2023, la afaceri de 24 mil. lei. Pe lângă stat, din acţionariatul Romaero mai fac parte SIF Muntenia, ultima societate dintre cele cinci care s-a rebranduit, schim­bându-şi numele în Longshield Investment Group, cu o deţinere de 23,2%, respectiv Fondul Pro­prietatea, cu 18,9%. Acţiunile RORX s-au depreciat cu 53% în ultimul an, compania înjumătăţindu-şi evaluarea la 105 mil. lei, potrivit datelor BVB.

Romaero Bănesa deţine 34 de hectare de teren în nordul Capitalei, o adevărată co­moară imobiliară. În condiţiile în care un teren era scos ieri la vânzare pe anunţul.ro la 800 de euro pe metru pătrat în vecinătate, pe strada Biharia, terenurile Romaero sunt evaluate la aproxi­mativ 270 mil. euro.

Pe 22 ianuarie 2024, acţionarii au fost convocaţi să voteze o majorare de capital social cu 34,4 mil. lei, până la 51,8 mil. lei. Această operaţiune s-ar efectua cu valoarea investiţiilor finanţate în 2019 şi 2020 de la bugetul de stat, într-o singură etapă şi fără primă de emisiune. Astfel, pentru a-şi păstra deţinerile intacte, ceilalţi acţionari ar trebui să aducă din conturi aproape 15 mil. lei. Romaero a mai încercat însă în ultimii ani să atragă bani de la investitori de mai multe ori, toate încercările eşuând.

La scurt timp de la decizia de majorare a capitalului social a venit ştirea potrivit căreia Curtea de Apel Bucureşti a admis ce­rerea lui Cristian Sindie prin care a cerut aproxi­mativ 17 mil. euro de la Romaero, deoa­­rece contractul semnat în urmă cu 16 ani, de modernizare şi mentenanţă a unui avion Boeing 737-200, nu s-a concretizat. Între timp, Romaero şi-ar fi pierdut dreptul de a certifica transformările impuse de con­tract. Decizia poate fi contestată în ter­men de 30 de zile de la comunicat, termen care s-ar împlini în a doua jumătate a acestei luni. Despre Cristian Sindie, presa scrie că este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri.

Acesta a fost probabil şi „cireaşa de pe tort“ pentru care administratorii Romaero au decis să transmită către Tribunalul Bucureşti o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă. Consorţiul format din Trust Insolvency Filiala Cluj şi Synergy Partners a fost desemnat administrator judiciar provizoriu, iar compania a anunţat că se va proceda la o restructurare în cadrul căreia se vor regăsi mai multe direcţii de acţiune şi măsuri. Momentan, nu a fost publicat un plan de restructurare.

Pe de altă parte, compania a fost executată silit anul trecut pentru restanţe la plata facturilor de electricitate de Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cel mai mare producător de energie din România, iar Romaero a vrut să dea în plată mai multe terenuri, doar că statul a absentat de la adunarea generală a acţionarilor care avea pe ordinea de zi această propunere.

Compania aeronautică acumulase datorii la Hidroelectrica de peste 10 mil. lei la finalul anului 2022, pentru care a pus gaj terenuri în valoare de 35 mil. lei, dar evaluate de executor la 24 mil. lei. În vara anului trecut, Hidroelectrica pusese poprire pe conturile Romaero, compania putând doar să plătească salariile angajaţilor. Între timp, datoriile s-au redus la aproape 8 mil. lei, însă statul a absentat de la AGA care prevedea noua înţelegere.

Ulterior, compania a chemat acţionarii să voteze vânzarea mai multor clădiri şi terenuri, considerate active excedentare, ca parte a planului de restucturare. Acesta a trecut de votul acţionarilor, iar preţul de pornire este de 87 mil. lei plus TVA.

Pe 30 iunie 2023, Romaero avea datorii totale de 733 mil. lei, din care 140 mil. lei da­torii curente şi 593 mil. lei datorii pe termen lung. Cheltuielile de exploatare cres­­cuseră cu 440% de la un an la altul ca urmare a cheltuielilor cu majorări şi penalizări de întârziere datorate furnizorilor de utilităţi (Apa Nova, Enel Muntenia, Engie, Apele Române, Hidroelectrica) de 3,3 mil. lei, cheltuielile cu obligaţii accesorii datorate ANAF de 11,3 mil. lei, cele pentru Direcţia Generală Impozite şi Taxe datora 3,6 mil. lei şi cele cu activele excedentare valorificate prin vânzare de 12,1 mil. lei.

„Nivelul redus de lichiditate, nivelul ridicat al datoriilor către bugetul general consolidat al statului, precum şi nivelul pierderii curente şi reportate cumulate indică existenţa unei incertitudini semnificative care ar putea genera îndoieli semnificative cu privire la capacitatea Societătii de a-şi continua activitatea fără implementarea în timp util a unor măsuri adecvate de redresare date de lege în competenţa exclusivă a acţionarilor“, scria Romaero în raportul financiar semestrial.

Romaero este condusă de Bogdan Costas din poziţia de director general şi de Ionel-Daniel Butunoi din funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie. CA-ul este format din Costel Enache, preşedinte şi Alexandru Buşcu, Luiza-Mihaela Haschka, Alexandra ştefan Deaconu, Alexandru Hazem Kansou, Alexandru Roland Săvulescu şi Mişa Popic, membri. Cu circa 555 de salariaţi, Romaero a plătit acestora 31 mil. lei în primele şase luni din 2023. Salariile individuale ale conducerii nu sunt publicate.

Bogdan Costas este CEO din august 2023 încoace, anterior fiind CEO la Aviaţia Utilitară Bucureşt, consilier al preşedintelui ANSVSA, CEO al Romatsa şi alte funcţii în instituţii de stat. Înaintea lui, CEO al Romaero era Mişa Popic, care a preluat şefia companiei în ianuarie 2022 după demisia din CA a lui Alexandru-Costin Macoveiciuc. Mişa Popic, care a rămas în CA, a ocupat de-a lungul anilor (2001-2013) mai multe poziţii de director în cadrul Romaero, iar între 2013 şi 2018 a fost director general al Avioane Craiova, o altă companie listată la bursă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.